Elektrik dağıtım şirketleri şarj istasyonlarına odaklanmış durumda

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Başkanı Serhat Çeçen, elektrik dağıtım şirketlerinin tamamen şarj istasyonlarına odaklandığını bildiriyor.

Yerli otomobil çıkmadan önce şehirlere çok sayıdaki şarj istasyonu kurulacak. Bu konudaki çalışmalar devam ederken elektrik şebekelerinde herhangi bir kesinti olmaması için de altyapının kuvvetlendirileceği belirtiliyor.

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de hibrit ve elektrikli otomobillerin satışları artıyor. BMW i3, BMW i8, Honda CR-V Hybrid, Kia Lexus LS Hybrid ve Smart EQ gibi farklı modeller arasından Türkiye'de geçen yıl toplamda az önce bahsettiğimiz kriterlere uygun 11 bin 237 adet otomobil satılmış.

Aktarılan rakamlara göre Türkiye'de şu anda 81 ilin 60'ında şarj istasyonu var. Bunların %25'i hızlı şarj destekliyor.

Altyapı çalışmaları devam ediyor.

Yerli otomobilin satışlarının başlamasıyla birlikte rakamların çok daha üst seviyelere çıkması bekleniyor. Ancak birçok kişinin kafasında çeşitli soru işaretleri var. Bunların ilki ise şarj noktalarıyla alakalı. Yerli otomobil satışa çıktığında şu anda mevcuttaki şarj istasyonlarının yetersiz kalacağı aşikar. Dolayısıyla bir yandan bununla alakalı altyapı çalışmaları da devam ediyor.

TOGG dahil tüm kurumlarla özel olarak çalışıyoruz.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Serhat Çeçen, elektrikli şarj istasyonlarının şebekeye entegrasyonunun şu anda birinci gündem maddeleri olduğundan bahsediyor. Ayrıca TOGG dahil olmak üzere tüm kurumlarla bu konuda özel olarak çalıştıklarını da ifade ediyor.

Serhat Çeçen, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde şarj istasyon sayısının artmasıyla dağıtım şebekelerinde sorun yaşanmaması için çalışmalar yapıldığını belirtiyor.

Yani böylece kullanıcıların endişelendiği 'şarj istasyonları' konusu da yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. Serhat Çeçen, özellikle de İstanbul,Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde şarjistasyonsayılarınınartması için dağıtım şebekeleriyle ilgili çalışmaların başladığını ifade ediyor. Dolayısıyla kurulum sırasında şebeke ihtiyaçlarının ve kısıtlarının dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Arz kaynaklı büyüme

Çeçen'e göre bu konuda ülkemizde arz kaynaklı bir büyüme sağlanmak zorunda. Böylece şebekedeki olası kesinti ihtimallerinin de en aza indirilmesi amaçlanıyor. Şebekeye entegrasyonun başlamasıyla dağıtım şirketlerinin bu konudaki yatırım planlarının gerçekleşeceği belirtiliyor.

Şu anda ülkemizde şarj istasyonu konusunda faaliyet gösteren şirket sayısı 25. Ayrıca paylaşılan verilere göre 81 ilin 60'ında elektrikli şarj istasyonu var. Üstelik bunların 4'te 1'i de hızlı şarj özelliğine sahip. Ancak zaman içinde bu sayının artmasıyla şebekede yaşanabilecek problemler de önceden analiz edilip gereken kapasite artırımı çalışmalarına başlanacağı belirtiliyor.