Ama bazıları diğerlerinden biraz farklı. Bir dağın tepesindeler mesela, ya da denizin üzerinde, hatta pisti denizde olan bile var. Bazılarının iniş kalkışı gerçekten insana uçak korkusu yapacak cinsten.
İşte dünyanın en ilginç havalimanları:
0. Agatti Havaalanı – Hindistan
Aggatti Havalanı Hindistan'ın Agatti Adasında yer alıyor. Takımadalar üzerine kurulu bu havaalanı okyanus suları ile çevrili. Pilotlar burayı ölüm pisti olarak adlandırıyor. 16 Nisan 1988 tarihinde açılan havaalanı, 210 yılında yenilendi.
Uçağın indiği pist denize o kadar yakındaki, indikten sonra direk olarak denize girebilirsiniz. Pilotlar iniş ve kalkış anında en ufak bir hata yaparlarsa, uçağı denize indirmeleri kaçınılmaz bir son.
0. Congonhas Havaalanı – Brezilya
Brezilya'nın Sao Paulo kentinde bulunan bu ilginç havalimanı, ülkenin en yoğun ikinci havalimanı. 1936 yılında hizmete girdi.2007 yılında yenilendikten sonra 2008 yılında uluslararası havalimanı statüsüne geçti.
Burasını ilginç kılan ise şehrin tam olarak içinde olması. Ama gerçekten tam olarak içinde. Uçaklar gökdelenlerin arasında iniş yapmakta.
0. Barra Havaalanı – İskoçya
İskoçya'nın Barra adasındaki bu havalimanı arazisi denizde olan tek havalimanıdır. Pist olarak plaj kullanılmaktadır. Günde bir defa yaşanan gelgit olayından dolayı komple pistler yıkanır. Uçuş saatleri buna göre değişme gösterir.
0. Gibraltar Havaalanı – Cebelitarık
Birleşik Krallık'a bağlı Cebelitarık Boğazı'nda yer alan Cebelitarık şehrindedir.1939 yılında hizmete girmiştir. Şehrin tam olarak içinde bulunan bir diğer limandır. Hatta Cebelitarık'ı ortadan ikiye böler. Havalimanının pistinden ülkenin en önemli yolu Winston Churchill Bulvarı geçiyor. 500 metrelik Winston Churchill Bulvarı'nın 150 metrelik kısmı havalimanı pistinin üzerinde. Uçak iniş kalkış anında kırmızı ışık yanar ve yol 10 dakikalığına kapanır.
0. Don Muang Uluslararası Havaalanı – Tayland
Tayland'ta bulunan bu havalimanı ilk uluslararası uçuş 1924 yılında gerçekleştirildi. 2012'de yenilendi. Bangkok'un 2 numaralı havalimanı. İki terminali vardır birisi iç hat uçuşları için kullanılır diğeri uluslararası uçuşlar için.
Ancak burasını ilginç kılan asıl özellik pistlerinin arasında 18 delikli bir golf sahasının bulunması.
0. Denver Uluslararası Havaalanı – Amerika
Denver Havalimanı, ABD'nin en büyük havalimanıdır. Havalimanından daha çok bir sanat galerisini andırmaktadır.
Havalimanına adım atar atmaz, daha terminale girmeden kocaman kırmızı gözlü bir at heykeli insanların ürkmesine neden olmaktadır.
İçeri girdiğinizde ise modern bir havaalanı mı 300 yıllık bir tarihi müze mi anlamakta sorun çekiyorsunuz. Hatta duvardaki çoğu resim ürkütücü denecek şekilde, bir korku tünelindeymiş gibi koridorlarda geziyorsunuz.
Havaalanının mimarisinden içindeki eserlere, havadan çekilen resminden, Denver'da bu kadar büyük bir hava limanının neden olduğuna, birçok konuda hakkında komple teorileri ve gizli örgütlerle bağlantılı olduğu söylentisi vardır.
0. Kansai Uluslararası Havaalanı – Japonya
Japonya'da havalimanı yapacak bir alan olmamasından dolayı Osaka'ya yakın olması sebebiyle inşa edilmiştir. 1989 yılında yapımı biten ve üç ayrı tepeden 21 milyon metre küp toprak ile doldurulmuş, 10,000 işçi ve 80 gemi kullanılarak 3 yılda bitirilmiştir. 1990 yılında ise 3 kilometrelik bir köprü ile anakarayla bağlantı sağlanmıştır.
İnsanoğlunun yaptığı bir harika olmasına rağmen yavaş yavaş batmaktadır.
0. Courchevel Havaalanı – Fransa
Fransız Alpleri'nde olan bu pist çok kısa ve oldukça eğimli bir piste sahip. Kayak severleri direk zirveye taşıyan bu havalimanında sürekli kar var. Pilotlar için oldukça tehlikeli bir yerdir. Ayrıca pistin hemen yanında kayak pistleri bulunmakta.
James Bon'un sinemalarda "Yarın Asla Ölmez" adıyla oynayan "Tomorrow Never Dies" filminde açılış sahnesinde bu havaalanını kullandı.
0. Lukla Havalanı – Himalaya
Bir yanında dağ olan havaalanı Nepal'in Lukla kasabasında bulunan küçük bir havaalanıdır. 2900 metre yükseklikteki bu havaalanı, everest dağına tırmanış yapmaya gelen dağcıların ilk geldikleri yerdir.
Değişken hava koşulları, etrafının dağlarla çevrili olması ve pistin kısa oluşu sebebiyle dünyanın en tehlikeli havaalanıdır. Pistin bir tarafı dağ iken diğer tarafı uçurumdur. En ufak bir hava değişikliği uçuşları engeller.
Ve havalimanı bir köyün içerisindedir. Uçaklar uçuş noktasına gitmek ya da piste çıkmak için köyün sokaklarında gezmektedir.
0. Princess Juliana Havaalanı – Karayipler
Deniziyle ünlü Karayipler'deki bu liman 1942 yılında bir askeri uçak pisti olarak başladı. 1943 yılında sivil havaalanına çevrildi. Pistinin kumlasın hemen bittiği noktada başlamasıyla ünlüdür.
Yani denize girerken bir anda üzerinizden uçak geçebilir. Üzerinizden derken elinizi uzatsanız dokunabileceğiniz mesafeden bahşediyoruz.
Pilotların buraya inebilmesi için özel bir sertifika alması gerekmekte.