Kitaplar değişmese de, okuduğunuz döneme göre ana fikir değişir mutlaka. 8 yaşında okuduğunuz kitaptan anladıklarınız, 18 yaşında farklılaşıp 28 yaşında apayrı hissettirebilir. Yine de her dönemin tecrübesini ayrı ayrı deneyimlemek gerekir. Özellikle çocuk yaşta kitap okumak çocukların zihinsel, hatta bedensel gelişimini destekler. Onların hayal gücü, konuşma yeteneği, kelime dağarcığı ve kendilerine güvenleri artar. İlerleyen teknoloji ile kitapların dahi sanal dünyaya taşınması durumu ve bağımlılık haline gelen telefon ile tablet kullanımı çocuklarla kitaplar arasını açmış görünse de, çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığını kazandırmak sizin elinizde. İşte tam da bu nedenle, tabletleri bir kenara bırakıp çocuklarınıza okumayı sevdirecek kitapları sizin için sıraladık.
1. Şeker Portakalı
Jose Mauro De Vasconcelos'un 12 günde yazdığı Şeker Portakalı sadece çocukların değil, yetişkinlerin de başucu kitaplarından. Beklenmedik değişimler karşısında büyük sarsıntılar yaşayan Zeze'nin başından geçenler, her yaşta okuyucuda farklı duygular uyandırıyor. Vasconcelos'un bu harika eserini çocuk yaşta okumak ve çocuk sahibi olduktan sonra okumak arasında sayısız tecrübe, anlayış farkı olacaktır elbet; ama siz yine de bu deneyimi çocuğunuza yaşatmayı ihmal etmeyin.
2. Küçük Prens
Antoine de Saint-Exupéry tarafından kaleme alınan eserde, bir çocuk gözünden yetişkinlerin tipik yaşam biçimleri anlatılır. Eser bir çocuk kitabı gibi kurgulanmış olsa da, 2. Dünya Savaşı etkilerinin devam ettiği toplum yapısını eleştiren bir yaklaşımla kaleme alınmıştır. Çok sayıda kişi tarafından çevirisi yapılmış bu harika eser, 7'den 70'e milyonlarca kişinin kalbini kazanmış durumda.
3. Çocuk Kalbi
İtalyan yazar Edmondo De Amicis, bu harika eseri kendi oğlunun günlüklerinden esinlenerek yazmıştır. Eğitim bilim uzmanları tarafından “Dünyanın en yararlı çocuk kitabı” olarak kabul edilen eser, küçük bir çocuğun kendi dilinden okul ve sosyal hayatını anlatmasıyla başlar. Çocuklarınızın kendini bulacağı, hayal dünyalarını genişletip farklı kültürleri tanımasını sağlayacağı Çocuk Kalbi ; onlara okuma alışkanlığı kazandıracak en güzel eserler arasında.
4. Martı
Richard Bach tarafından yazılmış olup en iyi kişisel gelişim kitaplarından biri olan Martı, insanoğlunu eleştirip ders verici nitelikte yazılmış masal türünde bir çocuk kitabı. Bir martının hayatından yola çıkarak ana fikri veren kitap, insanın boş ve anlamsız çabalarını eleştiriyor. Yalnız bu kitabı çocuklarınıza martılar getirmiyor; gelişim süresinde onlara öğüt verip doğru çabalar uğrunda yaşamayı sağlayacak bu kitabı deneyimlemelerini siz sağlayacaksınız.
5. Pal Sokağı Çocukları
20. yüzyılın başında hızla gelişen Budapeşte'de, çocukların gözünden anlatılan bir hikaye. Macar yazar Ferenc Molnar'ın çocuklar için yazdığı bu kitapta çok sayıda çatışma konusu anlatılmakta. Zengin fakir iki grup çocuk üzerinden fakir-zengin çatışması, aitlik, adalet, kardeşlik, dayanışma, dürüstlük ve yurtseverlik gibi çok sayıda ciddi sosyal konular yer alıyor.
6. Harry Potter serisi
Kitap serileri, kitap okumayı alışkanlık ve hatta bağımlılık haline getirmede en etkili yöntemlerden biri. Kitap serilerinin en popülerleri arasında Harry Potter'ın Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda geçirdiği 7 senenin öyküsünü anlatan 7 kitap yer alıyor.Yalnızca çocukların değil, genç ve yetişkinlerin de favori kitapları arasında yerini alan Harry Potter serisi, kurduğu fantastik dünyada arkadaşlık, merhamet, aile ve sadakat gibi güçlü duygularla üç arkadaşın maceralarını anlatıyor. Nefret söylemi, ırkçılık gibi konulara da değinen eserin, çok sayıda okuru var.
7. Tom Sawyer’in Serüvenleri
Mark Twain'in eseri Tom Sawyer'in Serüvenleri , 19. Yüzyıl Amerikası'nda iki arkadaşın başından geçenleri eğlenceli bir dille anlatıyor. Her satırında farklı bir maceraya sürükleyen eserde, başkahraman Sawyer afacan, haylaz ve geniş hayal gücüne sahip cesur bir çocuktur. Çocuklarınızın hayal dünyasını genişletecek bu harika serüven, onlar için harika bir başucu kitabı olabilir.
8. Küçük Kara Balık
Çocuk kitabı olmasıyla birlikte; adalet, eşitlik, hak ve haksızlığa direnebilme kavramlarını vurgulayan bir eser. Tüm baskı ve çevresindeki düzensizliğe karşı, küçük balığın özgürlüğe ulaşma çabası okurlara bir umut, ışık olur. Çocuk kitaplarında en çok önerilenlerin arasında olan bu eser, çocuklarınızın yetişkin olduklarında dahi yeniden okumak isteyeceği türde.
9. Pollyanna
Küçük yaşta okunduğu zaman çok şey anlatamasa da, yetişkin dönemde okuduğunuzda hissettikleriniz mutlaka değişecektir. Yaşam felsefesi mutluluk oyunu olan bir genç kızın her koşulda mutlu olabilmesi anlatılır bu hikayede. Her kötü olaydan iyi bir durum çıkarıp mutlu olan başkahraman Pollyanna, kitaba da adını verip mutluluk oyunu anlamına gelen “Pollyannacılık” kavramını doğurmuştur.
10. Seksen Günde Devr-i Âlem
Maceraperest çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın en etkili yollarından biri, onları macera dolu kitaplar okumaya teşvik etmek. Böylelikle kitap okuma süreci bir bağımlılık haline dönüşebilir. Macera dolusu bu eseri Jules Verne kaleme almıştır. Başkahraman bir İngiliz beyefendisidir ve üye olduğu bir kulübün vesilesiyle 80 günlük bir dünya turuna çıkar; hikaye bu turda yaşanan maceraları anlatır.