Çöp konteynerlerine 'akıl' takviyesi

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Ankara merkezli Ar-Ge firması Evreka'nın geliştirdiği sistemle çöp konteynerlerinin doluluk oranı, bulut ve yapay zeka teknolojileri kullanılarak takip ediliyor.

Şehirlerdeki insan nüfusunun yoğunlaşmasıyla kent insanının hayatını kolaylaştıracak akıllı şehir teknolojilerine yönelik çalışmalar da hız kazandı. Ankara merkezli Ar-Ge firması Evreka, bulut ve yapay zeka teknolojilerinden faydalanarak belediyelerin atık toplama hizmetini daha verimli hale getirecek bir sistem geliştirdi.

Endüstri ve makine, elektrik elektronik mühendisi 4 ortakla 2015'te kurulan Evreka, geliştirdiği atık konteyner doluluk ölçüm sensörleri ve rotalama algoritmasıyla atık toplama firmaları ve belediyelere hizmet sunuyor.

Akıllı çöp konteynerleri birçok farklı açıdan 'avantaj' sağlayacak.

Daha az kaynakla daha çok atık toplanıyor

Evreka Kurucu Ortağı Mert Barutçu, geliştirdikleri akıllı atık toplama sistemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Atık sektörünü inceleyerek bu alanda bir çözümü Türkiye'de nasıl hayata geçirebileceklerine ilişkin çalışmalar yaptıklarını belirten Barutçu, şöyle devam etti:

  • "Gece atık toplayan kamyonlarla birlikte sahaya çıktık. Bir yazılım olmadan bile atık konteynerlerinin doluluk oranını ölçerek iyileştirme sağlayabiliyorduk. Sonra bu teknolojiyi geliştirmeye başladık. Bir yılın sonunda ilk denemelerimizi Tuzla Belediyesi ile yaptık ve 100 konteynere sensör yerleştirdik. Bugün geliştirdiğimiz sistemle Türkiye'de 15 belediyeye, dünyada 30 atık toplama firmasına hizmet veriyoruz. Türkiye dahil 7 ülkede çalışıyoruz. Atık toplama konteynerlerine yerleştirdiğimiz sensörlerle bunların doluluk oranını tespit ederek dijital ortama aktarıyoruz. Bu verilerle daha az kaynak kullanarak, daha çok atığın toplanmasını sağlıyoruz."

Akıllı çöp konteynerleri, mobil cihazla üzerinden de anlık olarak takip edilebiliyor.

Barutçu, araçlarda bulunan navigasyon paneliyle konteyner takibi yaptıklarını ve hangi kumbaraların boşaltıldığının tespit edildiğini dile getirerek, böylelikle verimli rotalar oluşturulduğunu, çöp toplamaya harcanan zaman, araçsayısı ve yakıt tüketiminden tasarruf sağlandığını söyledi.