SpaceX ve Tesla Motors'un sahibi Amerikalı mucit Elon Musk; uzay turizmi, yapay zeka, sürücüsüz otomobil ve hyperloop taşımacılığı başta olmak üzere yenilikçi birçok proje üzerinde çalışıyor. Üstelik, teknoloji dünyasının Iron Man'i olarak nitelendirilen Elon Musk, birkaç gün önce duyurduğu Neuralink isimli yeni şirketiyle insanlarla bilgisayarlar arasında köprü kuracağını açıkladı. Yeni şirketin hedefi, insan beyinlerini bilgisayara bağlamak.
İnsanlık tarihine damga vuracak proje: İnsan beyni bilgisayara bağlanacak
Teknoloji
11. İnsanların ve bilgisayar arasındaki bağlantıyı kurmak
Neuralink, elektrotlar yardımıyla makineler ve insanlar arasındaki iletişimi sağlamayı amaçlıyor. Üstelik bu yöntem sayesinde ilerleyen safhalarda bilgisayardan beyne veri girişinin mümkün olabileceği konuşuluyor.
10. Ay’a iki turist götürmek
Uzay araştırmaları şirketi SpaceX’in en büyük amaçlarından biri 2018 yılında Ay’a iki turist götürmek. Hatta bu yıl konuyla alakalı kapsamlı testlerin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Zira sağlık kontrolleri ve eğitimler tüm hızıyla devam ediyor. Bu çılgın fikrin arkasında da elbette Elon Musk var.
9. Mars’ta koloni kurmak
İnsanlı görevler için Mars’a koloni kuracak olan SpaceX, konuyla ilgili en somut adımı 2022 yılında atmayı planlıyor. Elon Musk, Meksika Uluslararası Kongresi’nde Mars kolonisiyle alakalı olarak “Dünyada sonsuza kadar kalacağız ama alternatif uzay medeniyetleri için de çalışmalar yapmalıyız.” şeklinde bir açıklama da yapmıştı.
8. Yolcu taşımacılığını hızlandırmak
Elon Musk, Hyperloop ulaşım araçları sayesinde bir kapsül ağı oluşturmayı öngörüyor. Tamamen güneş panelleriyle çalışan ve neredeyse ses hızıyla hareket eden ulaşım araçları, San Francisco ve Los Angeles arasını 35 dakikada tamamlayacak.
7. Uzay taşımacılığını ekonomik hale getirmek
Bundan tam olarak üç yıl önce Uluslararası Uzay İstasyonu’na insan taşımacılığı yapacağını açıklayan SpaceX, her şey normal seyrinde ilerlerse gelecek yıl uzay yolculuğunu ekonomik bir hale getirmeyi umuyor.
6. Ekonomik elektrikli otomobiller tasarlamak
Elektrikli otomobillerde maliyetleri azaltmayı planlayan Elon Musk, bu noktada devreye Tesla Motors’u sokuyor. İki günde tam olarak 10 milyar dolarlık ön sipariş toplayan Model 3, Model S ve Model X’e oranla çok daha ucuz (35.000 dolar) fiyatıyla 2017 yılının ortalarında sahiplerine teslim edilecek.
5. İnternet uydu ağı oluşturmak
Düşük maliyetli kablosuz internet bağlantıları için de harekete geçen Amerikalı mucit, dünyanın en uzak bölgelerine dahi interneti götürmek istiyor. Yani artık çok daha fazla kişinin “çevrimiçi” olması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Beş yılda faaliyetlerini daha da artıracak olan Musk, toplamda 4000 uyduyla yörüngeden dünyaya internet hizmeti vermeyi amaçlıyor.
4. Yeniden kullanılabilir roketler tasarlamak
Elon Musk, yeniden kullanılabilir Falcon 9 roketleriyle %30 oranında tasarruf sağlamayı amaçlıyor. Hatta geçtiğimiz gün bununla alakalı gerçekleştirilen SES-10 deneyi başarılı bir şekilde sonuçlandı.
3. Bataryaları kuvvetlendirmek
Akıllı telefon, tablet ve diğer tüm elektronik cihazlarda yer alan bataryalar elbette elektrikli otomobillerde de karşımıza çıkıyor. Bu noktada Tesla’nın Gigafactory isimli fabrikası devreye giriyor. Yeni nesil lityum iyon bataryaların üretileceği bu tesis, dünyanın en büyük fabrikalarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
2. Yapay zeka teknolojilerinde ilerlemek
Her fırsatta insanlığın geleceği için yapay zeka teknolojilerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Elon Musk, bu alandaki yatırımlarını artırıyor. Özellikle, son olarak hayata geçirilen yeni şirketle birlikte insan ve bilgisayar arasındaki iletişimde yapay zeka teknolojileri de büyük rol oynayacak.
1. Güneş enerji santralleri oluşturmak
Musk’ın enerji konusundaki vizyonu gayet basit: Güneş enerjisini depolayıp insanlığın tamamına yetecek bir şekilde depolamak. Dolayısıyla evlerin çatılarına ya da çöllere kurulan santrallerle birlikte güneş enerjisini depolamak için büyük çaba sarfediliyor.