Final sahneleriyle bizim de bitmiş sayıldığımız 5 Mahmelbaf filmi

HABER MASASI
Abone Ol

Kendine has sinema diliyle Mahmelbaf, yakın dönem İran sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri kuşkusuz. Cümlemiz bu kadar keskin çünkü Mahmelbaf, ülkesinin girdiği önemli dönemeçlerin içinde, virajını çok sağlam aldı. Sinema tutkusu kızı Samira’ya da sirayet etti ve 17 yaşındayken ilk yönetmenlik deneyimini yaşayan Samira, “Elma” filmi ile 1998 Cannes Film Festivali'ne katılan en genç yönetmen ünvanını aldı.

Sinema yaşamında otuz yılı geride bırakan Mahmelbaf, filmlerinde İran toplumunun insanını nakkaş gibi maharetle işledi ve geriye bize ekrana hayran hayran bakıp düşüncelere dalmak kaldı!



1. Selam Sinema, 1995
Mahmelbaf'ın sinemanın yüzüncü yılı anısına çektiği Selam Sinema, seyirciye kapıları gerçekliğe açık doğal bir anlatı sunuyor. Belgeselle kurmacanın iç içe geçtiği filmde Mahmelbaf, yönetmen rolünü oynuyor. Gazeteye oyuncu aradığına dair ilan veren Mahmelbaf, seçmeye gelen insanlarla hayata ve insana dair ilginç diyaloglar kuruyor.
2.
Selam Sinema filminde gazeteye oyuncu aradığına dair ilan veren Mahmelbaf'ı, seçmeye gelen insanlarla hayata ve insana dair ilginç diyaloglar kurarken izliyoruz.
3. Bisikletçi, 1987
Bisikletçi, Nassim adında Afgan bir mültecinin oğluyla beraber, karısını hayatta tutabilmek için giriştiği mücadeleyi konu alır. Bisiklet üzerinden hiç inmeden günlerce pedal çevirerek, üzerine oynanan bahisten pay alabilmeyi ve bu sayede eşini tedavi ettirebilmeyi ümit eden mülteci, eğlenceyle acının birbirine geçtiği bir alanda çevirir pedallarını.
4.
Gerçek bir olaydan esinlenerek filme çekilen Bisikletçi; sefaletin, işsizliğin, yokluğun ve gerçekliğin suratlara tokat gibi çarptığı dupduru bir eser!
5. Ekmek ve Çiçek, 1996
Film içinde film, hikaye içinde hikaye anlatır Mahmelbaf. Ekmek ve Çiçek işte o filmlerden biri. Gerçekle kurgunun iç içe geçtiği filmde yönetmen final sahnesiyle zirvede bırakmıştır. İnsanlığı adalet, sevgi, merhamet ve aşkla kurtarmak isteyenlerin filmi: Ekmek ve Çiçek!
6. Oyuncu, 1993
Hiciv mi dediniz? Mahmelbaf onu da es geçmiyor. Makhmalbaf Oyuncu'da, sanat filmi oyuncusu olmak isteyen fakat ailesinin zorlaması yüzünden kötü reklam filmlerinde oynamak zorunda kalan bir aktörün öyküsünü hicvediyor.
7. Seyyar Satıcı, 1989
3 bölümden oluşan ve her bölümünü ayrı bir görüntü yönetmenini çektiği Seyyar Satıcı'da Mahmelbaf, Tahran'ın modern yüzünün arkasına gizlenen sefaleti, açlığı ve yoksulluğu resmediyor. Toplumuna ve kendi insanının sorunlarına sırt çevirmemiş yönetmenler, çok yaşayın!