COVID-19'da kokuları birbirine karıştıran Parosmi nedir?

HABER MASASI
Abone Ol

Koronavirüsün vücutta bıraktığı hasarlardan biri de parosmi yani koku bozukluğu oluyor. Peki Parosmi nedir, nasıl tedavi edilir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vücutta birçok hasara yol açıyor. Bunlardan biri de koku alma sorunu olan parosmi. Peki Parosmi nedir? Parosmi, var olan kokuyu yanlış algılamaya deniyor. Örneğin; çikolata, kahve, vanilya gibi şeyleri çöp, kükürt, çürük et veya bayat balık kokusu gibi algılamak.

Koku sadece bir duyudan ibaret değil. İştah kaybı, unutkanlık, ve yaşam kalitesinde azalmaya kadar birçok soruna yol açabiliyor.

COVID-19’a bağlı parosmi, aylarca sürebiliyor. Böyle bir durumda kulak-burun-boğaz (KBB) uzmanı muayene-tedavisi veya koku egzersizi öneriliyor.

Koku duyusu hangi sebeplerle bozulur?

  • Az koku almaya hiposmi,
  • Hiç koku alamamaya anosmi,
  • Normal kişilere göre artmış şekilde koku almaya hiperosmi,
  • Hiç kokulu uyaran yokken koku almaya phantosmi,
  • Var olan kokuyu farklı şekilde algılamaya parosmi,
  • Kötü koku algılamaya da kakosmi

Koku duyusunda oluşan bozukluklar ya havanın koku bölgesine ulaşmasının engellenmesi, ya da koku hücreleri ya da koku merkezinin hastalanması ile oluşur.

Parosmi tedavisi nasıl uygulanır?

Parosmiden etkilenenlere koku alma duyularını yavaşça geri kazanmak için her gün yaklaşık 20 saniye boyunca gül, limon, karanfil ve okaliptüs yağlarının koklanmasını içeren koku eğitimi almaları tavsiye edilmektedir.