Dünya tarihinde en çok can alan hastalıklar

HABER MASASI
Abone Ol

Yeryüzü bugüne kadar birçok ölümcül hastalıkla mücadele etti. Kimine çare buldu, kimine hala daha arıyor.

Günümüz dünyasında uyandığımız her gün yeni bir hastalık yeni bir tedavi ile karşı şarkıya kalıyoruz. Bir gün kuş gribinden ölmekten korkarken, bir anda kendimizi domuz gribinden korumaya çalışırken buluyoruz. Sonra haberlerde Ebola ile nasıl mücadele edilir haberlerini izliyoruz.
İşte dünya tarihinde bugüne kadar en çok can almış hastalıklar:

0. AIDS
1981 yılında karşımıza çıkan AIDS halen daha tedavisi bulunamayan bir hastalık. Bugüne kadar 25 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep oldu. HIV virüsü sebebiyle vücudun bağışıklık sistemi çöküyor, bu hastalığa yakalanan kişi kaptığı çok basit bir enfeksiyon yüzünden bile hayatını kaybedebiliyor.

Tedavisi halen bulunamayan AIDS dünyanın en ölümcül hastalığı.

0. İspanyol Gribi

İspanyol Gribi 1918 ve 1919 yılları arasında dünyayı kavurdu. 18 ay içinde o dönem dünyada yaşayan nüfusun yarısı nüfusun yüzde 5'ine denk gelen 100 milyon kişi bu salgın yüzünden hayatını kaybetti.

İspanyol nezlesi ilk kez 11 Mart 1918'de ABD'nin New Mexico eyaletinde tespit edildi.Salgın 1918 Eylül-Kasım aylarında zirve noktasına ulaşmış ve Türkiye dahil tüm dünya ülkelerini etkilemiştir. Hindistan'da 17 milyon kişi, yani ülke nüfusunun %5'i bu hastalıktan ölmüştür. 

İspanyol nezlesi olarak adlandırılmasının sebebi İspanya'nın, Birinci Dünya Savaşı'nda yer almamış olması ve askerî sansür nedeniyle diğer Avrupa devletlerinde salgından söz edilmezken İspanyol basınının salgın konusunu ilk kez gündeme getirmiş olmasıdır.



0. Veba
İnsanlık tarihinin en ölümcül hastalıklarından biridir Antik Çağlar'dan itibaren tanınmış bir hastalıktır.

Lakabı ¨Kara Ölüm¨dür. Orta Çağ'da 1347-1353 arasında, Avrupa nüfusunun üçte birinin kaybedilmesinden sorumludur.
1347-1348 yılları arasında Venedik nüfusu 130.000 iken 70.000'e düşmesine neden olmuştur.

Orta Çağ Avrupası'nda görülen hastalığın 'Hıyarcıklı veba' olduğu bilinmektedir. Bu hastalık fare ve pire ışıklarıyla bulaşıyor. Dünyanın ilk kimyasal silahı olarak bile kullanılmış ve düşman ülkeye vebalı fareler salınmıştır.250 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olmuştur.

Modern zamanlarda antibiyotikler ile tedavisi mümkünden Asya ve Afrika kıtalarının bazı bölgelerinde halen görülebilmektedir.

0. Sıtma
Hastalığı ilk defa bildirenler Antik Mısırlılar'dır ancak günümüzde tedavisi mümkün olmasına rağmen hala devam etkisini göstermekte yılda beş milyon kişi sıtmadan hayatını kaybetmektedir.

Rusya'da I. Dünya Savaşı'ndan sonra 5 milyon sıtmalı vardı ve bunların 60.000'i öldü.

1934'te Seylan'da 3 milyon sıtmalının 100.000'i yaşamını yitirdi. Amerika'daki ilk salgın 1938'de Brezilya'da vuku buldu ve 100.000 hastanın 14.000'i öldü

Salgın, 1942'de Nil Vadisi'ne kaydı ve Mısır'da 12.000 kişiyi öldürdü.

Daha sonra Etiyopya'da 15.000 ölü bıraktı. Savaşları ve tabiî âfetleri takiben Karayipler'de büyük hasar yapan salgın, 1963'te Haiti'de 75.000 kişinin ölümüne sebep oldu.

0. Çocuk felci
Bir virüs salgını sonucu insanlara bulaşan bu hastalık önce sinir sistemi çökertiyor felç veya ölümle sonuçlanıyor.

