Et beni olanlar dikkat: İple kurutup koparmayın
Araştırmalara göre yetişkinlerin yarıdan fazlasında yaşamı boyunca en az bir et beni çıkıyor. New York Mount Sinai’den dermatolog Dr. Angela Lamb’e göre bu benler tamamen iyi huylular, zarar verme potansiyelleri de sıfır. Fakat her şeyden önce kontrol için bir doktora mutlaka gidilmeli.
Et beni boyun ve koltuk altı alışılmadık yerlerde çıkabilir. Bazen özellikle takı ve giysilere takılıp tahriş edici olması ve kanaması mümkün. Araştırmalara göre yetişkinlerin yarıdan fazlasında yaşamı boyunca en az bir et beni çıkıyor. Ama korkacak bir şey yok. New York Mount Sinai’den dermatolog Dr. Angela Lamb’e göre “Tamamen iyi huylular. Zarar verme potansiyelleri sıfır.” Öte yandan başka hastalıklarla ilişkilendirilebildiği için nasıl tespit edileceklerini ve hangi durumda sağlık uzmanına danışmak gerektiğini anlamak önemli.
Et beni nedir, neden çıkar?
Et beni cildin yüzeyinden dışarı doğru çıkıntı yapan
yumuşak oluşumların adı. Farklı görünümlerde ama çoğunlukla küçük bir çakıl veya pirinç tanesi büyüklüğünde, ten renginde veya daha koyu oluyor. Et beni bazen cilt kanseriyle ilişkilendirilen lezyonlara benzeyebildiği için nasıl bir oluşum olduğundan emin değilseniz doktora görünmekte fayda var.Dr. Lamb et beninin neden çıktığını kimsenin bilmediğini söylüyor. Daha ziyade yaşlandıkça ve cildin birbirine sürten kısımlarında belirdikleri görülüyor. Hamilelerde daha yaygın olması sebebiyle hormonlarla ilişkili olabileceği düşünülüyor. Genetik de etkili olabilir. Bazı araştırmalar ise et benini tip 2 diyabetin öncülü olan insülin direnciyle ilişkilendiriyor.
Et beninden nasıl kurtulurum?
Lamb zararsız oldukları için et beninden kurtulmaya gerek olmadığını söylüyor. Ancak insanlar kötü göründüğü veya rahatsız olduğu için aldırmak isteyebiliyor. Lamb’e göre bunun için en iyi yol dermatoloğa başvurmak. Yöntemlerden biri et beni çevresini lidokainle uyuşturduktan sonra beni cerrahi makasla kesip almak. Bir diğer yaygın metot elektro-kurutma. Bölge yine lidokainle uyuşturuluyor. Ardından özel bir aletle et benine elektrik akımı uygulanıyor ve doku öldürülüyor. Kriyoterapi adı verilen üçüncü bir yaklaşım da var. Hekim pens benzeri bir aleti sıvı nitrojene daldırdıktan sonra et beninin kökünü tutuyor. Nitrojen beni yok edip birkaç gün içinde düşmesini sağlıyor. Lamb bu dondurma işleminin acımadığını ama sonrasında doku erirken acı hissedilebileceğini kaydediyor.
Et beni doktor tarafından alındıktan sonra en iyisi yaraya ince tabaka şeklinde vazelin veya benzeri merhem sürüp üzerini plasterle kapatmak. Lamb cildin genelde bir haftada iyileştiğini söylüyor. Öte yandan dermatologlar et beninin kökünü diş ipi benzeri bir iple bağlayarak kuruyup düşmesini beklemek gibi eğreti yöntemleri enfeksiyon riskinden dolayı önermiyor. Çünkü et beni düştükten sonra yaranın içine mikrop sızabilir. Bir başka yaygın yanlış ise et beninin üzerine elma sirkesi veya salisilik asit gibi asit dökmek. Lamb bu yöntemde de et beniyle birlikte çevresindeki deriyi yakma ihtimalinin de olduğunu ve ciltte aylarca sürecek koyulaşma görülebileceğini aktarıyor. Aside güçlü alerjik reaksiyon verenlerde enfeksiyon da yaşanabiliyor. Öte yandan Lamb et beniyle aldırmakla baş etmenin zor olduğu görüşünde. "Vücudunuz yatkınsa birini aldırsanız bile yenisi çıkacaktır" diyor.