Facebook açıkladı: Konum bilgileri kapalı olsa da kullanıcıları takip edebiliyoruz

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Facebook, web sitesi ya da uygulamalardan konum kapalı olsa dahi kullanıcıları izlemeye devam ediyor.

Facebook Gizlilik Birimi Başkanı Rob Sherman, asıl amacın kullanıcılara daha iyi hizmet vermek ve daha iyi reklamlar göstermek olduğunu söylüyor.

Facebook, konum bilgisini devre dışı bırakan kullanıcıların izlenmeye devam edildiğini kabul etti. Bu konu, ABD'deki senatörlerin sosyal ağ yöneticilerine 'konum izleme' politikaları hakkında yönelttiği sorularınardından ortaya çıkıyor.

Facebook Gizlilik Birimi Başkanı Rob Sherman, senatoda Christopher A Coons ve Josh Hawley'e hitaben yazılan ve The Hill tarafından kaleme alınan mektupta konu detaylandırılıyor.

Sherman bu mektupta kullanıcıların konum servislerini hesaplarından kapatmış olsalar bile şirketin konumu nasıl takip edebileceğini açıkça itiraf ediyor.

Facebook, senatörlere yazılan mektupta konum bilgileri kapalı olsa dahi kullanıcıların takip edildiğini açıkça itiraf ediyor.

Mektuba göre Facebook, bir kullanıcıya Haber Kaynakları'nda reklam sunmak, doğru hava durumu tahminleri yapmak, Marketplace'ta teklifleri özelleştirmek ve Yakındaki Arkadaşlarözelliğinin çalışmasını sağlamak için kullanıcıların nerede olduğunu izliyor.

Kullanıcıların konumunu takip etmenin farklı yolları var.

Şirket, kullanıcıların konum bilgilerinieldeetmenin farklı yolları olduğundan bahsediyor. Ayrıca Facebook'ta bir paylaşımla ya da olası bir etkinlikte IP adreslerinden konum bilgisinin kabaca bulunabildiğini belirtiyor. Facebook'un ayrıca konum verilerini yöneten ve işleyen özel bir mühendis ekibine sahip olduğunun altı çiziliyor.

Facebook bunu neden yapıyor?

Facebook, kullanıcılardan olabildiğince fazla veri elde etmeye çalışıyor. Yani aslında şirket toplayabildiğikadarfazla materyal toplamak istiyor. Bunun tek sebebi var, para. Elde edilen verilerin tamamı farklı amaçlarda kullanılıyor. Kullanıcı verilerinin büyük bir kısmı farklı şirketlere satılırken bir yandan da reklam hedeflemede kullanılıyor. Böylece kullanıcı hakkında elde edilen bilgiler sayesinde doğrudan uygun reklam gösterilebiliyor.

Facebook'un özellikle 'kullanıcı verilerine' ilişkin skandalları devam ediyor. Yapılan yeni araştırmalar, toplamda 267 milyon kullanıcının verilerinin sızdığını gösteriyor. Güvenlik araştırmalarıyla bilinen Bob Diachenko, veritabanının toplamda 2 hafta boyunca açık kaldığını belirtiyor. Hatta bu sırada hacker forumlarında kullanıcı bilgilerine yönelik çeşitli paylaşımlar yapıldığından bahsediliyor.

Facebook'tan bir skandal daha: 267 milyon kullanıcının bilgileri ifşa oldu
Bilim Teknoloji