Çalışacak işçi bulunamıyor: Bu sektörde maaşlar 100 bin TL'yi geçti

HABER MASASI
Abone Ol

İnşaat sektöründe yetişmiş eleman ve işçi bulma sorunu her geçen gün büyüyor. Sektör temsilcilerinden gelen açıklamalar, sektörde 500 binden fazla çalışan açığına işaret ediyor ve bu açık ücretlere artış olarak yansıyor. İnşaatlarda günlük yevmiyeler 2 bin TL'ye varırken, bir kepçe operatörünün maaşının 100 bin TL’yi geçtiği ifade ediliyor.

İnşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe istihdam açığı büyüyor. Öyle ki sektördeki açığın 500 bin kişileri aştığına dikkat çekiliyor. 6 yıl önce 2 milyondan fazla kişinin çalıştığı sektörde bugün sayı 1.5 milyon kişilere kadar düşmüş durumda.

İşçi bulmada yaşanan sıkıntı ise ücretlere artış olarak yansıyor. Dünyanın üçüncü büyük üreticisi konumundaki Türkiye'de hazır beton sektöründe yetişmiş elemanların kaybedilmesinden endişe ediliyor.

Eleman açığı büyüyor

Meslek içi eğitim çalışmaları kapsamında 20 bin kişiye eğitim verdiklerini açıklayan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, “Ancak yetiştirdiğimiz elemanların çoğu yurtdışına gitti. Üyelerimize yönelik istihdam havuzu oluşturduk. Eleman açığımız büyüyor” dedi.

Kepçe, vinç operatörü maaşlarının 100 bin TL’nin üzerine çıktığını belirten Işık, buna rağmen çalışan bulamadıklarına dikkat çekti. Işık, hazır beton sektörünün bugün oluşturduğu istihdam sayısını ise 37 bin olarak açıkladı. Türkiye’de hazır beton sektörünün geldiği noktayı da değerlendiren Yavuz Işık, geçen yıl 105 milyon metreküp olan üretimin bu yıl 115 milyon metreküpe çıkacağını kaydetti.

Sektörün toplam kapasitesini 200 milyon metreküp olarak aktaran Işık, Türkiye’nin Çin ve ABD’den sonra dünyanın en çok beton üreten üçüncü ülkesi olduğunu belirtti. Avrupa’nın toplam kapasitesinin 260 milyon metreküp olduğunu ifade eden Işık, “Kalite ve hacim olarak da Avrupa’da birinci sıradayız” dedi.

"Hazır beton sektöründe önemli bir kısmı ihraç ediyoruz"

2022 yılı resmi verilerine göre hazır beton sektörünün 6 milyar doların üzerinde bir ciroya ulaştığını kaydeden Işık, “Hazır beton sektöründeki ekip ve ekipmanların önemli bir kısmını, belki yüzde 70-80’ini ihraç ediyoruz.

Bundan da Türkiye ciddi şekilde döviz elde ediyor” diyerek hazır beton üretimin yerli ve milli olduğuna dikkat çekti.

TCDD sekiz ilde görevlendirmek üzere 114 işçi alacak
Jurnal.ist