Dijital para birimi : Bitcoin'in yükselişi

TUNCAY GÜNEŞ
Abone Ol

Bitcoin, sadece internet ortamında var olan, hiçbir merkezi otoriteye, devlete veya kuruma bağlı olmayan sanal bir para birimi. Bitcoin 2017 yılı itibariyle 1000 doların üzerine yükselerek son 3 yılda en yüksek değerine ulaştı. Peki bu günlere nasıl geldi? Ne işe yarıyor? Detayları yazımızda...

Şu anda herkes, bundan yıllar önce çok az kişinin adını duymuş olduğu Bitcoin'den sıkça bahsediyor. İnternetin para birimi olarak ünlenen Bitcoin'in değerinin 1000 doların üzerine çıkmış olması dünyanın en saygın ekonomi uzmanları için bile konuya kayıtsız kalmamalarına neden olmuştu. Diğer taraftan Bitcoin çoğu kişi tarafından halen şüpheyle bakılan bir yatırım. 2015 yılında yatırımcısına %60 getiri sağlayan Bitcoin, geçen yılda %107 yükseliş gösterdi.

Sistem 2009 yılında kurulduğunda kurucusu bilinmiyordu halen bu konuda şüpheler mevcuttur. 21 milyon Bitcoin ile sınırlı olarak açıldı ve sistem yeni Bitcoin'lerin dolaşıma girmesi için bilgisayar algoritmalarına bağlı hale getirildi. Yeni Bitcoin için 16 haneli şifreyi çözmek gerekiyor ve bunun sonucunda 25 adet Bitcoin'in sahibi olabiliyorsunuz. Böylece yeni Bitcoin'ler emisyona sürülmüş oluyor. Şu anda bu piyasada 15 milyon Bitcoin bulunmaktadır. Piyasanın toplam değeri ise 16 milyar dolara ulaştığı tahmin edilmektedir.

0.
Bitcoin'lerinizi öncelikle sanal cüzdanlarda saklayabilirsiniz. Bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza kuracağınız cüzdan uygulamasının yanı sıra, web tabanlı kurulum gerektirmeyen seçeneklerde mevcut. Bu cüzdan 27'den 34'e kadar kelime ve sayıdan oluşuyor.

Bu işlemin ardından Bitcoin elde etmenin en kolay yolu satın almak. Bunun için Bitcoin borsaları mevcut. İnternette bir çok site bu konuda hizmet vermekte. Bunun dışında, Bitcoin'i satın almanın yanı sıra üretebilirsiniz. Bu işleme, “Bitcoin Madenciliği” deniyor. Bitcoin üretmek için hazırlanmış yazılımlar sayesinde Bitcoin madenciliğine başlayabilir ve satın almak zorunda kalmadan Bitcoin sahibi olabilirsiniz. Bu işlemin uzun ve harcayacağınız elektrik vs. gibi kaynakların hesaba katıldığında her zaman çok karlı olamayacağını söyleyelim.

Tüm bunların dışında Bitcoin elde etmenin başka bir yolu bu sanal para birimini ücretsiz olarak dağıtan siteler. Ücretsiz derken bununda bir karşılığı var tabi ki. Siteler size bedava Bitcoin dağıtmak için reklam gösteriyor ve tıklamanızı istiyorlar. Karşılığında ise düşük miktarda Bitcoin'e sahip oluyorsunuz.
0.
Bitcoin'i topmak dışında harcama yerleri de mevcut. Satın aldığınız veya madencilikle elde ettiğiniz ya da kazandığınız Bitcoin'leri bir çok sitede harcayabilirsiniz. Bunlar daha çok oyun ve teknoloji içerikli sitelerdir.

Bitcoin'in bu kadar yükselmesinin sebebi ise son yıllarda Çin'den gelen ilgi olarak gözlemleniyor. Sanal para birimi ile yapılan işlemler internet üzerinden, anonim olarak yapıldığı için Çin'de bazı kişilerin hükümetin ülkeden para çıkışını engelleyen katı kuralları bu yolla atlattığı belirtiliyor. Bitcoin bunun etkisiyle dünyada en iyi performans sergileyen para birimi oldu.
0.
Fakat para birimi sanal olunca herhangi bir merkez bankasına bağlı değil ve hiçbir şeyin garantisi de mevcut değil. Örneğin, 2013 yılı sonlarında Tokyo'daki Mt. Gox Bitcoin borsasına siber saldırı yapılmış ve Bitcoin 400 doların altına düşmüştü. Ayrıca Avrupa'daki bir çok banka ve hükümet yetkilisi ülkesinde Bitcoin'i tanımayacağını söylemiş ve Bitcoin için bir çok eleştiride bulunmuştu. Tüm bunlar Bitcoin yatırımcıları için büyük tehditler oluşturmaktadır. Tüm bu tehditlere rağmen bitcoin'in değeri her geçen gün artmaktadır.