Çipras'ın 'Ayasofya' ziyaretinin perde arkasındaki detay
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Ankara'daki resmi temaslarının ardından bugün İstanbul'a geldi. Ayasofya'yı ziyaret eden Çipras'ın, Fener Rum Patriği Bartolomeos eşliğinde Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret etmesi bekleniyor. Peki ateist olduğu bilinen Çipras'ın Ayasofya ziyaretinin arkasındaki detay ne? GZT mercek altına alıyor.
Ankara'daki resmi temasların ardından rotasını istanbul'a çeviren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugün sabah saatlerinde ziyaret ettiği Ayasofya'nın ardından Fener Rum Patriği Bartolomeos eşliğinde Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret edecek, Yunanistan Başkonsolosluğu'nda İstanbul'da yaşayan Rumların temsilcileriyle bir araya gelmesi beklenen Çipras'ın kısa İstanbul turunun perde arkasını masaya yatırıyoruz.
- Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Ankara'daki resmi temaslarının ardından İstanbul'a ulaştı.
150 yıllık 'geleneği' yok saymıştı
Başbakan olmadan önce Çipras, kendisinin 'önemli' bir özelliğini açık bir şekilde ve ısrarla vurgulamıştı: Ateist olduğunu.
- Yunanistan’da 150 yıldır devam eden İncil'e basarak yemin etme ritüelini de bu yüzden reddetmiş, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın önünde 'Yunan halkının çıkarlarına hizmet edeceğine' dair 'laik' bir yemin etmişti.
Hükümetin ertesi gün yapacağı göreve başlama törenine Atina Başpiskoposu’nun katılmasını istemeyen Çipras, bakanlarının da kendisi gibi İncil’e el basmadan ve laik şekilde yemin edeceklerini söylemişti.
2015 yılındaki bu tören, 150 seneden buyana ilk defa dini unsurlar olmadan düzenlenmiş oldu.
Kilise ve Çipras arasında yemin etme kriziyle başlayan gerilim, geçtiğimiz yıl Mora’da çıkan ve çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan yangının ardından bir piskoposun Başbakan Çipras'ı suçlamasıyla farklı bir boyuta ulaştı.
'Yangın, Çipras’ın ateist olması yüzünden çıktı. Onun ateistliği, Tanrı’nın gazabını çekiyor' diyen piskopos dikkati çekmişti.
Çipras'ın Ayasofya'yı ziyaret edeceğinin açıklanmasının ardından Habertürk'ten Murat Bardakçı da konuyu köşesine taşıdı.
Yunan kimliğinin gereğini yerine getirme mecburiyeti
- Çipras'ın Ayasofya ziyaretini, "Yunanistan’ın ateist olduğunu her vesile ile ifade eden başbakanı Aleksis Çipras, bugün İstanbul’a gelecek ve beş asır boyunca cami olarak kullanılmasına rağmen Ortodoks dünyasının hâlâ “en kutsal mâbed” olarak kabul ettiği Ayasofya’ya ve yine Ortodoks itikadının en önemli dinî otoritesi olan İstanbul Patrikhanesi’ne 1970’lere kadar uzun seneler din adamı yetiştiren Heybeliada’daki Ruhban Okulu’na gidecek. Hattâ, siz bu yazıyı okuduğunuz sırada bu iki ziyaret belki de yapılıp tamamlanmış olacak!" ifadeleriyle açıklayan Bardakçı, "Aleksis Çipras’ın şahsen reddettiği ama başbakanı olduğu milletin mensup bulunduğu dinin İstanbul’daki bu iki önemli mekânını ziyaret etmesi ateistliğini siyaset uğruna birkaç saatliğine de olsa bir tarafa bırakıp İstanbul’da mü’min bir Hristiyan gibi dolaşma hevesi değil, 'Yunan kimliği'nin gereğini yerine getirme mecburiyetidir." dedi.