Dünyada ilk defa düzenlenen Biyonik Olimpiyatları, 8 Ekim'de başlıyor. Farklı ülkeden gelecek olan katılımcılar; robot dış iskeletler, elektronik kollar, elektrikle çalışan tekerlekli sandalyeler gibi teknolojileri kullanarak yarışacak. Etkinlikte bulunan 50 takımın ekmek kesmek, merdivenlerden çıkmak ve çamaşır asmak gibi kategorilerde yarışması bekleniyor. Organizasyonda, teknolojinin fiziksel engeli olan kişilerin hayatındaki yeri ve önemi de vurgulanıyor.
0. Teknolojinin fiziksel engellilere yardımına dikkat çekmek amaçlanıyor
Engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek isteyen organizasyonda, gelişmiş protez teknolojilerini bir araya getirip bunu bir yarışmaya çevirme kararı alınmıştır. Bu durumun şirketler ve araştırma laboratuvarları arasında da rekabet başlatması hedeflenmiştir.
0. Protez kol yarışı
Katılımcılardan Kevin Evison, Londra'nın Imperial College University takımında protez bir kol kullanarak yarışacak.
0. Beyin gücü
29 yıl önce bir dalış sırasında felç geçiren David Rose, İngiltere'nin Essex Üniversitesinin rakibi Brainstormer (Beyin fırtınacısı) takımıyla yarışacak. Rose, yalnızca beynini kullanarak bir bilgisayar oyununu yönlendirmek için yaklaşık iki yıldır egzersiz yapıyor.
0. 'Beyin kendisini yeniden yapılandırır'
Biyonik Olimpiyatlar sayesinde, bilgisayar ve beyin arasında farklı komutları algılayabilen ve engelli birinin kullanacağı elektrikli sandalyeyi kontrol etmeye yarayan bir ara yüz yaratılmış durumda. Bu ara yüz sayesinde engelli kişi sandalye ile özgür davranabilecek.
0. Ses algılayıcı sensör
Farklı bir çalışmaları ise, algılayıcı bir sensör teknolojisi üzerine. Bu teknolojiyi, kas liflerinin yarattığı ses dalgasını algılayabilen bir mikrofon gibi düşünebilirsiniz.
0. Merdiven özgürlüğü
Imperial College Üniversitesi'nin takımı, merdiven inip çıkabilen bir elektrikli sandalye teknolojisi üzerinde de çalışıyor.
0. 9 bin dolarlık kol
Protez kol yarışmasına katılan takımlar daha uygun fiyatlı elektronik protez kollar yapmayı umut etseler de, Evison'ın manevra kabiliyeti oldukça yüksek olan kolunun fiyatı 9 bin dolardan fazla.
0. Protez kol ile cüzdan çıkarma
Biyonik Olimpiyatlar ETH Zürih Üniversitesi'nden Profesör Robert Riener, protez kol çalışmasına, bir tanıdığından esinlenerek başladığını söyleyerek şu sözleri ekliyor: "Bana sinemada sırada beklerken protez koluyla cüzdanını çıkarmaya çalışmasını anlatıyordu. Her seferinde bunu yapmasının uzun sürdüğünü ve kolunun çıkardığı yüksek sesten utandığını söyledi. Var olan teknolojinin geri kaldığını ve bir yarışma düzenlemenin araştırma laboratuvarlarını motive edebileceğini düşündüm."
Kaynak: bbc.com