Dünyanın gözü önündeki katliam: Bir ayda 433 sivil öldürüldü

SUAT YAHYAOĞLU
Abone Ol

Esed rejimi ve destekçilerinin Doğu Guta'ya 19 Şubat-23 Mart tarihleri arasında düzenlediği saldırılarda bin 433 sivil öldü.

Suriye Sivil Savunma (Beyaz Baretliler), Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, abluka altında tuttuğu Doğu Guta'ya 19 Şubat- 23 Mart arasında düzenlediği saldırılarda bin 433 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Doğu Guta'da yarısı çocuk yaklaşık 400 bin sivil, 5 yıldır gıdasızlık, ilaçsızlık ve yoğun saldırılarla mücadele ederken, son 1 aydır bu şartlara dayanamayarak ölen bebeklerin sayısı artıyor.

Sivil Savunma ekiplerinin sosyal medya hesaplarından paylaştığı rapora göre, Esed rejiminin Rusya ve İran'ın desteğiyle Doğu Guta'ya 19 Şubat- 23 Mart arasında düzenlediği hava ve kara saldırılarında 291'i çocuk, 223'ü kadın toplam bin 433 sivil yaşamını yitirdi.

Doğu Guta'da savaşın en acı sahnesi yaşanıyor.

Raporda, söz konusu süre içerisinde Doğu Guta'ya gerçekleştirilen bombardımanlar sonucu 975'i çocuk, 790'ı kadın olmak üzere toplam 3 bin 607 sivilin yaralandığı bilgisine yer verildi.

Suriye'nin başkenti Şam'ın merkezine yalnızca 10 kilometre mesafedeki Doğu Guta'nın 5 yıldır dış dünyaya erişimi yok.

Rejim ve destekçileri Doğu Guta'ya bomba yağdırdı

Rejim ve destekçileri, halen bir kısmı muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'yı ele geçirmek için 19 Şubat'ta bölgeye ağır bombardıman başlattı.

Rapora göre, söz konusu süre içerisinde (33 günde) rejim ve Rus savaş uçakları Doğu Guta'daki sivil yerleşimlere 3 bin 294 hava saldırısı gerçekleştirdi.

Suriye'de Doğu Guta'da 5 yıldır ablukaya direnen siviller, zorunlu tahliye anlaşması gereği evlerini terk ediyor. Anadolu Ajansı'nın havadan görüntülediği bölge, yıkılmış binalar, camiler ve tahrip olmuş yollardan ibaret.

Sivil Savunma'nın raporunda, Doğu Guta'da rejim ve destekçilerinin 8 bin 70 topçu saldırısı düzenlediği bilgileri paylaşılırken, karadan karaya bin 615 roket saldırısı düzenlendiği ifade edildi. Rejim güçleri bin 213 kez de varil bombası saldırısı yaptı.

Beşşar Esad rejiminin ablukada tuttuğu ve ateşkes kararlarını hiçe sayarak saldırmaya devam ettiği Doğu Guta'da zorunlu tahliyeler sırasında havadan çekilen görüntülerde, az sayıdaki sivillerin motosikletlerle eşyalarını taşıyarak

Raporda, aynı dönemde sivillere yönelik 10 kez zehirli gaz kullanıldığı vurgulandı.

Arbin'in farklı mahallelerinden görüntülerde, az sayıdaki insanın motosiklet, otomobil ve kamyonetlerine eşyalarını yükleyerek yola dizildiği görülüyor.

Rusya'nın garantörlüğünde yürütülen görüşmeler sonucu, rejim ve destekçilerinin 5 yıldır ablukada tuttuğu Doğu Guta'nın Haresta, Arbin, Zemelka ve Ayn Terma yerleşimlerinden zorunlu tahliyeler 22 Mart'ta başlamıştı.

Görüntülerde insanlardan çok ağır hasar almış apartmanlar, tahrip olmuş tozlu yollar göze çarpıyor.

Haresta ilçesinden tahliyeler tamamlandı, diğer yerleşimlerde ise sürüyor. Şimdiye kadar 5 konvoyla 18 binden fazla kişi bölgeyi terk ederken saldırıların ara ara sürdüğü Duma ilçesi ise henüz anlaşma kapsamına alınmadı.

Dış cephesi tamamen yıkılmış apartmanların odaları, terasları görüntüye yansıyor. Teraslarda su depoları, güneş enerjisi panelleri seçilebiliyor.

Farklı mahallelerde yaşam alanlarının tümü yıkılmışken, minaresi sağlam kalmış 3-4 cami göze çarpıyor.

Rejimin son 8 aydır sıkılaştırdığı abluka, yarısı çocuk 400 bin sivile iç savaşın en büyük acılarını yaşatıyor.

Yüzlerce bebek ve çocuğun açlık ve ilaçsızlıktan hayatını kaybettiği Doğu Guta'da rejim, okulları ve yetimhaneleri dahi hedef alıyor

Doğu Guta'da kaçak yollar, gizli tüneller ve tüccarlar aracılığıyla kısıtlı da olsa gıda girişi sağlanabiliyordu ancak söz konusu dönemden bu yana bölgeye gıda maddesi ve ilaç sokmak imkansız hale geldi.

Doğu Guta'daki AA muhabirlerine konuşan ebeveynler, çocuklarının bazı günler 24 saat aç kaldığını, en iyi ihtimalle yalnızca ekmekten oluşan yarım öğünle gün geçirdiğini söylüyor.

Bu durum bölge halkının günlük yaşamını daha da zora soktu.

İnsanlığın öldüğü yer Doğu Guta

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) verilerine göre, bebek ölümleri artmaya devam ediyor.

UNICEF, 10 Aralık'taki açıklamasında, 7-17 yaşlarındaki 137 çocuğun tedavileri yapılmak üzere acilen tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi.

Az sayıdaki gıda maddesinin fiyatları da pahalandı. Bebek mamasının tükendiği bölgede, 1 bardak süt bin Suriye lirasına (9 TL) çıktı.

Pirincin kilogramı 2 bin 900 Suriye lirası (25 TL), bir kilogram şeker ise 2 bin 450 Suriye lirasından (21 TL) satılıyor.

Rejimin hastaneler, sağlık merkezleri ve ilaç depolarını hedef alması ve yenilerinin tedariğini engellemesi sonucu hastalar kaderlerine terk edildi.