Dünyanın dışında gerçekleşen, öğrenilesi 9 uzay gerçeği

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Uzay, bilinmezliği ve kafalarda oluşturduğu soru işaretiyle sürekli olarak şaşırtıcı olmayı başarıyor. Uzayın keşfedilmesi için harcanan mesaiden de öte zaten var olan gerçeklikler de birçoklarımız için şok edici olabiliyor... İşte uzay, gezegenler ve astronotlarla ilgili sizleri şaşırtacağına emin olduğumuz 9 bilgi...

Einstein'ın "İnsan aklı uzay konspetini algılayabilecek kapasitede değildir. Hepimiz dev bir kütüphaneye giren ufacık bir çocuk gibiyiz." sözünü doğrular nitelikte olan uzay bilinmezliği, birçoklarımız için ciddi manada şaşırtıcı bir konu olma özelliğini sürdürüyor. Uzay gerçekleri, gezegenlerin özellikleri ve astronotların yaşayışı gibi konular bambaşka bir ilgi alanı oluşturmayı başarıyor. Biz de uzay, gezegenler ve astronotlarla ilgili 9 enteresan bilgiyi sizler için derledik...

9. Çin'deki hava kirliliği nedeniyle Çin Seddi artık uzaydan görülememektedir.
8. Bir insan, uzay boşluğu içerisinde, tamamen korumasız biçimde maksimum 2 dakika yaşamını sürdürebilir. (Bkz: Gravity)
7. Dünyada şimdiye değin keşfedilmiş en dayanıklı canlı olan Tardigrad, vakumlu uzay ortamında 10 gün boyunca yaşayabilmektedir.
6. Uzaydan dönen astronotların yorumuna göre uzay, katı haldeki biftek, sıcak metal ve kaynak dumanı gibi kokmaktadır.
5. 1977'de tam 72 saniye boyunca devam eden ve uzayın derinliklerinden geldiği söylenebilecek esrarengiz sinyalin kaynağı hala bulunamamıştır.
4. Diğer gezegenlerden farklı olarak Uranüs, evrende yana yatmış şekilde durmaktadır. 98 derecelik eğimiyle yuvarlanan bir topu andıran gezegende bir mevsim yaklaşık olarak 21 yıl sürmektedir. Uranüs'ün bir yarısı 42 yıl güneş alırken, diğer yarısı 42 yıl karanlıkta kalmaktadır.
3. Ortalama olarak bir beyzbol topu büyüklüğünde bir süpernova yıldızının dünyaya getirilebilme şansı olsaydı ağırlığı New York'taki Empire State Binası kadar olacaktı.
2. Dünyanın en pahalı yapısı olarak bilinen Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yapımı için 150 milyar dolar harcanmıştır.
1. Kusursuz donanıma sahip bir astronot kıyafeti üretmek için harcanması gereken miktar ortalama olarak 12 milyon dolar seviyesindedir.