Denek rahatsızlanınca durdurulmuştu: Oxford aşı çalışması devam edecek

HABER MASASI
Abone Ol

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca, bütün dünyanın yakından takip ettiği ve bir deneğin rahatsızlığı nedeniyle çalışmalarına ara verilen COVID-19 aşısının deneylerine devam edileceğini açıkladı.

Oxford Üniversitesi ve ilaç şirketi AstraZeneca'nın beraber geliştirdiği yeni tip corona virüs aşısının klinik denemelerinin, verilen aranın ardından yeniden devam etmesi kararlaştırıldı.

Hemen Anlatalım: Grip aşısında talep patlaması yaşanıyor
Grip sezonunun gelmesiyle birlikte uzmanlar COVİD-19'a karşı grip aşısını öneriyor. Uzmanlardan aldığı bilgiler ışığında GZT Editörü Duygu Göktürk anlattı!


Oxford Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, bir gönüllüde ortaya çıkan hastalık nedeniyle çalışmaların durdurulduğu hatırlatıldı.

Konuya ilişkin araştırmaların tamamladığı kaydedilen açıklamada, "Hem bağımsız güvenlik inceleme komitesi hem de İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Ajansının tavsiyelerinin ardından denemeler, Birleşik Krallık'ta yeniden başlayacak" denildi.

Neler olmuştu?

Oxford Üniversitesinin COVID-19 aşısı denemeleri, bir gönüllüdeki olumsuz reaksiyon nedeniyle pazar günü askıya alınmıştı. New York Times gazetesi, İngiltere'deki denemelerde bir katılımcıda, transvers miyelit (omurilikte iltihap) geliştirdiğini iddia etmişti.

AstraZeneca, prosedürler gereği bağımsız bir komitenin durumu incelemesi için çalışmaların durdurulduğunu ve bunun aşı çalışmalarında olağan bir durum olduğunu bildirmişti.

Hangi ülkelerde çalışma yürütülüyor?

Birkaç dozda uygulanacak olan aşı adayının, İngiltere, ABD, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan'da üçüncü aşama denemeleri yapılıyor.

Üçüncü aşama, onay öncesi son aşama olarak görülürken, bugüne kadar İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika'da onbinlerce kişide aşı adayı denenmişti.

Dünyanın beklediği koronavirüs aşı çalışması 'istenmeyen etki' sonucu durduruldu
Jurnal.ist