Astana'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Zirvesinden notlar

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bilim ve Teknoloji Zirvesi’nde konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in başkanlığında Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen zirvenin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Zirvesi’nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Myanmar’da Müslüman kardeşlerimizin çektiği zulüm, işkence ve sürgünlerin son bulması için de hep birlikte gayret göstermeliyiz” dedi.

Erdoğan, “Değerli kardeşlerim bizim inancımızda insanın görevi tabiata ve dünyaya tahakküm değildir. İnsanın gayesi dünyanın nimetlerinden istifade ederken onu korumak ve gelecek nesillere en iyi şekilde devretmektir. Çünkü bizi, tabiatı, dünyayı, tüm evreni yaratan yüce Allah’tır. Çevreyi kirleten, doğal kaynakları düşüncesizce tüketen, kazanç uğruna savaşı, çatışmayı, katliamları meşru gören bir kalkınma modelini biz asla benimseyemeyiz. Özgürlük asla sorumsuzluk, hukuksuzluk demek değildir. Bilhassa yeni iletişim araçları ve internet konusunda bu ilkenin gözetilmesi şarttır” diye konuştu.


“İnternetin İslam düşmanlığının aracı olma yanında DEAŞ, El Kide, FETÖ gibi terör örgütleri tarafından etkin şekilde kullanıldığını da biliyoruz”
İnternetin ve sosyal medyanın İslam düşmanlığının aracı olmanın yanında DEAŞ, El Kide, FETÖ gibi terör örgütleri tarafından etkin şekilde kullanıldığını söyleyen Erdoğan, “İslam ülkeleri olarak vatandaşlarımızı internetin tüm nimetlerinden faydalandırırken zararlı etkilerinden de korumakla mükellefiz. Bu çerçevede siber suçlara karşı hukuki ve teknik alt yapımızı güçlendirmeliyiz. Yaptıkları her eylemle insanlığa ve İslam’a büyük zararlar veren eli kanlı çetelerin değerlerimizin içini boşaltan akımların gençlerimizi, dolayısıyla geleceğimizi çalmasına asla müsaade etmemeliyiz. Barış, istikrar ve güven olmadan kalkınma ve ilerleme de olmaz. İslam ülkelerinin şu dönemde ayrışmaya ve gerilime değil, vahdete, birlik ve beraberliğe ihtiyacı bulunuyor. Körfez bölgesinde yaşanan kriz hepimizi derinden üzmüştür. Körfez bölgesinde yaşanan krizin bir an önce çözüme kavuşmasını arzu ediyoruz. Kuveyt’in arabuluculuk çalışmalarını desteklemeyi sürdüreceğiz. Dünyanın her yerinde Müslümanların sıkıntı içinde yaşadıkları bir dönemden geçiyoruz ” şeklinde konuştu.

Myanmar çağrısı

“Myanmar’da Müslüman kardeşlerimizin çektiği zulüm, işkence ve sürgünlerin son bulması için de hep birlikte gayret göstermeliyiz”
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Mescid’i Aksa’ya yönelik saygısızlıkların, tahriklerin ve provokasyonların önüne geçilmesi için çok daha kararlı bir tutum ortaya koymalıyız. Aynı şekilde Myanmar’da Müslüman kardeşlerimizin çektiği zulüm, işkence ve sürgünlerin son bulması için de hep birlikte gayret göstermeliyiz. Türkiye olarak bu doğrultuda attığımız çeşitli adımlar var. Bölgede yaşanan insani dramın önüne geçmek için Myanmar ve Bangladeş hükümetleriyle birlikte çalışmak istiyoruz. Baskı ve katliamlardan kurtulmak için topraklarına sığınan Müslümanlara gerekli kolaylığın gösterilmesi beklentimizi ve yardım teklifimizi Bangladeş makamlarımıza ilettik. Uluslararası kuruluşlar bilhassa da İslam ülkeleri olarak bizler elimizden tüm imkanlarla bu zulmün son bulması için birlikte mücadele etmeliyiz. Bilim ve teknoloji alanındaki işbirliğimizi güçlendirmenin yanı sıra bu yöndeki çalışmalarımızı siyasi bir yönde vermemiz gerektiğini düşünüyorum.”

Astana'da İİT 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nden notlar:

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) G20'ye benzer bir platform oluşturabileceğini söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in başkanlığında Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen zirvenin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar katıldı.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan zirvenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Nazarbayev yaptı.

Nazarbayev, Müslüman aleminin son dönemde aşırıcılık ve terör örgütleri gibi zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirterek, terör saldırılarının İslam dünyasına karşı olumsuz fikirleri tetiklediğini ifade etti.

Özellikle Batı ülkelerinde Müslümanlara karşı kötü düşüncelerin arttığına dikkati çeken Nazarbayev, "Myanmar’da yaşanan gerilimi biliyorsunuz. BM platformunda bizlerin açık diyaloğu devam ettirmesi lazım ki bu şiddeti durdurabilelim." ifadelerini kullandı.

Nazarbayev, İslam dünyasında birlik olamadığına işaret ederek, "Bu yüzden bir takım kayıplar yaşıyoruz. Harici güçler, bizim aramızdaki birlik noksanlığından faydalanıyor. Bunu da ortadan kaldırmamız gerek." diye konuştu.

Özel konsey önerisi

Nazarbayev, ayrıca İİT kapsamında modern kalkınma meselelerini ele almak için özel bir konsey ve bilim ve inovasyon için de fon kurulması gerektiğini vurguladı.

İslam'ın 21. yüzyılda hızla yayıldığını dile getiren Nazarbayev, "Peygamberimiz hadisinde 'insan beşikten mezara ilim ve irfanı takip etmelidir' demiştir. Nitekim İslam medeniyetine hizmet etmek istiyorsak yeni fikirler peşinde koşmak durumundayız." şeklinde konuştu.

Nazarbayev, Müslüman ülkelerdeki bilimsel faaliyetlerinin oldukça yetersiz olduğuna dikkati çekerek, 1,5 milyarlık İslam aleminde, her 1 milyon kişi içinden ancak 615 araştırmacı çıktığını bunun da küresel rakamların çok altında olduğunu söyledi.

Bu durumu değiştirmek için İslam dünyasında adım atılması gerektiğine işaret eden Nazarbayev, Kazakistan’ın bu konuda yeni uygulamalar başlattığını söyledi.

İslam dünyasına G20 modeli

Bilimsel ve teknolojik konuları ele almak için teşkilat kapsamında ortak resmi olmayan bir çalışma kurulu oluşturulabileceğini belirten Nazarbayev, "İİT'nin önde gelen 15 üyesi G20’ye benzer bir platform kurabilir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, İİT’nin Batı ülkeleriyle de iş birliği yapması gerektiğinin altını çizerek, “Somut sonuçları almak istiyorsak, İslam dünyasındaki ilerlemelerle bu da el ele gitmeli. İslam alemiyle Batı arasında açık diyalog lazım." dedi.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Nazarbayev, tüm bu temennilerinin ancak barış ve istikrar ortamında gerçekleşebileceğini kaydetti.

Onlarca ülkeden 80'e yakın heyetin katıldığı zirve, 21. Yüzyılda Toplum Hayatına Bilimin Artan Etkisi, Sürdürülebilir Kalkınma için Bilim ve Teknoloji, Küresel Ekonomide İnovasyon ve Rekabet Gücü, Bilim ve Teknoloji alanında İş birliğini Geliştirme başlıklı oturumlardan oluşuyor.

Astana Deklarasyonu'nun kabul edileceği zirve yarın sona erecek.