Doğanın güzellik birimi altın oran hakkında bilmediklerimiz

KAĞAN TÜRKAY
Abone Ol

Allah’ın mucizesinin kanıtı olarak gösterilen altın oran ve onun hakkında hiç bilmediklerimiz

Altın oranın bilimsel açıklaması, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Altın oranın matematikte ve fiziksel evrende hep var olmasına rağmen ne zaman kullanıldığını ve ne zaman keşfedildiğini söylemek imkansız fakat Euclid M.Ö. 360 yıllarında altın oranı, altın oran olarak değil sayısal ifadesi ile kullandığına dair bilgiler mevcuttur. Tüm bunları bir kenara bırakırsak Allah'ın mucizesinin kanıtıdır altın oran. İlk kez Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından mimari, sanat ve matematik alanında kullanıldığını düşünülmektedir. Doğada ise altın oranı göremeyeceğiniz bir yer yoktur neredeyse. Çiçeklerden böceklere her yerde altın oranın varlığını hissedebilirsiniz.
0. Ayçiçeğindeki altın oran
Ayçiçeğinin merkezinden dışarıya doğru soldan sağa ve sağdan sola doğra tane sayılarının oranın altın oranı vermektedir.
0. Papatya çiçeği
Papatya çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir oran olduğunu görmüşsünüzdür. Aynı şekilde sağdan sola ve soldan sağa tohumları altın oranı vermektedir.
0. İnsanda yüzündeki altın oran
İdeal insan yüzünde ve vücudunda birçok yerde altın oranı görebilirsiniz. İşte öyle muhteşem yaratılmış varlıklarız. Üst çenedeki iki dişin enlerinin toplamının boylarının toplamına oranı altın oranı verir. Yüzün boyu ile yüzün genişliğinin oranı, Dudak ve kaşların arasının birleşimi ile burun boyunun oranı, ağız boyu ile burun genişliğinin oranı, iki göz bebeği arası ile kaşların arasının oranı da altın oranı vermektedir.
0. İnsan vücudundaki altın oran
Kolumuzda da altın oran mevcuttur. Dirsek altından itibaren resimde de görüldüğü gibi üst bölüm ile alt bölümün oranı altın oranı vermektedir. Parmaklarımızda ise, parmağınızın tamamının üst boğuma oranı altın oranı verir.
0. Tavşanlarda altın oran
İnsan yüzünde olduğu gibi birçok canlının yüzünde de altın oran mevcuttur. Bunlardan birisi de tavşan yüzüdür. Tavşanların ağızları ile gözleri arasındaki oran altın oranı vermektedir.
0. Mısır piramitlerinde altın oran
Keops Piramidinin kare şeklindeki tabanının ölçüsü ile üçgen şeklindeki yüzeyine uygun bir şekilde yuvarlak çizildiğinde bu yuvarlağın büyüklüğü birbirleri ile eşit olmaktadır. Bu da altın oranın açıklamalarından birisidir zaten.
0. Deniz kabuğunda altın oran
Neredeyse herkes hayatında en az bir kez deniz kabuğuna rastlamıştır. Deniz kabuğunun üzerindeki eğrinin tanjantı altın oranı vermektedir desek bu mucizeye olan inancınız artar mı?
0. Elektrik devresinde altın oran
Matematik ve kâinatta olduğu kadar fizikte de altın oran bulunmaktadır. Verilen n tane dirençten maksimum verim elde edebilmek için paralel bağlama yapmak gerekiyor. Bu durumda da eş değer direnç altın orana tekabül ediyor.
0. Salyangozdaki altın oran
Altın oranın en gerçekçi halini yansıtan salyangozun kabuğu bir düzleme aktarılırsa bir dikdörtgen meydana gelmektedir. Ve bu dikdörtgenin adına altın dikdörtgen denilmektedir. Boyunun enine oranı altın oranı vermektedir.
0. Mimar Sinan’da altın oran
Mimar Sinan'ın inşa ettiği Süleymaniye ve Selimiye Camilerinin minarelerinde altın oran bulunmaktadır.