Dünya ekonomisinde bu hafta nasıl geçti

TUNCAY GÜNEŞ
Abone Ol

Bu hafta dünya ekonomisinde ne gibi gelişmeler oldu? Ülkeler kararlarını ne yönde aldı? Soruların cevabı bu yazımızda…

0.
Avrupa Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, birliğin elektrik, akıllı şebekeler ve doğalgaz yatırımlarını kapsayan 18 projeye destek vereceği belirtildi. Avrupa enerji şebekelerinin birbirine bağlanarak enerji arz güvenliğinin artırılmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme entegre edilmesiyle sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak projelere verilecek destek miktarı 444 milyon euro olarak belirlendi.
0.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalarını artırması yönünde yapmış olduğu çağrıya yanıt verdi. Savunma harcamalarının %2 oranında gerçekleşmesi durumunda Almanya'nın bütçe fazlası verememiş olacağını anlatan Juncker, "Amerikalılar yıllardır savunma harcamalarının artırılması mesajını veriyor. Bizlerin buna itilmesine son derece karşıyım." diye konuştu.
0.
Londra'da Brexit'e ilişkin bir konuşma yapan İngiltere eski başbakanı Tony Blair, ülkesinin AB'de kalması gerektiğini ifade ederek, bunun için mücadele edilmesi çağrısında bulundu. AB referandumu için geçen haziranda sandığa giden halkın, AB'den çıkışa ilişkin şartları bilmeyerek oy kullandığını ve insanların fikrini değiştirme hakkı bulunduğunu vurgulayan Blair, Brexit karşıtlarını bir araya gelerek, ayağa kalkmaya ve birlikten ayrılmak için oy verenlerin fikirlerini değiştirmek için ikna etmeye çağırdı.
0.
Çalışma ziyareti kapsamında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e gelen Uluslararası Para Fonu (IMF) misyon heyeti, hükümet, merkez bankası ve mali sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin ardından yazılı açıklama yaptı. Yer alan açıklamada, bu yıl Kırgızistan'da sonbaharda yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yüklü harcamalardan uzak durulması yönünde Kırgızistan hükümetine uyarıda bulunulurken, devlet bütçesindeki açığın azaltılması gerektiği belirtildi.
0.
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile varılan üretim kısıntısı anlaşmasının enerji sektörü için geçen yılın en önemli olaylarından biri olduğunu belirtti. Anlaşmanın etkili olabilmesi için diğer ülkelerin de üretim kısıntısına %100 katılım sağlaması gerektiğini bildirdi.
0.
İngiltere'nin önde gelen bankalarından Royal Bank of Scotland'ın bazı yöneticilerinin bankanın kayıtlarında tahrifat yaptığı iddia edildi. İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuşan bankanın eski çalışanlarından Kıdemli Yönetici Mark Wright, bankanın bazı çalışanlarının resmi kayıtlarda tahrifat yaparak hatalı uygulamaları gizlediğini öne sürdü. İddialar için RBS'den açıklama bekleniyor.
0.
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) Avrupa ve serbest ticaret bölgesi (EFTA) üyesi ülkeleri kapsayan verilerine göre büyük otomobil üreticilerinden Fiat Chrysler satışlarını %15, Renault ve Volkswagen %10, Ford'un ise %9.5 artırdığını duyurdu. Ayrıca General Motors'a ait Opel'i satın alma görüşmeleri yürüten Peugeot ve Citroen markalarının üreticisi PSA'nın büyük otomobil üreticileri arasında %6.5 ile en zayıf büyümeyi kaydettiği belirtildi.
0.
ABD Merkez Bankası Boston Şubesi Başkanı Eric Rosengren, bankanın "bu yıl içinde en az 3 kez veya daha fazla faiz artırmasının uygun olacağını" söyledi. New York kentinde düzenlenen bir etkinlikte konuşan Rosengren, piyasaların faiz artış hızına yönelik beklentilerinin düşük olmasının Fed'i durdurmayacağını ifade etti.

Bu hafta dünya ekonominde bu gibi gelişmeler yer aldı, bakalım önümüzdeki hafta neler olacak.