Dünyanın ilk kafa nakli ameliyatı 10 yıl içerisinde yapılacak

HABER MASASI
Abone Ol

Hull Üniversitesi Eğitim Hastanesinde çalışan Dr. Bruce Mathew, 10 yıl içerisinde kafa nakli ameliyatının yapılabileceğini iddia etti. Mathew, "Eğer beyin naklini yapabilirseniz ve beyin ile omuriliği birlikte tutarsanız bu aslında imkansız değil" dedi. Rus bedensel engelli Valery Spiridonov, 2 yıl önce dünyanın ilk kafa nakli operasyonu için gönüllü olmuştu.

Daily Mail'in haberine göre, Hull Üniversitesi Eğitim Hastanesinden robotik uzmanı ve beyin cerrahı Dr. Bruce Mathew, robotik cerrahi, kök hücre ve sinir ameliyatındaki gelişmelerle beyin ve omurilik transferinin yapılabileceğini söyledi. The Telegraph'a konuşan Mathew, "Başlangıçta bizim niyetimiz sadece beyin fırtınası yapmaktı ve bu çok saçma görünüyordu. Aslında çok da saçma olmadığını fark ettik." dedi.

Muhtemel operasyonu tarif eden Mathew, "Eğer beyin naklini yapabilirseniz ve beyin ile omuriliği birlikte tutarsanız bu aslında imkansız değil. Omuriliği çıkarırsınız, böylece tüm beyni, omuriliği ve bel sakralını yeni bir vücuda yerleştirebilirsiniz." ifadesini kullandı.

'Bu akciğerlere iyi bak! Hala sigara içme cesaretin var mı?'
Çin'in Jiangsu eyaletinde bulunan Wuxi Halk Hastanesi'nde gerçekleşen nakil sonrası ortaya çıkan görüntüler sigara içenleri korkuttu. Nakil ekibinin baş cerrahı Doktor Chen Jingyu, 52 yaşında vefat eden bir kişinin akciğerlerini bağışlama talebinde bulunduğunu ancak 30 yıl sigara içtiği için ciğerlerinin nakile uygun olmadığı yönünde karar verdi. Jingyu ekibi hızlı bir şekilde kararmış akciğerlerin grafiklerle oluşturulmuş videoda gösterdiği gibi nakil için uygun olmadığını keşfetti. Çin medyasında grafik videonun 25 milyondan fazla izlendiği belirtildi. Baş cerrah Chen Jingyu 'Bu ülkede sigara içen birçok kişinin buna benzeyen ciğerleri var. Ekibimiz nakli için bu akciğerleri reddetmeye karar verdi.' şeklinde bir açıklamada bulundu. Jingyu, sigara içenlere 'Bu akciğerlere iyi bak! Hala sigara içme cesaretin var mı?' şeklinde oldukça iddialı bir soru sordu.


'Muhtemelen 10 yıl içinde gerçekleşecek'

Mathew, tıp bilimindeki gelişmelerin kafa nakline imkan tanıyacağına işaret ederek, "Omuriliği koruyan dura zarını sağlam bir şekilde çıkartmak çok zordur. Birtakım ilerlemeler olacak ancak muhtemelen önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleşecek" diye konuştu.

Kadavralar arası kafa naklinin daha önce yapıldığını hatırlatan Mathew, "Beyin ölümü gerçekleşmiş kadavralardaki kafa nakli ise bir sonraki aşamadır. Operasyon, kas distrofisi hastaları ve organı alınmış kişilere yardımcı olabilir, hatta bireyleri ölümden geri getirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Bilim insanları, 2017'de küçük bir farenin kafasını daha büyük bir fareye yerleştirerek, dünyadaki ilk fare kafası transplantasyonuna imza atmıştı.