Çavuşoğlu'nun işaret ettiği BM antlaşmasının 51'inci maddesi bize ne diyor?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı kapsamında uluslararası hukuk ve BM Şartı'nın 51'inci maddesine dikkati çekti. Çavuşoğlu, harekatın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edildiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu'nun dile getirdiği 51'inci maddede, "Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez." ifadesi yer alıyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fırat'ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Resmi Twitter hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, "Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı’nın 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir." dedi.
Türkiye'nin, uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, önceki harekatlarda olduğu gibi bu kez de ilgili yerlere gerekli bildirimlerde bulunduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, "Gerekli bildirimlerde bulunduk. BM Genel Sekreterini bilgilendirdik. Bugüne kadar nasıl gelindiği ve buradaki terör örgütlerinin oluşturduğu tehditleri anlatan, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız olduğunu da vurgulayan, mektubu BM Genel Sekreteri'ne ulaştırdık." ifadesini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu'nun Barış Pınarı Harekatı'nı dayandırdığı BM şartlarının 51. maddesi Türkiye'ye hangi hareket kabiliyetini kazandırıyor?
Birleşmiş Milletler şartlarının 51. maddesine göre;
- "Bu Antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez. Üyelerin bu meşru savunma hakkını kullanırken aldıkları önlemler hemen Güvenlik Konseyi’ne bildirilir ve Konsey’in işbu antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez."
Rejim de bilgilendirildi
Çavuşoğlu harekatın bilgilendirilmesi hususunda şöyle konuştu:
"Biz NATO müttefiğiyiz. NATO Genel Sekreterine de bir mektupla bilgilendirmede bulunduk. Diğer taraftan tabii ki ortada bir rejim var. Şu anda ilişkilerimiz olur, olmaz. O ayrı birşey. Şu anda İstanbul'da başkonsolosluğu var. Yine Zeytin Dalı Harekatı'nda olduğu gibi, Barış Pınarı Harekatımızı da bir notayla rejimin İstanbul'daki başkonsolosluğuna bildirdik. Diğer taraftan biz uluslararası temasımızı, askerlerimiz sahada kahramanca mücadelesinin verirken sürdürüyoruz."