DGS ile geçiş yapmak çok kolay: ‘Ön lisans mezunları Sosyoloji bölümüne geçiş yapabilir’

DİLARA ŞEVVAL FİDANCI
Abone Ol

ÖSYM 25 Temmuz’da DGS sonuçlarını açıkladı. Sınav sonuçları ÖSYM sonuç sayfası üzerinden sorgulanabilecek. Adaylar sonuçlarına uygun olan bölümlere yerleşebilecek. Son yılların en popüler mesleklerinden biri olan Sosyoloji, DGS’ye giren öğrencilerin tercih listesinde de ilk sıralarda yer alıyor. Sosyal hizmet alanında bir ön lisans bölümünden mezun olan adaylar, ÖSYM’nin DGS kılavuzunda belirttiği bölümlerden birini tercih edebilecekler. Sosyoloji bölümüyle ilgili detaylı bilgileri ve geçiş yapabilmek için hangi bölümden mezun olmanız gerektiği bilgisine yazımızda ulaşabilirsiniz.

DGS ile geçiş yapıp Sosyoloji bölümünü kazandıktan sonra, 2 yıl okunan meslek yüksekokulu bölümü ile ortak olan dersler saydırılabiliyor. Bunun için derslerin geçilen üniversitedeki müfredat ile uyum sağlaması şartı aranıyor. Sosyoloji bölümü mezunları rahatlıkla okullarda, iş yerlerinde ve dilerseler araştırma merkezlerinde çalışma imkanı bulabiliyorlar.

Sosyoloji okumak isteyen DGS adaylarının aşağıdaki 2 yıllık bölümlerden birini tamamlamış olması gerekiyor:

1) Sosyal Bilimler

2) Sosyal Hizmetler / Sosyal Hizmet

Sosyolog kimdir?

Sosyolog; bireylerin, kültürlerin, örgütlerin ve sosyal kurumların geliştirdiği süreçleri inceleyerek toplumu ve sosyal davranışları inceler. Anket, gözlem, röportaj ve diğer kaynaklar aracılığıyla veri toplar. Araştırma bulgularını detaylandıran raporları ve makaleleri kaleme alır ve/veya sunum hazırlar. Sosyologlar, özel araştırma kuruluşları, bazı bakanlıklar, kamu araştırma kuruluşları ve üniversitelerde görev alabilmektedir. Aynı zamanda bireysel araştırmalarda bulunarak, inceleme sonuçlarını kitap ya da bilimsel makale olarak yayınlayabilmektedir.

Sosyolog ne iş yapar?

Sosyologların geniş bir uzmanlık alanı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; sağlık, suç, eğitim, ırk ve etnik ilişkiler ile cinsiyet ve yoksulluktur. Sosyologların çalışma alanları farklı olsa da araştırma yöntemi ve sorumlulukları benzerdir. Sosyologların görev tanımı şu başlıklar altında toplanabilir;

• Sosyal konularla ilgili teorileri test etmek için araştırma projeleri geliştirmek,

• Anket ve kaynak taramasına dayalı veri toplamak,

• Verileri analiz etmek ve sonuçlar çıkarmak,

• Araştırma bulgularını içeren yayın ve raporlar hazırlamak,

• Veri toplamak, problemleri tanımlamak, ilerlemeyi değerlendirmek ve değişim ihtiyacını belirlemek için grup etkileşimlerini ve rol ilişkilerini gözlemlemek,

• Grup etkileşimi, katılımcı gözlemi gibi teknikleri kullanarak problem müdahale prosedürleri geliştirmek,

Sosyal veya ekonomik araştırma yöntemleri geliştirmek,

• Diğer sosyologlar veya sosyal bilimcilerle işbirliği yapmak.