Facebook'tan itiraf: 'Hala dinliyor ve kaydediyoruz'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

● 'Kullanıcı sömürme' konusunda dünya markası olarak nitelendirilebilecek olan Facebook, üst üste gelen 'dinleme' ve 'bilgi paylaşımı' skandallarına bir yenisini daha ekledi.

● Son olarak, Bloomberg'e açıklamalarda bulunan Facebook yetkilisi, yalnızca Messenger üzerinden gönderilen sesli mesajları kaydetmediklerini, buna ek olarak Facebook Portal ile etkileşime giren kullanıcıların seslerini de kaydettiklerini açıkladı.

● Açıklamalarında, ses kayıtlarını üçüncü taraflarla paylaştıklarını da ifade eden yönetici, 'Hey Portal' komutuyla cihazı etkinleştiren kullanıcıların ses kayıtlarını depoladıklarını da belirtti.

Sosyal medya, dünyayı değiştirdi. Sosyal medya öncesi insanlar, doğum günlerini kutlamak için üç beş arkadaş bir araya gelip toplanırken Facebook'un hayatımıza girmesiyle işler bambaşka bir noktaya sürüklendi. 'İlkokul arkadaşınızı bulun' sloganıyla tanıdığımız platformun insanları ve dünyayı nasıl değiştirdiğini anlamak için yapılması gereken tek şey, 2.5 milyarı aşan kullanıcı sayısını bir an için hayal etmek olabilir. Facebook, anormal hızlarda büyüme gösterirken şirket itibarı da aynı oranda düşüş gösterdi demek yanlış olmaz. Cambridge Analytica ile başlayan ve 'asla bitmeyecekmiş gibi duran' süreç, Facebook'u 'güvenilir platform' olmaktan fazlasıyla uzaklaştırdı.

Genç Harvard öğrencisi Mark Zuckerberg, bugünlere gelebileceğini tahmin etmiş midir bilmek çok zor.

4 Şubat 2004 günü, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan sıradan bir Harvard öğrencisi Mark Zuckerberg, yalnızca kendi üniversitesinde okuyan öğrenciler için The Facebook isimli bir internet sitesi açtı. Burada öğrenciler, kendi profillerini oluşturabiliyor ve fotoğraflarını yayınlayabiliyordu. Kullanıcısı günden güne artan bu 'genç eğlencesi', zamanla ülke genelindeki tüm üniversite öğrencilerine açıldı. Yalnızca öğrencilere özel olarak verilen e-postaadresleriyle 'katılım kabul eden' platform, çeşitli kırılma anları yaşayarak bugünlere geldi.

Facebook, WhatsApp ve Instagram eklemeleriyle dünyanın en güçlü sosyal medya platformlarından birine dönüşmüş durumda.

Facebook, ABD seçimlerine de etki etmişti

Facebook'un olumlu anlamda yaşadığı kırılma anlarına olumsuz eklemeler de yapılmadı değil. Mark Zuckerberg'in biraz heves biraz analitik zeka kullanarak ortaya çıkardığı platform, dünyanın en şaibeli, en az güvenilen parçalarından biri haline geleli çok oldu. Facebook'un kullanıcı verilerini kendi çıkarları için sattığı bilgisine ek olarak ABD seçimlerinde sağladığı doğrudan etki ve kullanıcılarına sunduğu sonsuz 'güvensizlik' onu bambaşka bir noktaya hızlı biçimde taşıdı.

Facebook, Cambridge Analytica skandalıyla ciddi bir itibar kaybı yaşadı.

Facebook'un 'güvenilmez' olduğu düşüncesine destek olabilecek son gelişme, Facebook yöneticisinin katıldığı bir Bloomberg yayınında ortaya çıktı. Geçtiğimiz Ağustos ayında Bloomberg tarafından yapılan bir haberde, Facebook'un konuşma tanıma sistemlerinin doğruluğunu kontrol edebilmek için seslerin gerçek insanlar tarafından dinlendiğini ve kaydedildiğini ifade etmişti. Bu haber yayınlandıktan sonra Facebook, Messenger vasıtasıylagönderilen sesli mesajlarda kullanılan denemeyi duraklattığını açıklamıştı. O dönemler, Facebook'un aynı zamanda Portal cihazlarına verilen komutları toplayıp yazdığı da bilinmiyordu.

Bloomberg'den Sarah Frierin’in geçtiğimiz ay rapor ettiği gibi Facebook, bazı mühendisler aracılığıyla sesleri dinliyor ve kaydediyor, fakat yaptıklarının etik dışı olduğunu düşünüyorlardı. Çünkü Messenger kullanıcıları, Facebook'un onlara ait sesli mesajları üçüncü taraflara gönderebileceğini bilmiyordu.

Süreç, 'Hey Portal!' denmesiyle başlıyor

İşin tepki toplayan kısmı ise Facebook, yeni bir Portal cihazı ürün grubunun lansmanıyla birlikte daha önceden 'Hey Portal' komutu ile cihazı etkinleştiren kullanıcılarının seslerini dinlediklerini ve kaydettiklerini, bu kayıtlarıysa üçüncü taraflara gönderdiğini kabul etti. Konuyla ilgili konuşan Facebook yöneticisi Andrew Bosworth, Bloomberg'e verdiği demeçte "Geçen ay 'Hey Portal' ses etkileşimlerinin insan incelemesini duraklattık. İnsanlara daha fazla şeffaflık ve kontrol sağlayan bir plan üzerinde çalıştık" açıklamalarında bulundu.

Facebook Portal.

Bu olayların ardından büyük tepki toplayan ve geri adım atan sosyal medya devi, halen Portal aygıtlarında insanların seslerini kaydetmeye devam ediyor, ancak kullanıcılara bu seçeneği devre dışı bırakma imkânı sunuyor. Buradaki önemli detay ise, eğer kullanıcılar herhangi bir değişiklik yapmaz ve Portal’ı varsayılan özellikleriyle kullanmaya devam ederse Facebook, otomatik kayıtlarına devam ediyor.

Facebook'un bu konuya dair, önümüzdeki Ekim ayı içerisinde bir Portal güncellemesi yayınlayarak mevcut cihazlara dağıtacağını da hatırlatalım.

Facebook ve Google, kullanıcıları manipüle etmek için Çin'i taklit ediyor
Bilim Teknoloji

Facebook, kullanıcılardan toplanan verileri kontrol etmeyi sağlayan bir araç geliştirdi
Bilim Teknoloji