Diplomaside yeni tartışma: 'Small Group' formülü

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Bugünlerde sıkça duyduğumuz 'Small Group' kavramı ilk olarak ABD Başkanı Donald Trump tarafından Suriye'nin 'haklarının' savunulacağı toplantıya katılacak olan 7 ülke için kullandığı, sonrasında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasın Almanya Şansölyesi Merkel'e İstanbul Zirvesi hakkında, "Bizimkisi de Smaller olur" demesi üzerine gündeme geldi. Diplomaside yeni bir kavram olma yolunda hızla ilerleyen 'Small Group' aslında ne?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye hakkında düzenlenecek olan toplantının adı 'Small Group' olarak açıklanmış katılacak ülkeler, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün olarak belirlenmişti. Suriye'nin 'haklarının' konuşulacağı toplantıya Suriye'nin davet edilmemesi kriz oluştururken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyaretini tamamlamasının ardından yurda dönüşü sırasında bu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu ay içerisinde düzenlenmesi planlanan 'İstanbul Zirvesini'Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa'nın katılacağı dörtlü bir zirve olarak planladıklarını açıklayan Erdoğan, Almanya Şanşölyesi Merkel'e, "Bizimki de smaller* olur." (*Daha küçük) dediğini açıkladı.

Suriye Anayasa Komitesi kurma çağrısı yapıldı

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya, mümkün olan en kısa sürede Suriye Anayasa Komitesini kurma çağrısında bulunmuştu.

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Birleşmiş Milletler'in Cenevre'deki Avrupa genel merkezinde, Suriye ile ilgili istişare toplantısına katılmıştı.

ABD öncülüğünde 'Small Group'

Söz konusu 7 ülkenin dışişleri bakanları, ortak bir açıklamayla Mistura'dan Suriye'de yeni bir anayasa çalışmalarına başlayacak ve BM denetiminde yapılacak seçimlere zemin hazırlayacak “güvenilir ve kapsayıcı” anayasa komitesini en kısa sürede kurmasını ve toplamasını istemişti.

ABD ve Körfez ülkeleri Arap NATO'sunu konuştu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin dışişleri bakanları iki gün önce, "Ortadoğu Stratejik İttifakı" adlı askeri oluşumun inşa sürecini görüştü.

Donald Trump yönetiminin İran’ın bölgedeki etkinliğini kırmak amacıyla 6 Körfez ülkesi ile Mısır ve Ürdün’ün katılacağı askeri ve siyasi bir ittifak üzerinde çalıştığı açıklanmıştı.

  • ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, geçtiğimiz gün yaptığı yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanlarıyla görüştüğünü ve "Arap NATO'su" olarak adlandırılan "Ortadoğu Stratejik İttifakı-MESA"nın inşa sürecini ele aldıklarını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Washington'daki Yabancı Medya Merkezi'nde yabancı basın mensuplarının sorularını cevaplamıştı.

Nauert ayrıca şu ifadelere yer verdi:

Bakan Pompeo ve dışişleri bakanları, bölgede refah, güvenlik ve istikrarın sağlanması için Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin katılımıyla Ortadoğu Stratejik İttifakı'nın kurulması konusunda verimli görüşmeler yaptı. Bakan Pompeo, gelecek hafta ve aylarda da bu görüşmeleri sürdürmek istiyor.

Suriye ve Yemen'e 'barış ve istikrar' getirecekler!

Bakan Pompeo'nun, DEAŞ ve diğer terörist grupların bitirilmesi, Suriye ve Yemen'e barış ve istikrarın getirilmesi, gelişen ve kapsayıcı bir Irak'ın sağlanması ve İran'ın bölgedeki zararlı faaliyetlerinin durdurulmasının önemini vurguladığını aktaran Nauert, Arap dışişleri bakanlarının, İran’ın bölgeye ve ABD'ye yönelik tehditleriyle mücadele konusunda mutabık olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun aralarında yer alan Nükleer İran Zirvesi'ne karşı bir konuşma gerçekleştirmişti.

"Askeri ittifakın öncelikli misyonu İran etkisiyle mücadele etmek"

  • ABD Başkanı Donald Trump liderliğindeki ABD yönetimi, Ortadoğu'da Arap ülkelerinden oluşacak askeri bir yapı oluşturulması teklifi sunmuştu.
  • NATO örnek alınarak yapılandırılacağı belirtilen bu askeri ittifakın öncelikli misyonu, bölgedeki İran etkisiyle mücadele etmek olduğu açıklanmıştı.

"Bizim grup smaller olur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de 'çözüm' için Small Group (Küçük Grup) isimli bir oluşumun ABD öncülüğünde kurulması, Türkiye'nin hatta Suriye'nin bu oluşumun içinde yer almamasına tepki göstererek, Almanya Şanşölyesi Angela Merkel'le aralarında geçen diyaloğu anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Merkel ile aralarında geçen bir diyaloğu, Türkiye'ye dönüşü sırasında gazetecilere anlattı.

Suriye için Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa'nın ortak bir 'İstanbul Zirvesi'ni gerçekleştireceğini belirten Erdoğan, "Şimdi 'small' grup diye bir şey çıkardılar. ABD, Mısır, Suudi Arabistan, İngiltere, Ürdün, Almanya ve Fransa toplam 7 ülke var. Trump'ın düzenlediği toplantı. Buraya Türkiye'yi, hatta Suriye'yi çağırmıyorlar. Ben de Merkel'e 'Bizimki smaller (*Daha küçük) olur' dedim." ifadelerini kullandı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib başta olmak üzere Suriye’nin konuşulacağı toplantının amacının daha olumlu istikamette daha iyi yere taşımak olduğunu da belirtti.

Trump'tan ilginç açıklama: Biz birbirimize aşık olduk
Jurnal.ist