1916'da, ABD'de en büyük çocuk felci salgını meydana çıktı. New York City'de başlayan salgın, bir yıl içinde toplam 27.000 kişinin sakat kalmasına, 6.000 kişinin de ölmesine neden oldu.

WHO, 1994 yılında Amerika kıtasında çocuk felcinin kökünün kuruduğunu duyurdu. Benzer şekilde 2000 yılında Batı Pasifik bölgesi, 2002 yılında da Avrupa kıtasında virüsünün kökü kurutuldu. 2013 yılına geldiğimizde, çocuk felci hastalığının salgın olarak görüldüğü ülke sayısı üçe indirildi: Nijerya, Pakistan ve Afganistan.

1957 yılında Dr. Jonas Salk, virüsün aşısını bulmuş vakaşar yüzde 80 oranında azalmıştı. Doktor Salk kendisine bir TV programında aşının patentinin kimde olduğu sorulduğunda, 'Ne patenti? Güneşi patentleyebilir misiniz?' cevabını vermişti.

"Sen de deniz misin be Marmara
Senin İstanbul'un okula gider mi ?
Çocuk felci nedir bilir misin ?
Adalarından herhangi birin bile kara mıdır bahtı?
Akgün Akova"



0. Kolera
İlk olarak 1991 yılında görülen kolera hastalığından dolayı 12 bin kişi hayatını kaybetti. Vibrio Cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır.Hastalık, genelde, dışkı bulaşmış kirli su ya da bu sularla yıkanmış gıdalar aracılığı ile yayılır.

Bu hastalığında Afrikalı yerlileri değerli madenlerin bulunduğu yataklardan uzaklaştırmak için sularına karıştırılan bir bakteri yüzünden başladığı spekülasyonları vardır.

1817′de Japonya'da, 1826′da Moskova'da, 1831′de Berlin'de, Paris'te ve Londra'da salgınlar yapmıştır. Sonrasında Londra'dan göçmenlerle Kanada'ya ulaşan salgınlar birçok insanın ölümüne neden olmuş, ve ardından 1892 yılında Hamburg'da sıçramıştır.

0. Çiçek Hastalığı
Çiçek hastalığı oldukça tehlikeli, bulaşıcı ve ölümcül olabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Çiçek hastalığının spesifik bir tedavisi yoktur .Bu hastalıktan korunmanın tek yolu aşıdır. Hastalığın “Variola Major” ve “Variola Minör” olarak adlandırılan iki klinik tipi vardır.V majör yüzde 35 oranında öldürücü olurken, V minörün öldürme oranı yüzde 1'dir.

18. yüzyılın İngiltere'de bir nesil boyunca her 13 kişiden biri çiçek hastalığından ölmüştür. 1966'da WHO'nun başlattığı kampanya sonucu tüm Dünya ülkelerinde çiçek aşısı yapılarak, hastalık görünmez oldu ve çiçek aşısı zorunlu aşı programından çıkarıldı. Ancak 1976'da Etiyopya ve Somali'de iki çiçek olgusu bildirildi. Çiçek hastalığı, bildirimi zorunlu hastalıklardandır.

Osmanlı Devletinde 1630'dan beri çiçek aşısı yapıldığına dair yazılı kanıtlar vardır. Ayrıca çiçek aşısı İngiltere'ye 1700'lü yıllarda Mary Wortley Montagu tarafından İstanbul'da görülerek götürülmüştür.

0. Sarı Humma
Avrupalılar, Afrikalı köleleri Amerika'ya gönderdiklerinde, sarı hummanın da dahil olduğu bir dizi hastalığı da göndermiş oldular. Hastalık, kolonilere, çiftliklere ve büyük şehirlere doğru ilerledi. Napolyon, 33 bin kişilik ordusunu Kuzey Amerika'daki Fransız arazilerine gönderdiğinde, sarı humma 29 bin askerini öldürmüştü.

Sarı humma da sıtma gibi sivrisinek ısırığıyla insandan insana bulaşıyor. Tipik belirtileri arasında, ateş, baş ve kas ağrısı, sırt ağrısı, kusma ve titreme bulunuyor. Aşısına rağmen, gelişmiş tedavi prosedürleri ve sivrisinek ıslahına rağmen, hastalık halen Güney Amerika ve Afrika'da devam ediyor