DGS maratonu devam ediyor: ‘Ön lisans mezunu adaylar Yazılım Mühendisi olabilecek’

DİLARA ŞEVVAL FİDANCI
Abone Ol

DGS’ye giren birçok adayın heyecanla beklediği sonuçlar, 25 Temmuz’da ÖSYM tarafından açıklandı. ÖSYM’nin aday sayfasından sonuçlar görüntülenebiliyor. Gelişen teknoloji ile en çok talep edilen meslek dallarından biri olan Yazılım Mühendisliği, ön lisans mezunlarının da DGS tercih listesinde yer alan popüler bölümlerden biri haline geldi. Yazılım Mühendisliği bölümüyle ilgili detaylı bilgileri ve geçiş yapabilmek için hangi bölümden mezun olmanız gerektiği bilgisine yazımızda ulaşabilirsiniz.

Yazılım ya da bilgisayar alanında bir ön lisans bölümünden mezun olmak, Yazılım Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilmek için ilk şart. Mezun olunan ön lisans bölümündeki birçok ders lisans bölümüyle ortak olduğu için dersleri tekrar alma zorunluluğu olmuyor.

DGS'ye giren adayların okudukları ön lisans bölümüne göre 'yazılım mühendisliği' bölümünü tercih edebilirler.

Tüm bunlara ek olarak bu bölümü tercih eden kişilerin yazılım ve teknoloji alanına ilgili olması gerekiyor. Bilgisayar başında oldukça fazla geçirecek olan Yazılım Mühendisliği öğrencileri, bu duruma hazırlıklı olmalılar. Seçecekleri okuldaki teknolojik imkanların, mezun olduktan sonraki süreçte büyük bir artı olarak kendilerine döneceğini göz önünde bulundurmalılar.

Yazılım mühendisliği okumak isteyen adayların mezun olması gereken bölümler aşağıda yer alıyor:

1) Bilgi Güvenliği Teknolojisi

2) Bilgi Teknolojileri

3) Bilgisayar

4) Bilgisayar Donanımı

5) Bilgisayar Operatörlüğü

6) Bilgisayar Operatörlüğü ve Teknikerliği

7) Bilgisayar Programcılığı

8) Bilgisayar Programcılığı (İnternet)

9) Bilgisayar Programlama

10) Bilgisayar Teknolojisi

11) Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama

12) Bilgisayar Teknolojileri ve Yönetimi

13) Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri

14) Bilişim ve İletişim Teknolojisi

15) Bilgi ve İletişim Teknolojileri-Bilgisayar

16) Mobil Teknolojileri

17) Operatörlük

18) Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon

19) İnternet ve Ağ Teknolojileri

20) Web Tasarımı ve Kodlama

Yazılım mühendisi kimdir?

Yazılım mühendisliği (Software Engineering), adından da anlaşılacağı üzere yazılımlar üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Kullan kişilerin gereksinimleri üzerine geliştirilecek yazılımın ihtiyaçlarını, tasarımını ve yapısını belirleyen ve programlama dillerini kullanarak bu yazılımları meydana getiren kişiye ‘yazılım mühendisi’ denir.

  • Son Kullanıcı, bir yazılım veya donanımın en son halini kullanan kullanıcıları nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Son kullanıcılar ile kast edilen kitle esasen bilgisayar yazılımı konusunda bilgisi olmayan ve program geliştirme bilgisinden yoksun olan kişilerdir. Bugün piyasaya sunulan yazılımların hemen hemen %80'lik bir kısmı son kullanıcılar düşünülerek geliştirilmiştir.

Yazılım alanında çalışan yazılım mühendisleri, genelde son kullanıcı odaklı çalışmalar yaparlar. Hemen hemen her yazılım mühendisi, son kullanıcılardan yola çıkarak yeni yazılımlar ve yeni tasarımlar geliştirir ya da mevcutta kullanılan bir yazılımda son kullanıcı gereksinimlerine cevap verebilmek için iyileştirmeler yapar.

Son yıllarda kullandığımız tüm akıllı cihazlarda, bilgisayarlarda, televizyonlarda hatta otomobillerde yazılım mühendisliği bilim dalının yazdığı ya da geliştirdiği yazılımlar kullanıyorlar. Yazılım mühendisleri sayesinde teknoloji, yetkin ve uzmanların yanı sıra son kullanıcıya indirgenerek basit ve pratik hale getirilmektedir.

Yazılım mühendisi ne iş yapar?

Yazılım mühendisleri, ortaya çıkardıkları yazılımları kullanacak kişilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini göz önünde bulundurarak en etkili çalışmayı yapar. Öncesinde yaptıkları analizler doğrultusunda en iyi uygulamayı belirleyerek öncelikle yazılımın taslağını oluşturur ve planlar. Yazılacak olan programın yazılımı konusunda diğer birimlerden de destek alır. Yazılımın geliştirme süreci sona erip, gereken kullanıcılara ulaştırıldıktan sonra ilgili eğitimler ve kullanım esnasında oluşan problemler ile ilgilenir.