Çin için casusluk iddiası: 'LinkedIn'ı kullanıyorlar!'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

● ABD ve İngiltere kaynaklı istihbarat kurumları, Çin istihbaratı ile ilgili oldukça ilgi çekici bir iddia ortaya attı.

● Çin istihbarat kurumlarının insan kaynakları ve kariyer ağı olarak değerlendirilen LinkedIn üzerinden binlerce kişiyle irtibata geçtiğini ileri süren iddia, casusluk faaliyetlerine kadar uzanıyor.

● LinkedIn'de açılmış sahte hesaplar üzerinden gerçekleştirildiği iddia edilen istihbarat faaliyetleri ABD ve İngiltere kaynaklı kuruluşlar tarafından çeşitli delillerle kayda geçirilmiş durumda.

Ülkelerin iç ve dış tehditlere karşı korunmak maksadıyla kurduğu ve birçok farklı devlet için büyük önem arz eden istihbarat kuruluşları, 'güvence' tanımına uygun olacak biçimde, çalışmalarını büyük bir titizlikle yürütüyor. İstihbarat kuruluşlarının önemi düşünüldüğünde ülkelerin karşı istihbarat hamlelerine yönelik tavırları da daha büyük önem kazanıyor, yeni yönergeler bile ortaya çıkarabiliyor. Ülkelerin 'istihbarat savaşlarına' son örnek, Çin-ABD-İngiltere üçgeninden geldi.

İngiltere'nin istihbarat teşkilatı MI6.

ABD ve İngiltere merkezli istihbarat kurumları, Çin istihbaratının insan kaynakları ve kariyer ağı olarak değerlendirilen LinkedIn üzerinden çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu ileri sürdü. Çin istihbaratının LinkedInespiyonaj faaliyetleri kapsamında eski devlet görevlileri ile özel sektör ve akademi mensubu kişilerle bağlantı kurmak için kullandığı iddia ediliyor.

  • Espiyonaj nedir?
  • Espiyonaj, casusluk faaliyetleriyle 'bilgi edinme' ve bu bilgileri kurum yahut ülke menfaatleri için kullanma anlamlarında kullanılıyor.

New York Times tarafından yazılan makalede, ABD ve İngiltere'nin başını çektiği çok sayıda Batı ülkesinin istihbarat teşkilatlarının Çin'in faaliyetlerine dair tespitlerde bulunduğuna yer verildi. Haberde, Çin'deki istihbarat kurumlarının yaklaşık 645 milyon kişinin kullandığı LinkedIn üzerinden casusluk ve adam devşirme faaliyetlerinde bulunduğu öne sürüldü.

ABD ve Çin arasındaki ticari savaşlar, istihbarat özelinde de süratle devam ediyor.

Çin istihbaratı, kariyer ağını, özellikle eski devlet görevlileri ile özel sektörde önemli konumdaki kişilere ulaşmak için yoğun şekilde kullanıyor. LinkedIn'in, Google, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarının aksine Çin'de yasaklanmayan nadir yabancı menşeli sosyal ağlardan olduğu biliniyor. Sitede iş arayan birçok eski istihbarat çalışanının da sahte profillerle sitede bulunan Çinli ajanlarca kolayca fark edildikleri aktarıldı.

LinkedIn sahte hesaplarıyla irtibat kuruluyor

New York Times'a göre Danimarka Dışişleri Bakanlığı'nda görevli Jonas Parello-Plesner'e site üzerinden kendisiyle iletişime geçen ve kendini Çinli bir iş insanı olarak tanıtan bir kadın tarafından Pekin'de görüşme teklifi yapıldı. Görüşmeye giden Plesner, LinkedIn'de mesajlaştığı iş kadınını beklerken görüşmeye üç adamın geldiğini ve onlarla çalışması için kendisini ikna etmeye çalıştıklarını söyledi. Plesner, bu kişilerin istihbarat görevlisi olabileceğini düşündüğünü ve o zamanlar yaşadığı İngiltere'ye döndükten sonra konu hakkında İngiliz istihbarat yetkililerine bilgi verdiğini dile getirdi.

Beyaz Saray'daki diplomatla da bağlantı kuruldu

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Beyaz Saray'da çalışan bir kariyer diplomatı, LinkedIn üzerinden Çinli bir akademisyenin kendisiyle bağlantı kurduğunu aktardı. Ancak diplomat, California Teknoloji Enstitüsünde akademisyen olduğunu söyleyen ve birçok ABD'li devlet yetkilisiyle site üzerinden bağlantısı bulunan bu kişiyi araştırdığında gerçekte böyle bir kişinin var olmadığını anladı. Yine aynı şekilde LinkedIn üzerinden mesaj gönderilen bir ABD'li dışişleri yetkilisi de Çin'e davet edildiğini ve 'çok iyi kazanç' sağlayabileceği fırsatları öğrenmesi teklifi aldığını söyledi. Batılı istihbarat kaynakları, sosyal medya kullanan vatandaşlarını uyarıyor.

LinkedIn, dünya genelinde milyonlarca kullanıcının kariyer hareketlerini barındırıyor.

Haberde görüşlerine yer verilen Batılı istihbarat teşkilatları yöneticileri, yabancı ajanların sosyal medyayı yoğun şekilde kullandığını vurguladı. Özellikle ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi Batı ülkelerinin istihbaratları, Çinli ajanların yoğun olarak bulunduğu sosyal medya platformlarına karşı vatandaşlarını uyardı. ABD'li üst düzey istihbarat yetkilisi William R. Evanina, Çin istihbarat kurumlarınca sosyal medya platformlarında yapılan ajanlık faaliyetlerini anlattı. Çin ajanlarının, LinkedIn'de aynı anda binlerce kişiyle irtibat kurduğunu belirten Evanina, 'Tek bir hedef için ABD'ye casuslar göndermek yerine, Çin'deki bir bilgisayarın arkasında oturmak ve sahte profillerle binlerce kişiye arkadaşlık isteği göndermek çok daha etkili oluyor.' diye konuştu. Özel sektörde önemli konumdaki kişilerin yanı sıra akademisyenlerin de hedef alındığını kaydeden Evanina, Çin istihbaratının faaliyetlerinde geçen yıllara göre bir azalma görülmediğini söyledi.

Facebook ve Google, kullanıcıları manipüle etmek için Çin'i taklit ediyor
Bilim Teknoloji