Doların düşüşüne etki eden 'swap' nedir?

HABER MASASI
Abone Ol

Geçtiğimiz cuma günü ani bir yükselişle 5,85 seviyesine tırmanan Dolar/TL kuru, Merkez Bankası'nın adımları ve swap hamleleri sonucu sert düşüşle salı gecesini 5,30 seviyelerinde tamamladı. Doların yükselen ateşini söndüren 'swap nedir?' sorusunun yanıtını aradık.

31 Mart seçimlerine kısa bir süre kala geçtiğimiz cuma günü ani bir yükselişle 5,85 seviyelerine yükselen Dolar/TL kuru, hafta başı itibariyle Merkez Bankası'nın adımları ve swap hamleleriyle Dolar/TL'de sert satış yaşandı.

TCMB dün ve bugün bir hafta vadede repo fonlaması gerçekleştirmeyerek örtülü faiz artırımına gitti.

Swap nedir?

Dolar, salı akşamı 5,30 seviyelerine gerileyerek sert dalga sonrası cuma seviyesinin altına inmiş oldu. Hafta ortası itibariyle stabil bir hal alan Dolar/TL kurunun yükselişinde önemli bir rol oynayan ve son günlerin en çok duyduğumuz kelimelerinden olan swap terimini mercek altına aldık.

'Swap' kelimesi; değiştirmek, takas etmek anlamına geliyor. Finans dünyasında ise iki tarafın finansal araçlarını takas ettiği sözleşme olarak adlandırılıyor. Swapları, nakit akışını değiştirmek için yapılan finansal anlaşmalar olarak da açıklayabilmemiz mümkün.

Borsa İstanbul'dan bir görüntü.

  • İki taraf arasında sabit ve değişken faiz oranlı ödemelerin belirli bir süre boyu döviz swapinca değiştirildiği, taraflar arasında yapılan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor.

Swaplar neye göre işlem görüyor?

Swaplar; faiz oranlarına, hisse senedi endekslerine, döviz kurlarına ve emtia fiyatlarına bağlı olarak işlem görebiliyor. Döviz swapı ve faiz swapı işlemleri, piyasalarda en sık karşılaştığımız türlerdir.

TL'de Cuma günü yüzde 6'yı aşan değer kaybının ardından TCMB'nin adımları ve swap faizlerindeki yükseliş sonrası TL dolar karşısında kayıplarını telafi etti.

Swap oranı nedir?

Swap oranı, bir alıcının kısa vadeli (dalgalı) piyasalar karşısında talep ettiği sabit orana verilen isimdir. Swap oranları, farklı swap türlerine uygulanabilir.

Bir para takası, bir başka para biriminde olanlar için faiz ödemelerinin takasıdır. İşlem yapılan paritede iki farklı para biriminin faiz oranları arasındaki fark swap oranını belirler.

Dolar ve avroda son rakamlar

Geçtiğimiz hafta kurlarda görülen ani yükseliş sonrasında, Merkez Bankası’ndan 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süre ara verildiği duyurusu gelmiş, ardından da “Para politikası ve likidite yönetimine ilişkin tüm araçlar fiyat istikrarını desteklemek amacıyla kullanılmaya devam edecek” açıklaması yapılmıştı.

Yabancılar için TL maliyetindeki artış ve TCMB'nin Cuma gününden attığı adımlar TL'deki değer kaybını sınırlayan önemli etkenler oldu.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da döviz rezervleriyle ilgili sıra dışı bir durum olmadığını duyurmuştu. Merkez Bankası’nın adımlarının yanı sıra BDDK ve SPK da dövizdeki manipülatif işlemlerle ilgili inceleme başlatıldığını açıklamıştı.

  • 27 Mart Çarşamba günü sabah itibariyle dolar serbest piyasalarda 5,38 seviyelerinde, avro ise 6,14 seviyelerinde işlem görüyor.

Merkez Bankası'nın son swap atağı ile TL'yi manipüle etmek isteyen yatırımcılar ne yaşadı?

*TL bulamadıkları için yüzde 300-400 arası swap faizi ödemek zorunda kaldılar.

*Pozisyonlarını kapatmak için zararına hisse senedi sattılar.

*Ellerindeki bonoları zararına satarak toparlanmaya çalıştılar.

2018'in 'yıldızı' 2019'un ilk ayında yatırımcısını üzdü
Gündem