DGS sonuçları belli oldu mu? DGS tercihleri ne zaman yapılacak?

DİLARA ŞEVVAL FİDANCI
Abone Ol

ÖSYM’nin Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçlarının 25 Temmuz’da ilan edilmesiyle, tercih dönemine geçiliyor. Sınav sonuçları ÖSYM sonuç sayfasından üzerinden sorgulanabilecek. ÖSYM sonuçları açıklamasına rağmen henüz tercih kılavuzunu yayınlamadı. Sınav sonuçlarının gelmesiyle kafalardaki soru işaretleri artıyor. 2 yıllık meslek yüksekokullarından, 4 yıllık fakültelere geçmek için DGS’ye giren adayları için sonuçların açıklanmasıyla yeni bir süreç başlayacak. Puanların açıklanmasından sonraki aşama, öğrencilerin kendilerine en uygun bölüm ve okulu tercih etmesi şeklinde devam edecek.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS); ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin, kendi alanlarında 4 yıllık fakültelere geçiş yapabilmek için girdikleri sınava verilen isimdir. Sınavda öğrencilere 60 matematik, 60 türkçe sorusu yöneltiliyor. Sorular genel anlamda öğrencilerin yorum yapabilme yeteneklerini ve okuduklarını anlama becerilerini ölçüyor. Matematik sorularının bilgi ve formüle dayalı olmaması kolay gibi görünse de, belirli bir mantık sistemi üzerinden çözülmesi süre açısından bir dezavantaj oluşturuyor. Türkçe bölümünde ise öğrencileri hayli uzun paragraflar bekliyor fakat dil bilgisi soruları DGS sınavında sorulmuyor. Mezun olduğunuz bölüme göre tıpkı üniversiteye giriş sınavında olduğu gibi farklı puanlama türleri bulunuyor. Sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak ayrılan 3 farklı puan türü var. Her öğrenci kendi alanının puan türüne uygun soru türüne ağırlık verebilir fakat bu sene 0.5 kuralı getirildi. Bu kural matematikten de, sözelden de en az 0.5 net yapmanızı gerektiriyor. Yapamadığınız takdirde puanınız oluşmuyor.

Ön lisans mezunları, DGS ile lisans bölümlerine geçiş yapmaya çalışıyor

Ön lisans ve lisans nedir?

Meslek yüksekokullarında okunan 2 yıllık üniversite bölümlerine “ön lisans” denir. Meslek yüksekokulları uygulamalı eğitim veren ve bir meslek grubuna teknik anlamda donanımlı eleman yetiştiren yüksek öğrenim kurumlarıdır. Üniversitelerin fakültelerinde okutulan 4 yıllık bölümler “lisans” olarak adlandırılır. Üst düzey eğitim ve öğretim veren, araştırma ve yayın yapabilen, yüksekokul ve diğer birçok kurumun bağlandığı yüksek öğretim kurumuna “fakülte” denir. Örneğin meslek yüksekokulunda “Mimari Restorasyon” bir ön lisans bölümüyken “Mimarlık” bir lisans bölümüdür.

DGS kaç dakika sürüyor?

DGS sınavı toplam 150 dakika sürüyor yani 2 saat 30 dakika şeklinde de ifade edilebilir.

DGS’ye kimler başvurabilir?

Herhangi bir ön lisans programından mezun olan her aday DGS’ye başvurabilir. Son sınıfta olup staj dışındaki tüm mezuniyet şartlarını yerine getirmiş adaylarda başvuru yapabilirler.

Yerleştirme neye göre yapılır?

DGS sistemini YKS sistemine benzetebiliriz. Aldığınız puana göre, girenlerin arasında sıralanıyorsunuz. Puanlar her sene değişiyor fakat belirleyici faktör sıralama oluyor. Adaylar girecekleri bölümü puanlarıyla değil sıralamalarıyla tercih ederse daha sağlıklı bir sonuç elde edebilirler.

DGS’de tercih sayısı kaçtır?

Adaylar tercih listesine toplamda 30 farklı bölüm ya da okul yazabilir.

Ön lisans mezunu adaylar hangi lisans bölümlerini tercih edebilir?

DGS'ye giren ön lisans mezunu adayların tercih edebileceği birçok lisans bölümü var. Geçen yıllarda DGS'ye giren öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümleri detaylı olarak inceleyebilirsiniz. İşte o bölümler;

Mimarlık için tıklayınız.

Yazılım Mühendisliği için tıklayınız.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları için tıklayınız.

İnşaat Mühendisliği için tıklayınız.

Endüstri Mühendisliği için tıklayınız.

Reklamcılık için tıklayınız.

Hukuk için tıklayınız.

Sosyoloji için tıklayınız.

Pilotaj için tıklayınız.

Veterinerlik için tıklayınız.

Moda Tasarım için tıklayınız.

Beslenme ve Diyetetik için tıklayınız.