Dünya’da sadece Şanlıurfa’da yetişiyor: Karagülün ünü ve kullanım alanı artıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Halfeti Belediyesi, dünyada sadece ilçede yetişen, kendine özgü görünümünü ve kokusunu yetiştiği topraktan alan, rengiyle yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gören karagülün bilinirliğini arttırmayı amaçlıyor. Kokusuyla, rengiyle yoğun ilgi gören karagül mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar.

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü görünümünü ve kokusunu yetiştiği topraktan alan, rengiyle turistlerden yoğun ilgi gören 'karagül'den reçel, lokum, parfüm, kolonya, çikolata, sabun ve krem gibi ürünler yapılıyor.

Karagül’ün 1-1,5 metre yüksekliğinde bir çalı çiçeği, 6-7 cm. çapında olmaktadır.

Belediye başkan vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Şeref Albayrak'ın öncülüğünde, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu'nun "saklı cenneti" olarak nitelendirilen Halfeti'nin turizm merkezi haline getirilmesi için hummalı çalışmalar yürütülüyor.

Kaymakam Şeref Albayrak

Bu çalışmalar kapsamında, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken karagül, ziyaretçilerce görülmesi için sahil kenarındaki serada yetiştirildi.

Karagülden reçel, lokum, parfüm, çikolata, sabun ve krem üretiliyor.

  • Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince "sakin şehir" ağına dahil edilen ilçeye gelen ziyaretçiler, sahildeki serada gördükleri karagülden elde edilen ürünleri evlerine götürme imkanı buluyor.

Uluslararası bir parfüm firması da karagülün esansından ürettiği "Halfeti" isimli parfümü, farklı ülkelerde yüksek fiyattan satışa sunuyor. Her yıl yüzlerce kişinin ziyaret ettiği "saklı kent"in, bu ürünler sayesinde daha da tanınması amaçlanıyor.

"Halfeti parfümü çok beğenildi"

Halfeti Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Albayrak, yaptığı açıklamada, dünyada sadece Halfeti'de yetişen ve televizyon dizileri ile kitaplara konu olan karagülü, daha çok tanıtmak istediklerini ifade etti.

Karagül Çiçeği Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Karagül dünya üzerinde sadece Halfeti üzerinde yetişen bir gül çeşitidir. Bölgede bulunan mikro klima iklimi sayesinde sadece burada yetişiyor.

Güzelliğiyle, tarihiyle baş döndüren Halfeti, Karagül’ü sayesinde de büyük bir ilgi görüyor.

  • Karagül, genellikle gonca halindeyken siyah renktedir, açıldıkça ise koyu kırmızıya dönüşür. Ancak bu bölgede açtıktan sonra da rengini koruyan karagül çeşididir. Halfeti bölgesinde yetiştirilen bu karagül çiçeği, diğer bölgelerde çıkarıldığı zaman renk değiştiriyor. Tohumu alıp başka bölgelere atıldığı zaman kırmızı renkte gül oluyor.

Karagül diğer güllere kıyasla daha bodur yetişir. Yarı katmerli ve kokulu olan bu gül, mevsim olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar.