Annene kızdın yaz, oğluna kızdın yaz, komşuya kızdın yaz; yetmedi bir fotoğraf paylaş yine yaz dönemi bitmediği sürece, sosyal medyanın hayatımıza hakimiyeti de bitmeyeceğe benziyor.
Facebook 1,7 milyar aktif abonesini her sabah "Ne düşünüyorsunuz?" sorusuyla karşılıyor. Sosyal medya paylaşımları ve yapılan aktiviteler, kişinin ruh hali ile ilgili pek çok bilgi içeriyor. Uzmanlar ise bireylerin, toplumların, ulusların, hatta genel olarak insanlığın "duygusal nabzını" tutmak için bu verilerden yararlanmanın peşinde.
0. Sosyal medya hayatın yansıması
Sosyal medyada yazılıp paylaşılan şeylerin yanı sıra, bunların ne sıklıkta paylaşıldığı kişinin hayatı konusunda bilgi veriyor.
0. Sosyal insanların sosyal medya kullanımı
ABD'de 555 Facebook üyesi ile yapılan bir araştırmada, dışadönük insanların günlük yaşamları ve sosyal aktiviteleri ile ilgili paylaşımlarda bulundukları ve bunu sık sık yaptıkları saptandı.
0. Güven sorunu sosyal medyayı engelliyor
İçine kapanık, asosyal insanlar ise kendilerinden daha çok eşleri ya da sevgilileriyle ilgili paylaşımlarda bulunuyor.
0. Nevrotikler dikkat çekmek için kullanıyor
Sinirli, nevrotik kişiler onay almak ve dikkat çekmek için, narsistler başarılarını, diyet ya da egzersiz programlarını sergilemek için sosyal medya kullanmaya eğilim gösteriyor.
0. Selfie çekenler çok daha narsist
Başka bir araştırma gösteriyor ki, sık sık selfie çekip kendi fotoğraflarını yayınlayanlar çok daha narsist ve psikopat özelliklere sahip olabiliyor. k
0. Sosyal medya terapisi
Facebook'ta paylaşılan iğneleyici mesajlar, acımasız ve özlü sözler elbette boşa değil; mutlaka bir alıcısı oluyor. Birine öfkelenip kızdığınızda ya da sevginizi haykırmak istediğinizde sosyal medyayı kullanıyor olmanız, bunu bir tür terapi olarak gördüğünüzün kanıtıdır.
0. Gizlenmek bir ruh sağlığı problemi olabilir
Sosyal medyada görünür olmama durumu, ruh sağlığı sorunlarını işaret ediyor olabilir. Uzmanlar bu durumu depresyon belirtisi olarak gözlemliyor.
0. Tüm dünyanın nabzını tutmak
Uzmanlar, tüm dünyanın duygusal nabzını tutmaya çalışıyor. Uzmanlar belli bir anda Twitter kullanıcılarının duygu durumunu tespit etmek için, duygusal terimleri içeren ve yüzde 1'lik rastgele örnek tweet ile dakikada 19 bin tweet inceleyerek dünyanın duygusal nabzını tutmaya çalışıyor.
0. Duygu durumları her ülkeye göre değişiyor
İncelenen harita, dünyanın farklı bölgelerinde sürpriz, sevinç, sevgi, üzüntü, öfke, korku gibi duygu durumlarını yüzdelikler halinde gösteriyor.
0. İspanyolca ve Portekizce en mutlu diller
Hedonometre Projesi ise İngilizce, Fransızca, Arapça gibi dillerde Twitter akışını izleyerek farklı dillerin mutluluk durumunu anlamaya çalışıyor. Her dilde mutluluk adına kullanılan kelimeler ve üzüntülü hallerde sarf edilenler belirlenip toplanıyor. Bunun sonucunda ise, dillerin mutluluk durumu tespit ediliyor. Araştırmalara göre; İspanyolca ve Portekizce'nin daha mutlu kelimeler içerdiği ortaya koyulmuştur.
0. Sosyal medya kullanırken dikkat!
Tüm bu nedenlere bağlı olarak, sosyal medya kullanırken ve paylaşımlarda bulunmadan önce oldukça dikkatli olmalısınız. Unutmayın siz istemeseniz de, bilinçaltınızın gücü ile ruh halinizi yansıtan paylaşımlarda bulunup yine o tarz paylaşımları beğenmeye eğilim gösteriyorsunuz.
Kaynak: bbc.com