Ekonomik istikrarın sigortası; Türkiye Varlık Fonu

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Türkiye’deki dev şirketlerin stratejik gücünü tek çatı altında toplayan Türkiye Varlık Fonu (TVF), Türkiye’nin uluslararası alandaki en büyük işletmesi konumunda. Bünyesinde bulunan şirketlerin aktif büyüklüğü 616 milyar liraya ulaşan TVF, dünyanın en büyük 13. Ulusal Varlık Fonu konumunda bulunuyor. Türkiye Varlık Fonu'nun tüm özelliklerini sizler için bir araya getirdik.

TVF’nin 616 milyar liraya ulaşan büyüklüğü, ekonomide büyük krizler yaşatan dövizdeki manipülasyonları engelleyecek sigorta özelliği taşıyor. Gerçek yatırımlarla yılda 100 ila 150 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan Ulusal Varlık Fonu, işsizliğe büyük destek sağlamış olacak.

  1. TVF’nin amacı; yapacağı finansal yatırımlarla, dövizdeki yükselişe bağlı olarak görülen ekonomik dalgalanmaları kırma özelliği taşıyacak.

Türkiye'nin en büyüğü Koç’un 7,3 katı

Türkiye Varlık Fonu, Ulusal Varlık Fonları Enstitüsü'nün (SWFI) her yıl yayınladığı uluslararası ulusal varlık fonları listesine 13. sıradan girdi. 616 milyar liralık aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin dünyadaki en büyük ekonomik işletmesi unvanını kazanan Fon, Türkiye'nin en büyük özel ticari grubu olan Koç Grubu'nun aktif büyüklüğünden de 7,3 kat daha büyük.

Türkiye Varlık Fonu, devletin kurmuş olduğu 'büyük bir holding' özelliği taşıyor.

Türkiye'nin dev şirketleri TVF bünyesinde

Türkiye Varlık Fonu’nda, Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TPAO, BİST A.Ş, TÜRKSAT, Çay-Kur ve Eti Maden'in hazine paylarının tamamının aktarılması kararlaştırıldı. Yine özelleştirilen Türk Telekom'un yüzde 6,68'lik hazine payı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda (ÖİB) yüzde 49.12'lik payı bulunan Türk Hava Yolları'nın da aktarılması öngörüldü. Ayrıca Savunma Sanayi Fonunda bulunan 3 milyar liranın da fon tarafından belli bir süre kullanılmasına imkan getirildi.

En az 5 kişiden oluşan yönetime Başbakan onayı

TVF'nin kuruluş kanununda, en az 5 kişiden oluşan yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürünün Başbakan tarafından atanması yer alıyor.

Türkiye'nin dev kuruluşları bünyesine katıldı.

Sermayesinin 21.8 MİLYAR lirası ödendi

TVF'nin ilk kaynakları, bu kapsamda ödenmiş sermayelerine göre, sermayesinin yüzde 100'ü hazineye ait olan 1,5 milyar liralık Çaykur, 5 milyar liralık sermayesinin tamamı hazine'ye ait olan Ziraat Bankası, 4.2 milyar lira sermayeli BOTAŞ, 3 milyar lira sermayeli TPAO, 1.10 milyar lira sermayeli PTT, 423.2 milyon lira sermayesi bulunan Borsa İstanbul A.Ş, 1,47 milyar lira sermayeli TÜRKSAT, 600 milyon lira sermayeli Eti Maden İşletmeleri A.Ş Türkiye Varlık Fonu'na aktarıldı.

21 milyar 838 milyon liralık ödenmiş sermayesi bulunuyor.

THY'nin ödenmiş sermayesi 1.38 milyar lira ve yüzde 49.12'lik kısmı Özelleştirme İdaresinde bulunuyor. Böylece THY'nin 676 milyon liralık ödenmiş sermayesi fona aktarılacak. 3.5 milyar liralık ödenmiş sermayesi bulunan Türk Telekom'un yüzde 6,68'lik hazine payının TVF'a aktarılması sonucu 234 milyon liranın fona geçeceği hesap edildi. Halk Bankası'nın ÖİB'deki sermayesinin oranı yüzde 51.11. Bankanın sermayesi ise 1.25 milyar lira. Böylece fona Halk bankasının 635 milyon lirası aktarılmış olacak. Borsaya kote olan ve olmayan tüm bu kuruluşların TVF'ye aktarılması ile 21 milyar 838 milyon liralık bir ödenmiş sermayesi olan bir işletme ortaya çıkmış oldu.

Ekonomik istikrarın sigortası; Türkiye Varlık Fonu

Türkiye Varlık Vakfı Yönetim Kurulu

TVF'nin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Himmet Karadağ, Yönetim Kurulu Üyeleri, Kerem Alkin, Yiğit Bulut ve Oral Erdoğan'dır.

Türkiye'de tersanecilik ve gemi üretimi
İş&Finans