Dünyaya sığmayan mülteciler!

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Dünya genelinde sığınmacıların %84'ü düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. En çok sığınmacı kabul eden ülkelerin başında 2.9 milyon mülteciyle Türkiye geliyor...

Dünya gündemini en çok meşgul eden sığınmacı konusunda gelişmiş ülkeler elini taşın altına koymuyorlar. Dünya genelinde sığınmacıların %84’ü düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşıyor. En çok sığınmacı kabul eden ilk 6 ülke; Türkiye, Pakistan, Lübnan, İran, Uganda ve Etiyopya dünyadaki sığınmacı nüfusun %35’ine kucak açıyor...

2014 verilerine göre sığınmacıların %51'ini çocuklar oluşturuyor.

Kaynak: AA

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) kayıtlarına göre, 2014 yılı dünya genelinde en yoğun mülteci hareketinin gözlemlendiği yıl olmuştur.

Sığınmacıların bulundukları yeri gösteren harita.

2014’de her gün ortalama 42.500 kişi yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Son 4 yılda savaştan kaçan kişilerin sayısı 4 kat arttı. Dünya genelinde savaşlardan ve diğer insan hakları ihlallerinden kaçanların sayısı 60,000,000’i aşmış durumdadır. Dünya genelinde mülteci sayısı 20,000,000 aşmıştır. 2014 yılı verilerine göre mültecilerin %51’i çocuktur.

Kaynak: AA

Evlerinden, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan insanların sayısı rekor düzeylere ulaştı. Son beş yılda, yeni ya da eski en az 15 çatışma, dünya çapında milyonlarca kişi için tarif edilemez ölçekte trajedi ve acıyı beraberinde getirdi.

Türkiye'de 2.9 milyon mülteci bulunuyor.

Sığınmacı sorunu ve göçmenler son yıllarda yapılan uluslararası toplantılar ve açıklamaların önemli gündem maddeleri arasında yer alırken, dünyada en çok mülteciye gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler ev sahipliği yapıyor. Özellikle Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) gibi kurumlar bu soruna çare bulmak adına önerilerde bulunuyor ancak açıklanan rakamlar, bu kurumların omurgasını oluşturan ülkelerin elini taşın altına koymadığını gösteriyor.

Dünyanın en büyük 6 ekonomisi olan ülkelerde ise yaklaşık 1.7 milyon sığınmacı var.

  1. Almanya: 670 Bin
  2. ABD : 280 Bin
  3. Çin : 317 Bin
  4. İngiltere: 119 Bin
  5. Fransa : 304 Bin
  6. Japonya : 2 Bin 554

Kaynak: AA

*Birleşmiş Milletler 2016 verilerini içermektedir.