Dünyanın en sağlıklı kalbine sahip topluluğu: Çimaneler
ABD'li bilim insanlarının yaptığı araştırma sonrası bir tıp dergisinde yayınlanan verilere göre Bolivya'da Amozonlarda yaşayan Çimane (Tsimane) kabilesi, dünyanın en sağlıklı kalbine sahip.
Bilindiği üzere dünyadaki yağmur ormanlarının neredeyse yarısından fazlası Amazon ormanlarında yer alıyor. Dünyanın en büyük ormanlarında, 40 binden fazla ağaç çeşidi, 2 bin çeşit memeli hayvan, 2 bin 200 balık çeşidi, 129 bine yakın çeşit omurgasız hayvanla iç içe yaşayan Çimane kabilesi, doğanın mucizevi faydalarından yararlanıyor.
Amazonlarda farklı kabileler yaşamaktadır. Kimine belki de hiç ulaşılamamış olabilir. Halen balta girmemiş ormanlara sahip olan Amazonlarda yaşadığı bilinen bir kabile var. Bunlar Çimaneler (Tsimane)
Amazon ormanlarında avcılık ve tarım yaparak geçinen Çimanelerin şu anda yaşayan toplulukların en sağlıklı kalplerine sahip oldukları görüldü.
Amazon yağmur ormanlarında, Maniqui nehrinin yanında avcılık, balıkçılık ve tarım yaparak ilkel bir yaşam şekli ile sürdürüyorlar.
Araştırmayı yapan California Üniversitesi bilim insanları nehir yoluyla Çimanelere ulaştı. 16 bine yakın Çimanenin içinde 705 tane kişinin tomografisi, Kalp Lasiyumu- CAC değerleri ( damar tıkanıklığını gösteren Koroner Arter Kalsiyumu), ile ilgili bilgiler topladı.
Çimaneler avlandıkları etleri yağsız tüketiyorlardı. Etin Beslenmelerini yüzdelik olarak ayırırsak; yüzde 18’lere yakın kırmızı et, yüzde 7’lere yakın ise Balık eti yemektedirler.
Bitki olarak ta tatlı patates, pirinç, mısır ve muz yetiştiriyorlar.
Enerji ihtiyaçları için beslenmenin yüzde 70’ini karbonhidrat, Yüzde 10’u yağ, yüzde 25’ide proteinden almaktalar. Doymuş yağ çok az tüketip, etleri yağsız yiyorlar.
Çimanelerin herhangi bir sporla uğraşı yok ama ortalama bir Çimane erkeği 17 bin adım atarken, kadınları ise 16 bin adım atıyor.