Çin'den çarpıcı iddia: Koronavirüs daha önce İtalya ve İspanya'da görüldü

HABER MASASI
Abone Ol

Koronavirüs salgınının çıkış noktası kabul edilen Çin durumun aksi bir iddiada bulundu. Çin Komünist Partisi'nin yayın organı COVID-19'un Vuhan'dan önce İtalya ve İspanya'da görüldüğünü öne sürdü. Londra College Üniversitesi profesörlerinden genetik bilimci Francois Balloux sosyal medyadan yaptığı açıklamada ise Çin'in iddialarının çürük olduğunu söyledi.

Dünya'da yaygın kanı salgının ilk günlerinde COVID-19'un Çin'in Vuhan kentinde bulunan vahşi hayvan pazarından çıkarak diğer dünya ülkelerine yayıldığı teorisiydi.

Çin'de iktidarda bulunan Komünist Partisi'nin yayın organlarından People's Daily gazetesinde çıkan bir haberde, "COVID-19 salgını Çin'in merkezindeki Vuhan şehrinde başlamadı. Ülkeye dondurulmuş ithal gıda ürünleri yoluyla gelmiş olabilir" ifadeleri yer aldı.

Çin aşısı, Diyarbakır'da gönüllülere uygulandı
TÜRKİYE'de gönüllü sağlık çalışanları üzerinde denenen ve Çinli şirket Sinovac firmasının koronavirüs aşısı CoronaVac, çarşamba günü itibariyle Diyarbakır'daki gönüllülere uygulanmaya başlandı.

"Vuhan'dan önce de başka yerlerde vardı"

Euronews'ün aktardığı haberde, Çin Bulaşıcı Hastalık Kontrol Merkezi eski Başkanı Zeng Guang'ın görüşlerine yer verilerek, "Virüs nerede ve ne zaman yayılmaya başladı? Virüsün izini sürmek tüm cevapları vermez. Öyle görülüyor ki Vuhan'da tespit edilmeden önce virüs dünyanın farklı bölgelerinde mevcuttu" denildi.

Zeng Guang ayrıca virüsün ilk Çin'de tespit edilmesinin asıl sebebinin, ülkenin SARS ile mücadele için kurduğu "salgın önleyici sistemin" başarısı olarak değerlendirdi.

"İtalya ve İspanya'da daha önce görüldü"

Çinli eski devlet yetkilisinin açıklamalarında en dikkat çeken ayrıntılardan biri de İtalya ve İspanya örneği oldu.

Çin'de, havalimanında COVID-19 vakası görülünce tüm personele test yapıldı
Çin'in Şangay Pudong Havaalanı, Pazar gecesi, havalimanının birkaç kargo görevlisinde koronavirüs görülmesi sebebiyle, çok sayıda havalimanı personelinin de temaslı olduğu gerekçesiyle havalimanındaki tüm faaliyetleri durduruldu ve tüm personele koronavirüs testi yapıldı. Çinli yayın kuruluşu Global Times'ın haberine göre, Çin hükümeti, aynı havalimanında Cuma gününden bu yana toplam 5 koronavirüs vakasının görüldüğünü ve bu yüzden Pazar gecesi toplam 277 uçuş iptal edilerek tüm personele koronavirüs testi uygulandığını açıkladı. Ancak, sosyal medyada bu vakaların koronavirüs değil SARS olduğu ve hatta Çin'den Irak'a giden bir yolcuda da SARS virüsüne rastlandığı iddia edildi. Çin hükümeti, yaptığı açıklamada bu iddiaya değinmedi.


Zeng, virüsün kaynağı olarak İtalya Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yayınlanan ve geçen yıl Ekim ayında ülkeye götürülen kanser hastalarının örneklerinde COVID-19 antikorlarının bulunduğunusöyleyen bir makaleye atıfta bulundu. Başka bir makaleden yapılan alıntıda ise Mart 2019'da alınan örneklerde Barselona'nın kanalizasyon sisteminde SARS-Cov-2'nin izlerinin bulunduğu iddia edildi.

"Deliller çürük"

Londra College Üniversitesi profesörlerinden genetik bilimci Francois Balloux, Çinli yetkililerin iddiasına sosyal medyadan cevap vererek, "Gerekli incelemeler yapılmadan ve mevcut kanıt grubu dikkate alınmadan çürük delillerle güçlü kanıtlar ortaya atılıyor" diye konuştu.

Çin daha önce de ABD'yi suçladı

Mart ayında Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü virüsün Amerikan ordusu tarafından Çin'e getirildiğini iddia etmiş, virüsün Vuhan şehrinde ortaya çıktığını söyleyen ABD ve Avustralya hükümetini eleştirmişti.