Çin'de yeni bir SIM kart almak için yüz tanıma sistemine dahil olmak gerekiyor

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

● Çin, yüz milyonlarca mobil internet kullancısının kimlik doğrulamasını gerçekleştirmek için telefon numaralarını yüz tanıma teknolojisiyle eşleştirmeye hazırlanıyor.

● Aralık itibariyle hayata geçecek olan bu sistem, vatandaşların siber haklarını daha kontrol altına almayı amaçlıyor. Ayrıntılar haberimizde:

Çin, 850 milyondan fazla mobil internet kullanıcısının kimliklerini doğrulamak için her türlü önlemi alıyor. Sanayi ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı, 27 Eylül'de yapılan açıklamada 1 Aralık'tan itibaren yeni mobil ve veri servislerine başvuran kişilerin yüzlerinin operatörler tarafından taranması gerektiğine karar verdi.

Çin'de derslere odaklanmayan öğrenciler yüz tanıma teknolojisiyle tespit ediliyor
Bilim Teknoloji

MIIT, adımın 'vatandaşların siber hakların meşru haklarını ve çıkarlarını koruma altına alma' ve 'internet sahtekarlığını kontrol etme' çabalarının bir parçası olduğunu söyledi. Yüz tanıma testine ek olarak, telefon kullanıcılarının cep telefon numaralarının başkalarına geçmesi de yasak.

Çin, yüz tanıma sistemlerini birçok farklı noktada aktif olarak kullanıyor. Böylece artık operatörlerin de yeni bir SIM kart satarken müşterilerin yüz hatlarını kaydetmesi gerekiyor.

Amaç güvenliği artırmak

Çoğu ülke, cep telefonu sözleşmelerine (ön ödemeli hizmetlere karşı) kaydolmak için bir tür kimlik gerekiyor. Ancak yüz tanıma gereksinimi bir ilk gibi görünüyor. Yüz tanıma sistemleri aslında Çin'de epey aktif kullanılıyor. Yetkililer, bu sistemin 'güvenlik' açısından çok büyük önem arz ettiğini düşünüyor.

Yeni kararname bir anlamda Çin'in 2013'te cep telefonları için başlatılan kayıt sisteminin iyileştirilmesini temel alıyor. Yani artık Aralık itibariyle yeni SIM kart alacak kişilerin kimlikler haricinde yüzlerini de tanımlaması şart.

Daha önceki kurallar kapsamında operatörlerin web siteleri üzerinden başvuruda bulunan kişilerin bunu kanıtlaması için kısa bir video çekip göndermeleri isteniyordu. Ama şimdi sistem daha farklı hale geliyor.

Teknoloji bakanlığı, sıradan telefon kullanıcıları için 'güvenliğin artırılmasının' yeni düzenin amaçlarından biri olduğunu söylese de, aslında bu sebep daha fazla kişisel bilgi sızıntısı gerçekleşebileceği için Çinli internet kullanıcıları tarafından olumsuz olarak değerlendiriliyor.