Elektrikli bisiklete dahi taktılar: Kanunen yasak olan çakar lamba siparişi verdik

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

İçişleri Bakanlığı'nın almış olduğu tüm önlemlere rağmen trafiğin seyrini tehlikeye düşüren 'çakar lambalar'ın kullanımı her geçen gün artış gösteriyor.

GZT, elektrikli bisikletlerde dahi görebildiğimiz 'çakar lamba'ların kullanımından öte satışının denetim olmadan yapıldığına dikkati çekiyor.

Alışveriş sitelerinden bu ürünlere ulaşmak isteyenler herhangi bir belge ya da prosedürle karşılaşmıyor. Montaj için ise yine aynı kriterler geçerli.

İçişleri Bakanlığının 2017'de harekete geçerek 'çakar lamba'lı araçlar ile ilgili hayata geçirdiği düzenleme, polis araçları hariç bütün çakarlı araçlara ilişkin önemli bir adım olarak öne çıkmıştı. Bu kapsamda çakarlı araçların geçiş üstünlükleri iptal edilmiş, konvoy haricinde çakar yakmak da yasaklanmıştı.

İçişleri Bakanlığı, polis araçları hariç bütün çakarlı araçların geçiş üstünlüklerini iptal ettiğini duyursa da kuralın ihlal edildiği haberleri yurdun dört bir yanından gelmeye devam ediyor.

Elektrikli bisiklete dahi takılabiliyor

Son olarak, Bursa’nın İnegöl ilçesinde elektrikli bisiklete polis çakarı takan bir kişiye 462 lira ceza kesildiği haberleri geldi.

Emniyet ekiplerinin gerçekleştirdiği kontroller sırasında araba, motosiklet gibi motorlu araçların yanı sıra elektrikli bisikletlerin de 'çakar lamba' kullanması dikkati çekti.

Polis çakarları, elektrikli bisiklete dahi takılabiliyor.

  • Denetimler sırasında elektrikli bisikletine polis çakarı taktıran bir genç hem uyarıldı hem de 462 TL para cezası kesildi.

Kimler 'çakar lamba' kullanabilir

Trafikte birçok kazaya neden olan 'çakar'lar için 'terör' diyen köşe yazarları bile var. Kullanması için herhangi bir kurala ihtiyaç duymayan, itfaiye, ambulans, polis gibi trafikte üstünlükleri tartışma konusu olmayanlar bu durumdan muaf tutuluyor.

Yönetmeliğe göre ambulans, itfaiye, polis, yol bakım araçları çakar kullanabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise çakar kullanacak araçların muhakkak Emniyet Müdürlüğü'nün sistemine kaydedilmiş olması gerekiyor.

Bazı makam araçlarının çakar lambaları sökülmüştü.

Hangi durumlarda kullanılıyor?

Sisteme kaydedilen araçlar ise bu üstünlüğü sadece görev sırasında kullanabiliyor. Diğer taraftan devlet tarafından koruma polisi tahsis edilen kişiler de çakar kullanabiliyor.

Devlet kademesinde çalışan bir bürokrat ya da devlet koruması almış herhangi bir şahıs, yanına koruma polisi olduğu süre zarfında aracına çakar takıp kullanabiliyor.

6 Nisan 2018'de İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, 39 ilçe kaymakamlığına, İl Emniyet Müdürlüğü'ne, İl Jandarma Komutanlığı'na, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazıyla geçiş üstünlüğüne sahip olmayan araçlardaki ışıklı ve sesli uyarı cihazların söktürülmesini istemişti.

Araçlarda çakar lamba ile birlikte siren ses sitemi de bulunabiliyor. .

Dönemin valisi Vasip Şahin imzasıyla gönderilen yazıda, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 71. maddesi ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 141. maddesi ile geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ve bu hakkın hangi hallerde ve ne şekilde kullanılacağının hükme bağlandığı hatırlatıldı.

Trafik emniyetini tehlikeye düşürüyorlar

Yoğun araç trafiğine sahip İstanbul'da geçiş üstünlüğü hakkına sahip olmadığı halde bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçlara mevzuata aykırı olarak ışıklı ve sesli uyarı cihazlarının takıldığı ve başta emniyet şeridi ihlalinde bulunularak, trafik seyrinin tehlikeye düşürüldüğü, bu hakkı kullanmak durumunda olan ambulans, itfaiye, polis araçları gibi araçların zamanında gidecekleri yere ulaşamamaları sonucunda da yine can ve mal kayıplarına neden olduklarının, vatandaşlardan valiliğe intikal eden şikayetlerden ve yapılan denetimlerden tespit edildiği aktarılmıştı.

Zonguldak'ta minibüsünde 'çakar' diye adlandırılan ışık donanımı bulunduran sürücü ve araç sahibine toplam 2 bin 4 lira para cezası kesilmişti.

"Üstünlük olmayacak"

İçişleri Bakanlığı'nın attığı adımlarla birlikte, hiçbir çakarlı araç görev kağıdı olmadan bu üstünlüğü kullanamıyor. 2017'de hayata geçirilen düzenlemeyle bu kapsamda çakarlı araçların geçiş üstünlükleri iptal edilmişti.

Çakar lambalar nerelerde kullanılıyor?

Özellikle araçların ön panjurlarının iç kısmında kırmızı-mavi yanıp sönen çakar lambası, tepe lambası ve sirenlerin yasadışı olarak kullanıldığı biliniyor.

Çakar lamba siparişi verdik

GZT, söz konusu cihazların ambulans, itfaiye, polis ve resmi koruma araçlarına takılabileceğinin açıklanmasına rağmen 'çakar lamba' siparişi vermeyi denedi.

İnternet üzerinden araştırma yaptık ve 20 TL ila 1500 TL arasında birçok fiyat aralığında ürün olduğunu gördük.

Çakar lambaların fiyat aralığı oldukça geniş.

Ürünü almak istediğimizde ise herhangi bir belge ya da nerede kullanılacağına yönelik bir soruya muhatap olmadık. Karmaşık bir elektrik sistemi olduğu düşünülen çakar lambalarının montaj işlemi de sanıldığı kadar zor değil. Montaj kılavuzunun da beraberinde geldiği ürünler mevcutken, oto elektrikçileri ürünün özellikleri ve montajının zorluk derecesine göre yine bir belgeye ihtiyaç duymadan bu ürünleri monta edebiliyor.

Tüm uyarılara rağmen dikkate almayan sürücülere para cezası kesilirken ne yazık ki tam anlamıyla bu 'kuralsızlığın' önüne geçilebilmiş değil.

Çakar lambalar nerelerde kullanılıyor?

'Çakar' adı verilen sistemde otomobillerin ön kısmına yerleştirilen mavi-kırmızı ışık yer alıyor. İçişleri Bakanlığı gönderdiği genelgelerle, bu tür araçlarla ilgili cezai işlem uygulanması talimatını yinelese de çakarlı araç sayısında her geçen gün artış yaşanıyor.

Siyanüre ulaşmak bu kadar kolay mı? Siyanür almayı denedik
Gündem