Çocukluk yıllarınızda oynadığınız oyunlar

HABER MASASI
Abone Ol

Nerede bizim zamanımız ne güzel dışarı çıkar oynardık dediğinizi duyar gibiyiz. Çocukluk yılları dendiğinde aklınıza gelen ilk şey unutamadığınız oyunlardır. İşte günümüz çocuklarının pekte haberdar olmadığı 15 oyun...

Okuldan eve gelince annenizden bin bir zorlukla izin koparmaya çalıştığınız o sıcacık günler
Arkadaşlarınızın sizi tam yemek esnasında çağırmalarıyla yemeğinizi daha hızlı bitirmek için adeta kendinizle yarıştığınız, hafta sonu olduğunda annenizin evde durması için dua ettiğiniz , altın gününe ya da akrabalarınıza gitmemek için hasta numarası yapmalarınız tabi bunu her seferinde annenizin anlamasıyla sonuçlanan güzel tatlı anılar.
1. Beş taş oyunu
5 adet yuvarlak taşla oynanır. İlk önce oyuncu seçimi yapılır. Bir tekerleme söylenir ya da taşların tamamı havaya hafifçe atılıp elinin tersiyle üstünde en çok taş tutabilen oyuna ilk başlar. Taş toplama birler, ikiler, üçler ,dörtler ,beşler şeklinde devam eder.Avucunun tersinde en çok taş tutan kazanır.
2. Birdir bir
Çocukların birbirlerinin üzerinden atladığı , en az üç kişinin birlikte oynadığı bir oyundur ve oyunda takım yoktur. Tekerlemeler söylenerek oynanır. Tekerlemeler;
Birdir bir
İkidir iki, ormandaki tilki
Üçtür üç, yapması pek güç şeklinde devam eder.
3. Evcilik
Daha çok kız çocuklarının oynadığı evlerinin önünde bir kilimin üzerine oyuncakların dizerek oynadıkları oyundur.
4. İp atlama
Okulun bahçesinde ,mahallede oynadığınız ipten atlarken ipe takılan ve atlayamayan olduğunda sıra bir diğer kişiye geçtiği oyundur.
5. İsim şehir
İsim şehir elektrikler kesildiğinde canınız sıkıldığında ilk oynadığınız oyunlardandır kuşkusuz. Boş bir kağıdın üzerine isim, şehir ,bitki, hayvan, eşya artist şekilde yazılan başlıkları altında oynanır.
6. İstop
Top kapma yarışlarının en çok yaşandığı koşarken terlediğiniz aynı zamanda eğlendiğiniz oyundur İstop.
7. Körebe
3-5 kişinin bir araya geldiği körebe olan kişinin gözlerinin mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular körebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Bu şekilde körebenin etrafındakilerden birini yakalaması ve onun körebe olması şeklinde devam eder.
8. Köşe kapmaca
Açık alanda oynanan hızlı olmayı gerektiren bir oyundur.Genellikle köşe sayılabilecek yerlerde ya da yere tebeşir ile çizilen karenin içinde oynanır.
9. Misket
Arkadaşlarınızla oynadığınız bakkaldan ya da arkadaşınızı yenerek kazandığınız misketlere gözünüz gibi baktığınız farklı renklerde biriktirdiğinizde mutlu olduğunuz oyundur.
10. Saklambaç
Ebe seçilen arkadaşınızın yummasıyla oynanan nerede bulamaz beni diye düşündüğünüz oyun.
11. Seksek
Tebeşirle yere çizilen sekiz tane kutucuğun çizgilerine basmadan oynamaya çalıştığınız hangi sayıdaysanız onun üzerine taşı attınız eğlenceli oyun...
12. Sessiz film
Birkaç kategori ve gruba ayrılarak oynadığınız sessiz film diğer adıyla sessiz sinema hiç konuşmadan kendiniz anlatmaya çalıştığınız süreyle heyecanla oynadığınız oyundur.
13. Uzun eşek
Biri ötekinin arkasına tutunmuş birkaç kişinin üzerinden atlanılarak oynanan, birçok ülkede farklı isimlerle ve farklı şekillerde oynanır. İki takım arasında oynanır.
14. Yağ satarım
Arkadaşınızın sizi yanıltmaya çalıştığı kovalamaya dayalı "yağ satarım" genellikle altı kişiyle oynanır.
15. Yakan top
Takım halinde oynanan yakan top ,karşı takımı vurmaya yönelik bir oyundur.