Facebook ve Instagram'ın fotoğraf hatası: 'Göstermiyoruz, tarif ediyoruz!'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Facebook bünyesindeki Instagram, WhatsApp ve hatta YouTube’un uzun süre boyunca erişilebilir durumdan çıkması birçok insanı hem şaşırttı, hem de ‘çaresiz’ bıraktı.

Dünyanın her yerinden kullanıcıların bağlanma sorunu yaşadığı anlarda uygulamaların ‘fotoğraf’ yüklemelerinde görünür kıldığı hata da dikkati çekti.

Fotoğrafları; içindeki insan sayısı, davranış ve ayırt edici bilgilerle açıklayan ‘ön görüntülemeler’ sorunu birkaç saat boyunca devam etti, sonrasında kademeli biçimde çözüme kavuşturuldu.

Dünyanın en büyük ve en fazla sayıda kullanıcıya sahipuygulamaları arasında değerlendirilen Facebook, Instagram ve WhatsApp için oldukça can sıkıcı bir gün geride kaldı. 3 Temmuz günü, dünya genelinde başlayan ‘erişim sorunu’ birçok kullanıcıyı hem zor durumda bıraktı hem de uygulamalara dair olumlu düşünceleri belli oranda zedelemiş oldu. Birkaç farklı platformun aynı anda devre dışı kalmasıyla başlayan süreç, insanların ‘henüz çalışır durumda olan’ Twitter üzerinden eleştiri yağmuru oluşturmasıyla devam etti.

Facebook ve Instagram için belirginleşen erişim problemi, birçok kullanıcının 'elini ayağını titretecek' bir gerginliğe sürüklenmesine neden oldu.

Facebook ve Instagram cephesinden yapılan ‘Sorunun farkındayız ve düzeltmeye çalışıyoruz’ açıklamaları birçok kullanıcı tarafından hem yeterli görünmedi hem de ‘farkında olmanıza şaşırdık’ gibi dalga geçme amaçlı ifadelerle değerlendirildi. Facebook ve Instagram’ın hatta WhatsApp’ın ‘bozuk olduğu’ anlarda platformların fotoğraf yayınlama ve paylaşma aktivitelerine dahil olması önünde de büyük bir engel belirdi: ‘Fotoğrafları göstermeyip anlatmak!’

Bol tarifli 'fotoğraf görüntüleme' ekranı.

Facebook, Instagram, ve WhatsApp neden açılmıyor?
Teknoloji

Kullanıcıların büyük bölümü, hatalarla dolu süreç boyunca fotoğrafların yüklenmesi esnasında fotoğrafın aslına değil, özel algoritma tarafından yapılan açıklamalarına ve analizlerine maruz kalmak durumunda kaldı. Fotoğrafın içerisinde kaç insan olabileceği, bunların o sırada ne yaptığı, fotoğrafta bulunan temel nesneler ve fotoğraf mekanı gibi detaylar yazılı biçimde kullanıcılarla paylaşıldı.

'Bu fotoğrafın içerdikleri' temalı Instagram bilgilendirmesi.

‘Fotoğraf detaylarını kim belirliyor?’

Sosyal medya platformlarının gücü ve konumuna, sahip oldukları bilgilere dair fikir sahibi olmak isteyenler için 3 Temmuz 2019 günü oldukça iyi bir örnek oluşturabilir. Facebook’ta meydana gelen ‘fotoğraf tarifleri’ neden gerçekleştiriliyor? Bu sistem, makine öğrenimi yoluyla görüntüleri tarama kabiliyeti olarak tanımlanabilir. Bu kabiliyet, uzunca bir süreden bu yana Facebook’un alamet-i farikası olarak değerlendiriliyor.

Mark Zuckerberg, veri toplama ve veri anlamlandırma konusuna 'takık' durumda. CEO, bu konuları fazlaca önemsiyor.

Mark Zuckerberg’in talimatıyla başlatılan süreç, kullanıcıların hangi fotoğraf karesinin içerisinde daha fazla bulunmak istediğini yahut ilgi alanlarını öğrenmek için önemli bir referans olarak kabul edilebilir. Zuckerberg, fotoğraftan karakter analizine büyük önem veriyor. Ne yazık ki, verdiği önemi Cambridge Analytica skandalıyla net olarak öğrenebilmiştik.

Facebook ve Google, kullanıcıları manipüle etmek için Çin'i taklit ediyor
Teknoloji