Darbeyle görevinden istifa eden Evo Morales geri mi dönecek?
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ordunun ve polisin istifasını istemesi üzerine ülkede barışın sağlanması için başkanlık görevini bıraktığını duyurmasının ardından Meksika'ya iltica etmişti.
Morales, yaptığı son açıklamada henüz ülkesine dönüş için kafasında bir tarih bulunmadığını ama her an Bolivya'ya dönebileceğini söyledi.
Bolivya'da çoğunluğu yerlilerden oluşan binlerce gösterici, geçici devlet başkanlığına getirilen Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in istifasını istiyor.
Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen seçimlerin ardından Evo Morales oyların yüzde 47,8'ini alarak ilk turun sonunda devlet başkanı seçilmişti. Seçimlere hile karıştığını öne süren protestocularla, Morales taraftarları arasında çatışmalar yaşanmıştı.
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ordunun ve polisin istifasını istemesi üzerine ülkede barışın sağlanması için başkanlık görevini bıraktığını duyurmuş ve Meksika'ya iltica etmişti.
Jeanine Anez, Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.
Binlerce gösterici Jeanine Anez'in istifasını istiyor
Bolivya'da çoğunluğu yerlilerden oluşan binlerce gösterici, geçici devlet başkanlığına getirilen Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in istifasını istedi.
Seçimlerde hile yapıldığı iddiasındaki muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ordunun baskısıyla Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa ettiği, sonrasında muhalif Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirildiği Bolivya’da, geçici hükümetin istifası için başkent La Paz ve diğer bölgelerde düzenlenen gösteriler devam ediyor.
Sakin bir hafta sonu geçiren başkent La Paz'ın sokakları, kent çevresindeki 20 farklı bölgeden yola çıkan ve And Dağlarındaki yerlilerin ortak bayrağı Whipala taşıyan binlerce gösterici tarafından yeniden dolduruldu.
La Paz'a bitişiğindeki şehir El Alto üzerinden giriş yapan göstericiler, Hükümet Sarayı'nın da bulunduğu Murillo Meydanı'na ulaşmak için tarihi merkeze kadar yürüdü. Polis ve sağcı muhaliflerce kurulan barikatlarla karşılaşan göstericiler, burada bir süre "ırkçı ve darbeci" olmakla itham ettikleri Jeanine Anez’i istifaya çağıran sloganlar attı.
"Öldürülen çocuklarımız için adalet istiyoruz", "Darbeciler dışarı" yazılı pankartlar taşıyan ve sloganlarında ülke basınını da hedef alan grup daha sonra bölge yakınındaki Dikilitaş ve San Francisco Meydanlarında yeniden toplandı.
Bolivya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 23'e yükseldi
Bolivya'da 20 Ekim'deki seçimlerin ardından başlayan şiddet dalgasında ölenlerin sayısı 23'e yükseldi.
Seçimlerde hile yapıldığı iddiasındaki muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ordunun baskısıyla Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa ettiği, sonrasında Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirildiği Bolivya'daki şiddet olaylarında ölü sayısı arttı.
Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) ve ülkede insan hakları ihlalleri konusunda çalışma yürüten resmi denetçi Defensoria del Pueblo'nun sosyal medya hesaplarında paylaşılan verilere göre, Bolivya'nın birçok bölgesinde süren şiddet olaylarında 20 Ekim-16 Kasım tarihlerinde 23 kişi hayatını kaybetti. 8'i gazeteci, 56'sı polis, 715 kişinin yaralandığı olaylarda, 1112 kişi gözaltına alındı, 50 kişi tutuklandı.
Jeanine Anez’in ırkçı paylaşımları ortaya çıkmıştı
Evo Morales'in istifasının ardından kendisini Bolivya'nın geçici devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez’in 2013 yılında sosyal medya hesabından ülkede yaşayan yerlilere yönelik ırkçı paylaşımlarda bulunduğu öne sürülmüştü.
Ülkedeki yerlilere yönelik ırkçı ifadeler kullandığı bir mesajda Anez, "Yerlilerin satanik ayinlerinden arındırılmış özgür bir Bolivya düşlüyorum. Bu ülke/şehir, yerliler için değil. İlla bir yerde yaşayacaklarsa, dağa ya da El Chacho ovasına gitsinler" diyor.
Evo Morales, Bolivya'ya geri dönecek mi?
Meksika'da BBC Mundo'nun sorularını yanıtlayan Evo Morales, Bolivya'da bir diktatörlük kurulduğunu ve toplumsal örgütlerin, yerlileri temsil eden hareketlerin buna direneceğini söyledi. Morales ayrıca kendisini yönetimden uzaklaştıran gelişmelerde parmağı olmakla suçladığı ABD'yi kınadı.
- Morales, 20 Ekim'de yapılan son seçimlerde zafer kazandığını, seçimlerde hile yapılmasının mümkün olmadığını belirtti.
Bolivya'nin devrik devlet başkanı, gelecekte yapılacak seçimlerde yine aday olmasının mümkün olduğunu da kaydetti.
Tabi ki kendimi Başkan hissetmiyorum
Evo Morales, halen Bolivya Parlamentosu'nun istifasını kabul edip etmeyeceği konusunda karar vermesini beklediğini, statüsünün bu süreçle belli olacağını kaydetti.
Bolivya Kongresi'nin Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nda partisinin üçte ikilik desteği olduğunu hatırlatan Morales, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana en geniş destekli ve en demokratik hükümetleri kurduklarını söyledi.
Morales hukuken hala Devlet Başkanı olduğunun söylenebileceğini kaydetti ama "Tabi ki kendimi Başkan hissetmiyorum. Başkan olmak yönetmektir" dedi.
Yaşananların kendisine 2002 yılında Kongre'den atıldığı dönemi hatırlattığını söyleyen Morales o dönemde yerli halkın ağırlıkta olduğu köylülerin ve diğer kesimlerin harekete geçmesi sayesinde siyasete geri döndüğünü söyledi.
Dünyanın her yerinde darbeyle karşı karşıya kalanların direndiğini vurgulayan Morales, henüz ülkesine dönüş için kafasında bir tarih bulunmadığını ama her an Bolivya'ya dönebileceğini söyledi.