Günümüzde sosyal medyanın etkin ve yaygın kullanımı sebebiyle birçok fenomen hayatımıza girdi. Peki bu fenomenlerin arasını merak ediyor musunuz? O zaman sizi internet tarihinin ilk fenomeni İnternet Mahir ile tanıştıralım... Kaynaklar: The Guardian, Saloon, Yahoo, Ikissyou, Wired Magazine
1. 1999 yılında ikissyou.org isimli bir web sitesi açan Mahir Çağrı, adını internet tarihine altın harflerle yazdıracağından habersizdi.
2. İnternet tarihinin ilk bloggerlarından biri olan Mahir Çağrı, farkında olmadan tüm sosyal medya hesaplarının temellerini attı.
3. Site açıldığı ilk dakikada 50 bin, birkaç saat içerisinde ise 800 binden fazla tık aldı.
4. Günlük hayatından bazı kesitleri tüm samimiyetiyle paylaşan Mahir, bundan 16 sene önce günde 1 milyona yakın kişinin ziyaret ettiği bir platform oluşturdu.
5. O dönem Türkiye’deki internet kullanıcı sayısının 1 milyon 750 bin olduğunu düşündüğümüzde bu rakamın ciddiyeti daha da iyi anlaşılıyor.
6. Tüm dünyanın bir anda hayran kaldığı Mahir'in sırrı samimiyet ve doğallıktı. İşte sitede bozuk bir İngilizce ile yazılan o tarihi satırlar...
"I KISS YOU!!!!!!" (Sizi öperim!!!!!!)
"Who is want to come TURKEY I can invitate ..... She can stay my home ........" (Kim Türkiye'ye gelmek ister? Ben davet edebilirim. O (kız) evimde kalabilir)
"I like music , I have many many music enstrumans my home I can play" (Müziği severim, evimde çalabileceğim birçok müzik enstrümanı var)
"My profession jurnalist , music and sport teacher , I make psycolojy doctora " (Mesleğim gazetecilik, müzik ve spor öğretmeniyim, psikoloji doktorası yaptım)
7. İnternet Mahir o kadar ünlü ve popülerdi ki, Meg Ryan ve Julia Roberts bile Mahir’e mesaj atan ‘kankalar’ arasında bulunuyor.
8. Ocak ayında hayatını kaybeden David Bowie bile cebinde Mahir’in resmini taşıyacak ve katıldığı programda taklidini yapacak kadar seviyordu.
9. Amerika Birleşik Devletleri’nde hayran kulüpleri kurulan Mahir için Türkiye’ye turlar düzenlendi.
10. İnsanların görmek için uçak dolusu Türkiye’ye geldiği Mahir, Forbes dergisi tarafından 2000 yılında dünyanın en fazla tanınan 100. kişisi seçildi.
11. Mahir’in bu yükselişi, Yahoo! Netrospective’in de gözünden kaçmadı ve internet tarihinin en önemli 100 olayı listesine 3. sıradan giriş yaptı.
12. Tabii fırsatçılar da boş durmadı. Boston’da İnternet Mahir temalı tişört ve bardak gibi ürünlerin satışından binlerce dolarlık piyasa oluştu.
13. Dünya genelinde gişe rekorları kıran Borat karakterinin kendisinden esinlenildiğini düşünen Mahir Çağrı, İngiliz komedyen Sacha Baron Cohen’e dava açmıştı.
14. Hatta The Guardian Gazetesi bile Borat karakterinin İnternet Mahir'in taklidi olduğunu savundu.
15. İnternet Mahir Türkiye’de hak ettiği ilgiyi görmese de günümüz internet anlayışına ilham verdiği yadsınamaz bir gerçek.
16. Bonus: İnternet Mahir'in popüleritesini anlatan çizgi film