Fay hattı üzerinde mi oturuyorsunuz? İşte öğrenmenin yolları

HABER MASASI
Abone Ol

Deprem kuşağında bulunan Türkiye'de Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu diye adlandırılan üç büyük fay hattı yer alıyor.

Fay hattı geçen iller ve ilçeler, vatandaşlar için merak konusu oldu.

AFAD verilerine göre, deprem ülkesi olan Türkiye'de her yıl irili ufaklı 22-24 bin arasında deprem oluyor.

Vatandaşlar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet uygulamasına dönüştürdüğü "Türkiye Deprem Tehlike Haritası" üzerinden ülke genelinde herhangi bir noktanın deprem tehlike değerini öğrenebiliyor.

Söz konusu harita sayesinde vatandaşlar evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini de keşfedebiliyor.

e-Devlet kullanıcı bilgileriyle "tdth.afad.gov.tr/TDTH/" linkinde oturum açıldığında uygulamada yer alan "adres sorgulama" bölümünden il, ilçe ve mahalle bilgileri girilerek bölgenin deprem tehlike durumu sorgulanabiliyor.

Vatandaşlar, hangi il ve ilçelerde fay hattının bulunup bulunmadığını "Türkiye Deprem Tehlike Haritası" üzerinden öğrenebiliyor.

Fay ne anlama geliyor?

Deprem fayı, yerkabuğunda birikmiş olan enerjinin serbest kalmasıyla oluşan sarsıntılara neden olan, yerkabuğunda oluşan bir kırılmayla oluşuyor. Deprem fayları, yerkabuğunun hareketlerine bağlı olarak da meydana geliyor.

Depremler de deprem faylarının kırılması sonucunda oluşuyor.

Peki Türkiye'de hangi fay hatları var?

Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattı mevcut.

Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat fay hattı üzerinden geçiyor.

110 ilçe de fay hattı üzerinde bulunuyor.

Öte yandan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) hazırladığı Diri Fay Hatları ve çevrim içi yer bilimleri portalıyla Türkiye'nin tektonik hareketlerini resmediyor.