Dünyanın en hızlı asansörü çalışmaya başladı: 95 kat arasında mekik dokuyor!

Çin'deki CTF Finans Merkezi'ne saatte 76 km hıza ulaşabilen dünyanın en hızlı asansörü kuruldu. Bu asansör 530 metre yüksekliğe çok kısa sürede erişebiliyor.
Büyük şehirlerdeki insan nüfusunun hızla artışı, yüz ölçümü geniş olan bölgelerde dahi dikey yapılaşmanın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Dev bir şirketin ya da İrili ufaklı onlarca farklı küçük işletmenin bulunduğu gökdelenler bunun en gerçekçi örneği. Hal böyle olunca elbette bu gökdelenlerin asansörleri de büyük önem taşıyor; zira en üst katlara çıkmak isteyen kişilerin asansörde dakikalarca beklemesi hayli can sıkıcı. Dolayısıyla bu noktada da hızlı asansörler devreye giriyor.
Çin'in hatta dünyanın en yüksek gökdelenlerinden biri olan CTF Finans Merkezi binası aynı zamanda "dünyanın en hızlı asansörüne" sahip. Tokyo merkezli Hitachi'nin geliştirdiği 530 metre yüksekliğindeki asansör, saatte 76 km hıza ulaşarak zemin kattan 95.kata (son hat) çok kısa bir sürede çıkabiliyor.

Asansörün bu kadar yüksek hıza ulaşabiliyor olmasının en önemli sebebi ise sabit mıknatıslı senkron motorunun kullanılmış olması. Bu motorlar özellikle yüksek güç yoğunluğu söz konusu olduğunda hayli yüksek performanssergiliyor. Elbette bu yüksek hız gereği asansörde özel birfrenleme mekanizmasına da yer veriliyor. Üstelik 76 km / saat hız sebebiyle kulaklarda sorunlar meydana gelmemesi sebebiyle basınç ölçme sistemi de sunuluyor.