CHP’nin ‘koltuk savaşlarının’ dünü ve bugünü

ÖMERUL FARUK DARBAZ
Abone Ol

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonrası CHP’de sular durulmuyor. Muhalifler kurultay için Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibini zorlarken CHP Genel Merkezi çeşitli bahaneler sunarak kurultayı toplamaya yanaşmıyor.

CHP’nin bugün içinde bulunduğu “koltuk kavgasını” tam anlamıyla anlamak için birkaç sene öncesinden bugüne yaşanan gelişmeleri incelemek gerekiyor.

2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

10 Ağustos 2014’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘çatı aday’ Ekmeleddin İhsanoğlu karşısında oyların yüzde 51.79’unu alması CHP’yi karıştırdı. Alınan yenilgi sonrası gözler 6 Eylül 2014’te yapılan olağanüstü kongreye çevrildi. Kongrede Genel Başkan adayı olacağını açıklayan Muharrem İnce Kılıçdaroğlu’nu topa tuttu. İnce "Partiye demokrasi getireceğim diyen Kılıçdaroğlu gitti, her şeyi tek başıma yapacağım diyen yapı geldi" diyerek Kılıçdaroğlu’nu sertçe eleştirdi. İnce’nin o dönem söylediği “Adam yüzde 52 almış, ‘neden 55 almadım’ diye tartışıyor, sen rezil olmuşsun, hezimete uğramışsın, ‘bunu tartışırsak AK Parti’nin üstünü kapatırız’ diyorsun. Böyle bir kafa olur mu? İktidar olamamanın sebebi bu.. Bu soru bir takım yöneticilerinin kafasında varsa yazık, bu kafa iktidar olamaz.” sözleri de 24 Haziran seçimlerinde de sık sık ekranlara geldi.

Muharrem İnce'nin korumaları, vatandaşı sahneden attı!
Gündem

5 Eylül’de yapılan CHP 18. Olağanüstü Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu 740, rakibi Muharrem ince ise 415 oy aldı. Kurultay sonrası iki taraf da dostluk mesajları verse de bu durum çok uzun sürmedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun istenilen oy oranlarına ulaşamaması CHP içerisindeki muhalifleri harekete geçirdi.
2015 seçimleri Kılıçdaroğlu’nu yeniden zora soktu

Cumhuriyet Halk Partisi Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçiminde yüzde 25, Kasım 2015 seçiminde ise yüzde 25.3 oy aldı. Bu sonuçlar CHP’li seçmenleri tatmin etmedi. Partide yeniden Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı tartışılmaya başlandı. Gözler yine Muharrem İnce’ye çevrildi. Fakat Muharrem İnce 17 Ocak 2016’daki Olağan Kurultay’da aday olmayacağını açıkladı. İnce bu açıklamasında Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibini sertçe eleştirmeyi de ihmal etmedi. Kurultaya tek aday olarak giren Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan oldu.

Muharrem İnce her ne kadar kurultayda Genel Başkan Adayı olmasa da koltuk savaşını yeniden başlatması fazla uzun sürmedi.
Sular bir türlü durulmuyor yenilgiler art arda geliyor

24 Haziran 2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce CHP uzun süre aday bulmakta zorlandı. Önce diğer partilerle uzlaşarak sağcı bir aday göstermeyi düşünen Kılıçdaroğlu, başta Muharrem İnce olmak üzere ciddi tepkilerle karşılaştı. Bu nedenle Kılıçdaroğlu yıllardır peşini bırakmayan muhalif Muharrem İnce’yi Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. Gelenek bozulmadı, CHP milletvekili seçiminden yüzde 22.6 oy alırken Cumhurbaşkanlığı için aday gösterdiği Muharrem İnce ise yüzde 30.6’da kaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.6 oy alarak bir seçimden daha zaferle çıktı.
Kılıçdaroğ'luna 'Onursal Genel Başkanlık' teklifi

Seçim sonrası Muharrem İnce her ne kadar “Benim ağzımdan kurultay lafı duymayacaksınız” dese de destekçileri ile beraber kurultayın yapılması için genel merkezi zorlamaya başladı. Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu’na hiçbir yetkisi bulunmayan ‘Onursal Genel Başkanlık’ ünvanı teklifinde bulundu. İnce'nin "Ben imza toplamayacağım, ama hayır derse örgüt kendisi çözecektir bu işi" restine Kılıçdaroğlu’ndan "Özel bir yemekti, bağlamından koparılması siyasi nezaketsizlik." cevabı geldi. Sert tartışmalar sürerken muhalifler imza toplamaya başladı. Genel Merkez, 634 imza toplanırsa kurultaya gidileceğini açıkladı fakat bu imza sayısına ulaşılamayacağını düşündüklerini de söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun İnce'yi Cumhurbaşkanı adayı olarak göstererek kurtulmaya çalıştığı yorumları basında çokça yer aldı.

İmza tartışması bitmek bilmiyor

Vakit doldu, muhalifler yeterli sayıda imzanın toplanarak genel merkeze gönderildiğini söyledi. Fakat Genel Merkez imza sayısının 605’te kaldığını söyledi. Genel merkezin etkisiyle bazı delegeler imzalarını geri çekse de muhalif kanat bunun bir anlamı olmadığını ve kurultayın yapılması gerektiğini savundu.

Şimdi ne olacak?

İmza krizi devam ediyor. Muhalifler işi yargıya taşımayı düşünürken CHP seçmeni içeride devam eden koltuk savaşları nedeniyle hem Muharrem İnce’ye hem de Kemal Kılıçdaroğlu’na tepkili.