Dünya Gıda Programı 'Gazze'nin kuzeyine 1 Ekim'den bu yana gıda girişinin olmadığını' duyurdu

HABER MASASI
Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, Gazze'deki insani krizin giderek derinleştiğini belirterek mevcut durumu 'soykırım' olarak nitelendirdi. 2023’te başlayan çatışmaların ardından yaşanan insani krizin, uluslararası hukukun ihlaline yol açtığı ifade edildi.

İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde insani kriz sürüyor.

BM bünyesindeki Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yapılan açıklamada milyonlarca insanın temel ihtiyaçlardan mahrum kaldığını ve sağlık hizmetlerinin çökme noktasına geldiği Gazze'de yaşanan gıda krizine dikkat çekildi.

Açıklamada, "Gazze'nin kuzeyinde artan şiddet, gıda güvenliği üzerinde yıkıcı etkilere sahip. 1 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzeyine gıda yardımı ulaşmadı.

WFP'nin kuzeyde barınaklara ve sağlık tesislerine dağıttığı mevcut gıdanın ne kadar süre yeteceği belirsiz" ifadeleri kullanıldı.

İsrail WFP'ye ait bir konvoya ateş açmıştı

WFP'ye ait bir araç

İsrail ağustos ayında Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı'na (WFP) ait araca ateş açmasının ardından WFP Gazze Şeridi’ndeki insani yardım faaliyetlerini geçici olarak askıya aldığını duyurmuştu.

İsrail yardım konvoylarının Gazze'ye girmesini engelliyor

Ekim ayında açıklamalarda bulunan Laerke, savaşın başlangıcında Gazze Şeridi'nin tamamen kapalı olduğunu hatırlatarak, "Daha sonra yardım operasyonlarının başladığını gördük. Ancak İsrailli yetkililer tarafından önümüze o kadar çok engel kondu ki, gerekli ölçekte yanıt vermemiz neredeyse imkansızdı. Erişimi engellenen yüzlerce konvoydan bahsediyoruz." diye konuştu.

Mart ve nisan aylarında Gazze'ye gönderdikleri yardımların neredeyse yarısının kolaylaştırıldığını ve insani yardımlarla varış noktasına ulaştığını anlatan Laerke, mayısta bunun yarıdan daha aza düştüğünü ve ağustosta bunun çok daha kötüye gittiğini söyledi.

Laerke, "Gazze'ye sağladığımız yardımlar inişli çıkışlı oldu ancak hiçbir zaman olması gerektiği gibi yüzde 100 olmadı." dedi.

Yardım çalışanı olmak için Gazze'nin dünyadaki en ölümcül yer olduğunu belirten Laerke, "Bazı insanlar 7,8,9 veya 10 kez yerinden edildi. Neden? (İsrail tarafından) Çünkü sürekli tahliye emirleri var. İnsanların bir güvensiz yerden başka bir güvensiz yere taşınmaları için sadece birkaç saatleri var. Bu arada, insani yardım kuruluşlarından da taşınmaları isteniyor ve bu bizim için çok zor. Çünkü sürekli hareket eden bir nüfusa insani yardımla yanıt vermek çok zahmetli." dedi.

Daha önce, Gazze'ye çeşitli devletlerden havadan ulaştırılan insani yardımlar gönderilmişti. Tarafımızdan hazırlanan aşağıdaki videoyla havadan yardımları görüntüleyebilirsiniz.

Gazze'ye havadan insani yardım malzemeleri indirildi
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız saldırı ve ambargosu 237 gündür aralıksız devam ederken Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan el-Mevasi bölgesine havadan insani yardım malzemeleri indirildi.

Ancak yardım gönderen bu devletlerden Fransa gibi bazı devletlerin aynı zamanda İsrail'e silah desteğinde bulunduğunu aşağıdaki haberimizde daha detaylı okuyabilirsiniz.

Fransa katliama rağmen İsrail'e silah göndermeyi sürdürüyor
Jurnal.ist

Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki videomuzu da izleyebilirsiniz.

İsrail'e askeri, Gazze'ye insani yardım!
ABD, 2. Dünya Savaşı sonrası en çok yardımı İsrail'e yaptı. Son 5 ayda yapılan askeri yardımların maliyeti 14 milyar doları buluyor. ABD'nin havadan attığı insani yardımları almaya çalışan 127 Filistinli İsrail ordusunun hedefi oldu. Peki soru şu: İsrail'in attığı bombalardan dolayı iki kolunu kaybeden çocuk sağ kalıp o sahile ulaşırsa yardımları hangi eliyle taşıyacak?