Facebook için son iddia: 'Mark Zuckerberg’e yakın şirketlere veri mi satıyorlar?'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Facebook’un yıllardır muhatap olduğu veri sızdırma skandalları bu kez oldukça enteresan bir şekilde karşımıza çıktı. Son iddia, Mark Zuckerberg ve yönetici kadrosunun Facebook kullanıcılarına ait kullanıcı verilerini pazarlık aracı olarak kullanarak çeşitli iş ortaklıkları üzerinden kâr sağlandığı yönünde. Kısacası, Facebook ‘yok artık’ dedirtmeye devam ediyor…

Facebook, kullanıcılarının arkadaşları, aileleri ve fotoğraflarından elde ettiği bilgilerin en değerli kısımlarını Amazon ve çeşitli start-up’ların iyi anlaşmalar yapması için kullanmakla suçlanıyordu. Uzun zamandır devam eden ve dava süreçleriyle sürekli olarak derinleşen ‘sızdırma’ iddiaları Facebook’la özdeşleşmeye devam ededursun, Facebook her gün yepyeni skandallarla karşımıza çıkmayı sürdürüyor.

Facebook, veri skandallarıyla uzun süre uğraşmıştı.

Son olarak, e-mail’ler, sohbet geçmişleri, iş bilgileri ve toplantı özetlerinin de aralarında bulunduğu 4000 sayfadan oluşan sızdırılmış Facebook belgelerinin büyük kısmı, küçük bir start-up şirketi olarak değerlendirilen Six4Three’nin 2015 yılında Facebook’a açmış olduğu dava sırasında ortaya çıktı. Six4Three, Facebook tarafından sağlanan bazı verilerin ulaşımının kesildiğini söylerken Facebook ise bunun sadece farklı bir iş planı olduğunu savunuyordu.

Sızdırılan belgeler uzun zamandır gündemde

2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015’te sızdırılmış belgeler, Facebook'un veri güvenliği konusundaki kamuoyu açıklamalarına aykırıyken şirketin bu verilerin üçüncü taraflarla paylaşılmadığı sözünü de maalesef tutmadığını gösteriyor.Amazon'un konuyla ilgisine bakıldığında Facebook'un şirkete kullanıcı verilerine erişim sağlama konusunda esneklik gösterdiği bildiriliyor. Buna karşılık ise Facebook, Amazon'un kendilerinden reklam satın almasını sağlayarak avantaj peşinde koşuyor.

Facebook için sürecin nasıl sonuçlanacağı ve Zuckerberg’in bu konuya nasıl bir açıklama getireceği zaman içerisinde belli olacak.