Dünyanın en hızlı ve en çevreci 7 elektrikli otomobili

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Otomobil üreticilerinin harekete geçmesiyle birlikte elektrikli modellere talep her geçen gün artıyor. Peki ama en iyi elektrikli otomobiller hangileri?

Otomobil üreticileri, özellikle son birkaç yıllık süreçte fosil yakıtlar yerine alternatif enerji kaynaklarına yönelmiş durumda. Başta BMW ve Renault olmak üzere birçok otomobil üreticisi, elektrikli modellerini piyasaya sürüyor. Elbette şu an halihazırda satıştakilerin yanı sıra tasarlanmakta olan birçok farklı model de mevcut.

Petrol rezervlerinin azalması, litre fiyatlarının doğrudan yükselmesine sebep oluyor. Dolayısıyla otomobil üreticileri, kullanıcıları cezbetmek adına yeni nesil elektrikli otomobilleri satışa çıkarıyor. Üstelik önümüzdeki beş yılda çevre ve hava kirliliği sebebiyle Avrupa'daki birçok farklı ülkenin başkentinde benzinli ve dizel araçların yasaklanması da söz konusu. Durum böyle olunca, elektrikli araçlara olan talep ve önem hayli artıyor.
0. BMW i3
Listenin ilk sırasında BMW'nin elektriklisi i3 yer alıyor. Mevcut modelin güncellenmesiyle 2017'de daha yüksek performansla karşımıza çıkacak olan otomobilde, menzil mesafesi de önemli bir oranda artacak. Elbette tasarım konusunda da önemli yenilikler olacak. Otomobilin hem ön hem de arka uç kısımlarında önemli değişiklikler yapılacağı belirtiliyor. 2017 model BMW i3 ile ilgili en önemli ayrıntılardan biri ise yeni nesil batarya teknolojisinin kullanılıyor olması. Bu durum, az önce de belirttiğimiz gibi menzil mesafesinin artmasını sağlayacak.
0. Tesla Model S
Tesla'nın en meşhur otomobillerinden biri olan Model S, ilk olarak 2012 yılında üretildi. Lüks sınıfta yer alan sedan, dünyanın en çok satan elektrikli otomobilleri arasında yer alıyor. 85D, 90D, P85 ve P85D modellerinin yer aldığı Tesla Model S serisinin motor gücü 416 beygirden 691 beygire kadar çıkabiliyor.
0. Volkswagen e-Up!
Alman üretici Volkswagen'in en önemli elektrikli otomobillerinden birisi e-Up! 18.7 KWH lityum iyon bataryaların kullanıldığı otomobil, maksimum 135 km hız yapabiliyor. 0 ile 100 km arasındaki hızlanmasını 14 saniyede tamamlayabilen otomobilin en önemli özelliklerinden biri ise hızlı şarj teknolojisini destekliyor olması. Bu sayede otomobil kısa süre içinde tamamen şarj olabiliyor.
0. Kia Soul EV
2016 yılının başında CES 2016 fuarı kapsamında görücüye çıkan Soul EV, Kia'nın gelişmiş sürücü yardımcı sistemine sahip. Sürüş deneyimini tamamen otomatik hale getirmeyi amaçlayan bu sistem, çevredeki araçları an be an takip ederek sürücü ve yolcuların güvenliğini artırmayı amaçlıyor. Şu an konsept aşamasında olan Soul EV'nin 2020 yılında satışa çıkması bekleniyor.
0. Renault Zoe
Tamamen elektrikli olarak tasarlanan Renault Zoe, toplamda 290 kilogram ağırlığındaki lityum pillerden güç alıyor. Otomobil tek şarjda günlük kullanımda 150 km yol yapabiliyor. Ancak, soğuk havalarda ve zorlu şartlarda bu mesafenin 100 km'ye kadar düşebileceği belirtiliyor. Euro NCAP çarpışma testlerinden beş yıldız alan otomobil, ülkemizdeki en uygun seçenekler arasında yer alıyor.
0. Ford Focus Electric
Ford'un elektrikli otomobil çözümü Focus Electric, maksimum 136 km hıza ulaşabiliyor. 3-4 saat içerisinde tamamen şarj olabilen otomobil sürüş teknolojisi ve güvenlik konusunda da önemli özelliklere sahip.
0. Hyundai Ioniq
Ocak'ta görücüye çıkarılan Hyundai Ioniq, elektriğin yanında hibrit ve plug-in hibrit motor seçenekleriyle geliyor. Elektrik motoru devreye girdiğinde 147 beygir güç üretebilen otomobilde çift kavramalı 6 ileri şanzıman destekleniyor.