En güçlü Android'lerden biri: Samsung Galaxy Note10'un en çarpıcı 10 özelliği!

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

● Dün gece Türkiye saatiyle 23:00'te düzenlenen Samsung Unpacked etkinliğiyle birlikte yeni nesil Galaxy Note ailesi tanıtıldı.

● Ailede, geçtiğimiz senelere ek olarak bir model değil; iki model yer alıyor. Bunlar 6.3 inç'lik Galaxy Note10 ve 6.8 inç'lik Galaxy Note10+ olarak değişiyor.

● Teknik tarafta 'performans' iyileştirmesi olarak görülebilecek birçok ayrıntı (yeni işlemci, RAM vs) var. Ancak Galaxy Note10'da önceki nesilden farklılaşan önemli detaylar da var. Hepsi haberimizde!

Galaxy Note ailesini her yıl genişleten Samsung, bu sene Amerika'da düzenlediği Unpacked etkinliğiyle seriye iki yeni model ekledi. Galaxy Note10 ve Galaxy Note10+ olarak isimlendirilen telefonlar; ekran boyutu, kamera ve depolama seçeneği gibi bazı hususlarda birbirlerinden ayrılıyor.

Not: Gün içindeInstagram hesabımızda Galaxy Note10 serisiyle alakalı 'Hemen Anlatalım' videomuz da yer alacak.

Öncelikle teknik detaylardan biraz bahsedelim. Akabinde Galaxy Note10 ailesinin en önemli özelliklerini listeli bir şekilde aktaralım.

Ekran

İlk etapta ekrandan bahsetmek lazım. Galaxy Note10'da 6.3 inç, Galaxy Note10+'ta ise 6.8 inç boyutunda ekranlar yer alıyor. Ekran çözünürlükleri sırasıyla 1080 x 2280 piksel ve 1440 x 3040 piksel olarak değişiyor. Ekran gövde oranı her iki modelde de %90 seviyesini aşıyor. İki telefonun ekranı da Dinamik AMOLED kapasitif yapıda ve HDR10+ teknolojisini destekliyor. Piksel yoğunluğu ufak olan modelde 401 PPI ve Galaxy Note10+'ta ise 498 PPI.

Yonga seti

Hem Galaxy Note10 hem de Galaxy Note10+'ta 7 nm üretim mimarisiyle geliştirilen Qualcomm Snapdragon 855 ve Exynos 9825 yonga setleri var. Bölgelere bağlı olarak yonga seti değişiyor. Bu yonga seti 8 çekirdekli işlemci barındırıyor. İşlemcilerin dizilimi ise şu şekilde:

Snapdragon 855: 2x2.73 GHz Mongoose M4 ve 2x2.4 GHz Cortex-A75 ve 4x1.9 GHz Cortex-A55

Exynos 9825: 1x2.8 GHz Kryo 485 ve 3x2.4 GHz Kryo 485 ve 4x1 .7 GHz Kryo 485

Yonga setine bağlı olarak grafik işlem birimi tarafında ise Adreno 640 ve Mali G76 MP12 yer alıyor.

Galaxy Note10'da 8 GB RAM yer alırken Galaxy Note10+'ta 12 GB RAM sunuluyor.

Depolama

Telefonlardaki depolama kapasiteleri 256 GB ve 512 GB. Ancak 512 GB'lık versiyonun ülkemizde satışa çıkıp çıkmayacağı henüz belli değil. Bu arada microSD kart yuvası yok. Dolayısıyla herhangi bir hafıza kartıyla kapasite artırılamıyor.

Küçük bir 'teknik' girizgah yaptıktan sonra Galaxy Note10'un en önemli dinamiklerinden bahsetmeye başlayabiliriz.

Samsung Galaxy Note10'da 6.3 inç, Galaxy Note10+ 6.8 inç'lik ekran yer alıyor.

10- Yenilenen ekran tasarımı

Galaxy Note10 ailesinin ekranı temel olarak Şubat'ta çıkan Galaxy S10 ailesiyle büyük benzerlik gösteriyor. Fakat ayrıldığı çeşitli noktalar var. Bunlardan biri artık ekran / gövde oranının daha da artırılıyor olması. Kenar çıtalar artık neredeyse yok ve daha da önemlisi ekran altına gömülen ön kamera çentik ya da damla tasarımdan uzak daha sade ve 'sonsuz ekran' keyfini bozmayacak nitelikte.

Galaxy Note10 ailesinde ultrasonik bir parmak izi okuyucu yer alıyor. Ekran altına gömülen parmak izi okuyucu telefonun alt orta kısmında yer alıyor.

9- Ekran altı ultrasonik parmak izi okuyucu

Evet; bu özellik Galaxy S10 ailesinde olduğu gibi benzer şekilde Galaxy Note10 serisinde de tercih ediliyor. Farklı olarak ekran altındaki parmak izi okuyucu daha üst kısma çıkarılmış. Yani aslında telefonun ortasına biraz daha yakınlaşmış denilebilir. Asıl önemli ayrıntılardan birisi ise parmak izi okuyucunun yapayzekâ desteğiyle sürekli olarak öğrenmeye devam etmesi. Böylece belirli bir kullanımdan sonra çok daha sağlıklı ve hızlı şekilde kilit açılabiliyor.

Galaxy Note10'da arkada üç kamera yer alıyor. Galaxy Note10+'ta da bir derinlik algılama kamerası var.

