Danimarka Suriye'de iç savaşın bittiğini öne sürdü, oturma izinlerini iptal etti

HABER MASASI
Abone Ol

Suriye'de iç savaşın sona erdiğini ve dönmek için güvenli ortam oluştuğunu iddia eden Danimarka hükümeti, Suriyeli sığınmacıların oturma izinlerini iptal sürecini başlattı. Hükümet, gönüllü olarak ülkesine dönmek isteyen Suriyeli sığınmacılara mali yardım yapılacağını da açıkladı. Birleşmiş Milletler kararın sağlıksız olduğuna işaret ederek, "Bölgede koşulların sürekli olarak istikrarlı olması gerekir" sözleriyle tepki gösterdi.

Suriye'deki iç savaş sonrası Suriyeli sığınmacılar birçok farklı ülkeye sığındı. Bu ülkelerden biri olan Danimarka'daKopenhag'daki solcu hükümet Suriyeli sığınmacıların geçici oturma izinlerini iptal etmek için kolları sıvadı.

Suriye cephesinde Türkiye - Rusya çatışması
Türkiye ve Rusya anlaşamayan 'dostlar'. Ve bu dostların başta Suriye, Karabağ, Kırım, Kafkasya ve Libya'da ayrı düştüğünü görüyoruz. Özellikle, tüm dünyayı ve Türk kamuoyunu ilgilendiren alanlardan biri de Suriye. Biz de bu programda Türkiye ve Rusya'nın Suriye cephesindeki çatışmasını ve ayrıştığı noktalarını 10 başlıkta ele alacağız.


Politiken gazetesine konuşan Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Suriye'de bazı yerlerde çatışmaların devam etmesine rağmen durumun farklı olduğu bölgeler bulunduğunu, başkent Şam dahil bu bölgelerin Danimarka makamları tarafından geri dönüş için güvenli bölge addedildiğini söyledi.

İzinleri kaldıran ilk Avrupa ülkesi

Nitekim Suriyeli sığınmacıların oturma izinlerini kaldırmaya başlayan ilk Avrupa ülkesi konumuna gelen Danimarka'da son haftalarda 94 Suriyeliye oturma izinlerinin iptal edildiği bildirildi. Gelecek haftalarda bu sayının çok daha artacağı belirtildi.

Gönüllü dönenlere para yardımı yapılacak

Kofod, Suriye'ye gönüllü geri dönecek sığınmacıların zorla sınır dışı edilmekten kurtulacaklarını ve mali destekten faydalanacaklarını duyurdu. Bugüne dek gönüllü geri dönecekler için açıklanan para yardımı miktarı, 16 bin ile 32 bin dolar arasında değişiyordu.

Danimarka Dışişleri Bakanı, geri dönenlerin Suriye'nin yeniden inşasına da yardımcı olacağı ve bunun nihayetinde Beşar Esad'ın iktidardan gitmesine yol açacağı öngörüsünde de bulundu.

BM'den itiraz geldi

Esma Esed savaş suçlusu mu?
Suriye rejiminin lideri Beşşar Esed'in İngiliz vatandaşı olan eşi Esma Esed'e İngiltere tarafından rejim ordusuna kamuoyu desteği vererek terör eylemlerini teşvik ettiği veya kışkırttığı için 'savaş suçu' soruşturması açıldı.

Kadın hakları savunucusu olan, çağdaş bir imaj çizen Esma Esed, söz konusu insan hakları olduğunda resmen sus pus olmuştu. Unicef Suriye'deki iç savaşta on yılda 12 bin çocuğun öldüğünü veya yaralandığını açıkladı. 12 milyon kişi ise açlıkla mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye'de rejimin işlediği savaş suçlarına dair bir dizi rapor yayımladı. Çıkan çatışmalarda yaklaşık 500 bin kişi yaşamını yitirdi. Suriye'nin savaş öncesi nüfusu incelendiğinde, nüfusun yarısının evini terk etmek zorunda kaldığı ortaya çıktı.
Raporlarda on binlerce sivilin akıbetinin hala belirsiz olduğu, birçoğunun infaz edildiği, binlerce insanın keyfi olarak tutuklandığı ve gözaltına alındığı, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlendiği belirtildi.

@duyguugokturk Esma Esed'in kim olduğunu ve hakkında terör eylemlerini kışkırttığı ve teşvik ettiği iddiasıyla açılan soruşturmayı anlattı!


Ancak Suriyeli sığınmacıların geçici oturma izinlerinin iptaline BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden itiraz geldi.

Information gazetesine konuşan BM MYK'nin Danimarka Sözcüsü Elisabeth Haslund, geri dönüş bölgelerinin yeterince güvenli olmadığını savunarak "O bölgede koşulların sürekli olarak istikrarlı olması gerekir" dedi.

Geçici oturma izinlerinin temelinin çok sık değerlendirmeden geçirilmesinin Danimarka sığınmacı politikasında net bir değişikliğe işaret ettiğini söyleyen Haslund, bu gidişattan endişe duyduklarını belirtti.

Uluslararası Af örgütü de geri dönen Suriyelilerin vahim insan hakları ihlalleriyle karşılaşabileceğini iddia etti.

Ancak halihazırda Kopenhag ile Şam arasında iade anlaşması olmadığından zorla sınır dışı etme tehdidinin nasıl hayata geçirileceği muğlak.

  • Milyonlarca kişinin evinden ve yurdundan olduğu Suriye savaşı sırasında Danimarka yaklaşık 35 bin sığınmacı kabul etti.