Facebook, Twitter ve WhatsApp gibi popüler servisler aslında neden ücretsiz?
Arama motorları, sosyal medya siteleri ve WhatsApp gibi iletişim uygulamalarının tamamı ücretsiz şekilde sunuluyor. Milyarlarca kullanıcısı bulunan bu platformların neden ücretsiz olduğu ise birçok kişi tarafından merak ediliyor. İşte bu soru işaretini ortadan kaldırabilecek nicelikte bir Twitter flood'u:
Google, Facebook, Twitter ve WhatsApp başta olmak üzere birçok 'popüler servis' tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Milyarlarca aktif kullanıcısı olan bu platformların nereden para kazandığı ya da neden ücretsiz olduğu ise herkes tarafından merak ediliyor.
Popüler servisler aslında neden ücretsiz?
İşte bu noktada ise Lagari isimli bir Twitter kullanıcısının hayli uzun bir flood'u var. Olayı özetlemek mahiyetinde birkaç paragraf yazıp, daha sonrasında sizi o meşhur flood ile baş başa bırakmak istiyoruz.
Az önce adı geçen dev platformların nereden para kazandığı aslında oldukça basit, reklamlar. Ancak aralarında reklama hiç bulaşmamış olan (WhatsApp) servisler de var. Dolayısıyla durumu tamamen 'reklamdan para kazanıyorlar' şeklinde özetlemek pek de mantıklı değil. Biz buna 'elde edilen kullanıcı verileri' diyelim. Hatta 'ele geçirilen' de diyebiliriz. Çünkü henüz yakın zamanda patlayan Facebook Cambridge Analytica konusu da bunun en somut örneği olarak görülebilir.
Elde edilen kullanıcı verilerinin birçok farklı şirkete para karşılığı satılıyor olması elbette mide bulandırıcı. Ama ne yazık ki sistem böyle. Ayrıca her ne kadar kullanıcılar tarafından pek tahmin edilmese de aslında Facebook, Twitter ve diğer birçok platform kullanıcıları beğendikleri ya da burun kıvırdıkları içeriklere göre de değerlendirip ortaya bir tablo çıkarıyor. Bu tabloyla örtüşen reklam servislerine veriler satılıyor ve en nihayetinde cepler parayla doluyor.
Kısa bir özetten sonra, flood'a geçebiliriz.