8- Videolarda bokeh efekti

Kamera konusundaki en önemli gelişmelerden biri artık fotoğraflarda sunulan bokeh efektinin videolara da gelmiş olması. Yani videolarda netlenen objeler haricinde kalan bölümler bokeh efektiyle daha çekici hale getirilebiliyor.

Galaxy Note10'un 'mikrofona zoom' özelliği sayesinde yakınlaşılan nesnenin sesi daha net kaydediliyor.

7- 'Mikrofona zoom' özelliği

Birçok kişiye garip gelebilir ama Galaxy Note10 ailesiyle birlikte mikrofona zoom özelliği geldi. Örneğin herhangi bir ortamda video çekiyorsunuz ve karşınızdaki kişi gitar çalıyor. Ekrandan zoom yaptığınızda çevre sesler daha çok azalıyor ve görüntüde yaklaştığınız alandaki sesler daha çok alınıyor. Aslında bir anlamda çevre sesler izole edilmiş oluyor.

Bixby tuşunun kaldırılmış olmasıyla artık bu görev için kilit tuşuna çift tıklamak gerekiyor. Telefonların kalınlığı ise 7.9 mm.

6- Kaldırılan Bixby tuşu

Yeni Galaxy Note ailesinde Bixby tuşu tamamen ortadan kalkıyor. Galaxy S ve Galaxy Note kullanıcılarının uzun süredir şikayet ettiği ve 'gereksiz bulduğu' bu fiziksel tuşun işlevi ise kilit tuşuna atanmış durumda. Telefonun fiziksel kilit tuşuna çift tıklandığında Bixby hazır hale geliyor ve sesli komutları algılayabiliyor.

Galaxy Note10 ve Galaxy Note10+ için yenilenen S-Pen birçok farklı özellik getiriyor. En önemlisi de kamera uygulamasıyla birlikte artık kalemin çok daha işlevsel bir şekilde kullanılabiliyor oluşu.

5- Yenilenen S-Pen özellikleri

Galaxy Note ailesinin en önemli noktası verimlilik. Bu verimliliği sağlayan en önemli unsurlar ise büyük ekran ve kalem. Geçtiğimiz sene çıkan Galaxy Note9 ile birlikte yenilenen S-Pen bu sene bir adım daha ileri gidiyor. S-Pen artık kumanda işlevi görüyor. Kamera uygulaması uzaktan başlatıldığında ön ve arka kamera ya da kamera modları arasında S-Pen yardımıyla telefona herhangi bir temas olmadan geçiş yapılabiliyor.

Yeni ürünlerle birlikte 3.5 mm'lik kulaklık çıkışı ortadan kalkıyor. Alternatif olarak USB-C ya da kablosuz kulaklık kullanmak zorunlu hale geliyor.

4- Kaldırılan 3.5 mm kulaklık çıkışı

Galaxy Note10 ailesiyle 3.5 mm'lik kulaklık çıkışı da kaldırılıyor. Yani aslında yeni telefonlarla 3.5 mm'lik kulaklıkları kullanmak mümkün olmuyor. Bunun yerine USB-C ya da Galaxy Buds benzeri kablosuz kulaklıklara yönelmek gerekiyor.

Batarya kapasiteleri sırasıyla 3500 mAh ve 4300 mAh. Üstelik Süper Hızlı Şarj teknolojisi sayesinde 30 dakikada 1 günlük kullanım sağlanabiliyor. Elbette bu rakam teoride.

3- Batarya kapasitesi ve hızlı şarj

Samsung Galaxy Note10 ailesinde batarya kapasitesi modele bağlı olarak 3500 mAh veya 4300 mAh olarak değişiyor. Ancak her iki telefonda da hızlı şarj teknolojisi destekleniyor. Her ne kadar kutu içeriğinden çıkmasa da 45 Watt'lık adaptör sayesinde 30 dakika dolumda 1 gün süre boyunca Galaxy Note10 ya da Galaxy Note10+'ı kullanmak mümkün hale geliyor.

Şarj paylaşımı da önemli. Böylece telefonun arka yüzeyinden Galaxy Watch ya da Galaxy Buds gibi aksesuarlar şarj edilebiliyor.

2- Şarj paylaşımı

Galaxy Note10 ailesinde şarj paylaşımı özelliği de mevcut. Böylece telefonun arka yüzeyi sayesinde şarj aktarımı gerçekleştirilebiliyor. Böylece Galaxy Watch gibi ek aksesuarlar doğrudan telefon sayesinde şarj edilebiliyor.

Fiyatlandırma depolama birimine göre değişiyor. Ancak Galaxy Note10'un 256 GB'lık versiyonu 9899 TL.

1- Fiyatlandırma

Son olarak yeni telefonların fiyatlarından da bahsetmek gerekiyor. Galaxy Note10 ve Galaxy Note10+'ın Türkiye fiyatları şu şekilde:

    * Samsung Galaxy Note10: 9899 TL
    * Samsung Galaxy Note10+: 11.399 TL

Bu yeni telefonlarla birlikte Galaxy Buds kablosuz kulaklık da hediye olarak geliyor. Geçtiğimiz dönemlerde onun da video incelemesini yapmıştık.

Uygun fiyata kablosuz kulaklık: Samsung Galaxy Buds incelemesi
Bilim Teknoloji